Szőlő-Bor

A soltvadkerti Frittmann borászat nyerte az Év Pincészete díjat

Agrofórum Online

A Frittmann családi borászat nyerte a 2015-ös Év Pincészete díjat, amelyet kedden adtak át a társaság telephelyén, Soltvadkerten.

A Frittmann családi borászat nyerte a 2015-ös Év Pincészete díjat, amelyet kedden adtak át a társaság telephelyén, Soltvadkerten.

A Frittmann testvérek borászata bizonyította, hogy az Alföldön is lehet kiváló minőségű bort előállítani – mondta Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke a díjátadó ünnepségen. Hangsúlyozta, hogy a borászat komoly hatással van nemcsak a Soltvadkert környéki, hanem a teljes Kunsági Borvidékre.

A Frittmann Borászat Magyarország legnagyobb borvidékén, a Kunsági Borvidéken, 50 hektáron készíti számtalan hazai és nemzetközi borversenyen arany- és nagyaranyéremmel elismert világszínvonalú borait, habzó borait és különleges, ezerjóból készült pezsgőjét.

Frittmann János az első alföldi borász, akit elismertek a legrangosabb hazai borász-elismeréssel: 2007-ben volt az Év Bortermelője. Az Év Bortermelője elismerést többnyire családi borászatok és kiemelkedő borász személyiségek kapják, míg az Év Pincészete díjjal a magyar borászatban irány-és mértékadó, nagyobb birtokról szüretelő pincészetek munkáját ismerik el.

Frittmann János a Kunsági Borvidék elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke, a Magyar Bor Akadémia alelnöke.

Az Év Borászata díjat 2002-ben alapította a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége. Frittmann István, a gazdasági társaság társ-ügyvezetője hangsúlyozta: a szőlőtermesztésnél és a borkészítésnél is a legújabb, már bizonyított technológiákat alkalmazzák. Elmondta, hogy a díjnyertes bortípusok előállítása nagyrészt saját technológián alapul.

Az 1996-ban alapított Frittmann Testvérek Kft. 2013-ban 420 millió forint nettó árbevételt ért el, amely 2014-ben 494 millió forintra nőtt. A gazdasági társaság üzemi eredménye is nőtt az elmúlt évben: a 2013-ban elért 98 millió forintról 107 millió forintra.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Balla Géza: hagyományos fajtákkal érdemes csak ringbe szállni!

2019. január 16. 04:36

A borászatban nem lehet megállni, folyamatosan fejleszteni kell, figyelve a piaci körülményekre, elvárásokra. Ez az a szakma amit vagy úgy csinál az ember, ahogy kell, vagy ne is csinálja!

Megváltoztatta a vírus a borturizmust - Kilép a pincéből az ágazat

2021. február 10. 12:40

A kirándulással, gasztronómiai élményekkel és programokkal egybekötött borkóstolók új, egyre terjedő koncepciót jelentenek a borturizmusban, amely így kinőhet a pinceesemények által dominált korszakából.

Gondolatok a szüretről Szekszárdon - interjú Vesztergombi Csabával

2018. október 25. 03:37

A kialakult időjárási szélsőségek miatt talán nagyobb szerepet kapott idén a szőlők elhelyezkedése, a dűlők. Az biztos azonban, hogy a 2018-as évből lesz lehetőség prémium borok készítésére, akár kadarkából is.

Geönczeöl Pince, a hagyományos borászat nyomában

2022. augusztus 17. 07:34

A Geönczeöl pincészetben hagyományos módszerekkel dolgoznak, amelyhez hátteret a löszbe vájt, állandó hőmérsékletű pincék adnak.