25℃ 17℃
június 20. Rafael, Dina
Szőlő-Bor

A Patrícius Borház lett az Év Pincészete

Agrofórum Online

Az idén adták át 15. alkalommal az év pincészete díjat, amelyet a Tokaji borvidéken termelő Patrícius Borház kapott.

Az idén adták át 15. alkalommal az év pincészete díjat, amelyet a Tokaji borvidéken termelő Patrícius Borház kapott.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Borakadémia valamint a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége által alapított díj átadóján Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a hagyományok adta lehetőségek kihasználásában példaértékűnek nevezhető a Patrícius Borház teljesítménye.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: Magyarország nagyon büszke borászati hagyományaira, egyben komoly feladatot is jelent számunkra az, hogy miként hasznosítsuk ezeket a mindennapokban, hogyan építsünk ezekre a hagyományokra. Mindez különösen igaz Tokajra, ahol a Patrícius Borház mindannyiunk számára jó példával szolgál a tudatos és sikeres birtoképítésben – fogalmazott Gál Péter.

Példásan művelt szőlőbirtok és szépen helyreállított kúria, mint birtokközpont, ezt látja a Patríciusból az, aki először jár ezen a környéken. Ugyanakkor nem látszik a hegy gyomrában lévő, a tájba tökéletesen illeszkedő modern pince, ahol a borok születnek. Ugyanígy nem látni egy finom pohár bor elfogyasztásakor azt a sok munkát, amit a szőlő- és a bortermelők elvégeznek.

(FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Oltalom alá kerülnek a csopaki borok

2020. július 21. 08:02

A bizottsági tájékoztatás szerint az oltalom a Balaton északi partjának keleti medencéjében a Csopaktól Alsóörsig terjedő partszakasz első hegyvonulatán termelt borokra vonatkozik.

Nőtt a borfogyasztás, pedig bezártak az éttermek

2021. január 27. 06:30

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint az egy főre jutó átlagos borfogyasztás 5,3 liter volt.

Rekordszámú érdeklődőt számláltak a MATE metszési bemutatóján

2023. március 14. 12:36

A MATE Szőlészeti és Borászati Intézete, a MATE Georgikon Campus és a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. szervezésében megvalósult rendezvény szinte rekordszámú, 140 fő részvételével zajlott.

Gondolatok a szüretről Tokaj-Hegyalján - interjú Balassa Istvánnal

2018. október 16. 02:37

Összességében elmondható, hogy egy nagyon meleg, változatos csapadékeloszlású, korai éréssel dúsított évjárat áll mögöttünk, ami komoly kihívások elé állította mind a szőlészeket, mind a borászokat.