13℃ 3℃
november 7. Csenger, Rezső, Ernő, Florentin
Szőlő-Bor

A szén-dioxid megkötése a borászatban

Agrofórum Online

A must cukortartalmának erjedése közben keletkező szén-dioxid megkötése csökkentené a borágazat környezeti terhelését, más szóval a zöld energia jövőjének kulcsszereplőivé válhatnának a borászatok, amennyiben a gyakorlatba illeszthető megoldás születne ennek a jelentős üvegházhatású gáznak a levegőből történő kivonására.

Az elmúlt években tapasztalt időjárási anomáliák jelentősen érintették a világ egyes borászati régióit, így Diana Seysses, a burgundiai Domaine Dujac borászat kaliforniai borásza nekilátott, hogy egy új technológiai fejlesztés segítségével hozzájárulhasson az ágazat szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez, miután az elmúlt négy év során a borászat kibocsátási és fenntarthatósági kérdéseivel foglalkozott.

Jóllehet, a borkészítés nem tekinthető nagy CO2-kibocsátónak, jelentősége mégsem elhanyagolható. A CO2 a must cukortartalmának alkohollá történő átalakulása során képződik, köszönhetően az élesztőgombák lebontó tevékenységének. Évente több tragikus haláleset is a borászati létesítményekben, erjedés közben keletkező szén-dioxid számlájára írható.

Napjainkra a légkörben mérhető szén-dioxid koncentrációja elérte a 420 ppm (parts per million) sűrűséget, amely olyan nagy mennyiség, amelyet legutóbb 2,6 millió évvel ezelőtt tapasztalhatott a földtörténet. A felmelegedés aktualitásának növekedésével olyan technológiai fejlesztések indultak, amelyek segítségével a szén-dioxid közvetlenül kivonható a légkörből (direct air capture technológia – DAC). Ez az innováció is alapot képezhet a jövőben a légköri CO2-koncentráció csökkentéséhez. A cél a 350 ppm elérése, amely ugyan magasabb a gáz pre-indusztriális időszaki 280 ppm légköri koncentrációjánál, ugyanakkor sokkal perspektivikusabb jövőt ígér a Föld lakói számára.

A DAC technológia részeként egy hatalmas elszívórendszer finomítóegységbe juttatja a légtömeget, ahol a CO2 kivonásra, míg a levegő hátra maradó része a légkörbe kerül. Az összegyűjtött gázt szén-alapú anyagok gyártására fordítják (pl. bioüzemenyag), illetve remineralizáció céljából a föld alá sajtolják.

A borkészítési eljárás során a cukor fermentációjakor nagy tisztaságú CO2 képződik (990 000 ppm), mely a gyakorlatban sajnos légköri kibocsátásra kerül.

Mint minden prototípus, a CO2-megkötő berendezések is meglehetősen költségesek. A Domaine Dujac borászat területén egy installáció kivitelezése mintegy 100 000 euróba kerül, amely az erjesztési időszakon kívül, megközelítőleg 10 hónapon át használaton kívül esne, miközben a megkötött biokarbonát számára még nem alakult ki igazán a felvevőpiac.

A kalkulációk szerint, amennyiben sikeres lenne a technológia bevezetése, egész Burgundia 20 000 tonna CO2-t tudna megfogni, Bordeaux teljes szőlőterülete évente 80 000 tonnát, Kalifornia állam pedig impozáns, 300 000 tonna távozását akadályozhatná meg. Ez összességében hatásos szén-dioxid-csökkentést eredményezhetne, ugyanakkor a világ jelenlegi, évi 50 gigatonna mennyiségű CO2 termelése mellett meglehetősen eltörpül.

Forrás: https://daily.sevenfifty.com/carbon-capture-during-fermentation-could-make-wine-a-negative-emission-industry/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

AM: egyre erősebb a magyar borászati ágazat

2022. szeptember 23. 11:39

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Egy, csak egy leány van a gáton - Hotyek Zita szőlész és kádármester

2021. december 10. 04:36

Hotyek Zita szőlészként dolgozik, de a kádár mesterséget is elsajátította, és ha ideje engedi, részt vesz a családi műhely munkájában.

Délelőtt 10-kor abba kell hagyni a szőlő szedését Franciaországban

2023. augusztus 26. 11:10

A szőlőszedőket arra kérték, hogy hajnali 3 és 4 óra között kezdjenek a területeken, és 10 órakor álljanak meg, hogy elkerüljék a hőséget.

Globális csemegeszőlő-kereskedelmi körkép

2021. május 22. 07:37

Meglehetősen nagy a nyomás a Közel- és Távol-Keletre vezető hajózási kereskedelmi útvonalakon, és ez megnehezíti a speciális piacok szőlőkereskedelmét Kína, Vietnám, India, Izrael esetében egyaránt.