Szőlő-Bor

A szőlőtőkétől a pohárig – a szőlő útja

Agrofórum Online

A szőlőtőke fás szárú, kapaszkodó növény, amelyből a szőlőbogyó fejlődik. A borkészítés legfontosabb alapanyaga a Vitis vinifera, amely a Földközi-tenger vidékéről, Közép-Európából és Délnyugat-Ázsiából származik.

A faj nemcsak a bor minősége, hanem a termőhely kifejezőképessége szempontjából is meghatározó, mivel a szőlő rendkívül érzékenyen reagál a talaj- és klímaadottságokra. A tőkék élettartama akár több évtized is lehet, így egy ültetvény telepítése hosszú távú befektetés és stratégiai döntés a borászatok részéről.

A siker négy kulcseleme

Napfény: A fotoszintézishez nélkülözhetetlen, energiát ad a növekedéshez és hozzájárul a cukortartalom, aroma és szín kialakulásához. A napos órák száma és intenzitása közvetlen hatással van a szőlő érése során felhalmozódó cukrok és aromaanyagok mennyiségére.

Víz: Fajtától és borkészítési céltól függően eltérő mennyiség szükséges. Kevesebb víz kisebb, de ízgazdagabb bogyót eredményez. A túl sok víz viszont lazább fürtöket, hígabb mustot eredményezhet, ami a bor koncentrációját rontja.

Talaj: A tápanyagtartalom, vízmegtartás és vízelvezetés mind hatással vannak a tőke fejlődésére és a bor karakterére. A jó vízgazdálkodású, ásványi anyagokban gazdag talajok gyakran komplexebb, terroir-jellegű borokat eredményeznek.

Éghajlat: Egyes fajták széles klímatűrésűek, mások csak meghatározott régiókban fejlődnek jól. Az éghajlat nemcsak a termés mennyiségét és minőségét befolyásolja, hanem a szüret idejét, a sav-cukor egyensúlyt és a bor stílusát is.

A szőlő fejlődésének állomásai

Rügyfakadás: Tavasszal a rügyek megduzzadnak, kipattannak, és kezdetét veszi a vegetációs időszak. A rügyfakadás időpontja fajtánként változik, de a tavaszi fagyok veszélye mindenhol komoly kockázatot jelent.

Virágzás: Késő tavasszal vagy kora nyáron apró virágfürtök jelennek meg, amelyekből később bogyók fejlődnek. A virágzás idején a kedvezőtlen időjárás – eső, szél, hideg – rontja a megtermékenyülést, és csökkentheti a terméskötődést.

Terméskötődés: A megtermékenyített virágokból apró, zöld bogyók lesznek. A bogyók fejlődése során a növény tápanyag- és vízellátása kulcsfontosságú a későbbi fürtszerkezet kialakulásában.

Zsendülés (veraison): Nyár közepétől a vörös szőlő színe pirosas-lilásra vált, a fehér áttetszővé válik; nő a cukortartalom, csökken a sav. Ez a folyamat az érés előszobája, és a borkészítési stílusnak megfelelő időzítésben kulcsszerepe van.

Szüret: A bogyók optimális érettségénél kézzel vagy géppel szedik le a termést. A szüret időpontjának meghatározásakor figyelembe veszik a cukorfokot, a savtartalmat, a fenolos érettséget és az aroma-intenzitást is.

A tőkétől a pohárig

A szőlőtermesztés alapjainak ismerete segít megérteni, mennyi munka és odafigyelés kell ahhoz, hogy a szőlőtőkéről a borospohárig jusson a termés. Ez a folyamat nemcsak mezőgazdasági tevékenység, hanem évszázados hagyomány és szakértelem ötvözete.

A termőhely, a fajta és a gondos szőlészeti munka együtt formálja a bor végső karakterét, így minden évjárat egyedi. A szőlőben kezdődő történet a pincében folytatódik, de a minőség alapjait mindig a szőlőtőke és a gondos termesztés határozza meg.

(Forrás: Grape Growing: The Basics for Anyone To Understand | Bernard Marr’s Wine Guide)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Meddig szüretelhetünk még a veteményesben?

2022. október 16. 05:37

Ősszel egyre többen kérdezik tőlem is, hogy mi vajon meddig szüretelünk? Titkon mindig reménykedünk a hosszú indiánnyárban, azért a korai fagyok bekavarhatnak a mi elképzeléseinkbe is.

Hamarosan kiderül milyen lesz a 2019-es évjáratú bor

2019. szeptember 1. 13:33

Az elmúlt évek nemzetközi sikerei, a több tucatnyi díj, elismerés bizonyítja, hogy a hat magyar borrégióban minőségi munka folyik.

Két héttel korábban kezdődik a szüret az egri és a mátrai borvidéken

2018. augusztus 1. 13:54

A mátrai borvidéken az idén nem emelkednek az árak, kilónként, fajtától és minőségtől függően, 80-120 forintért vásárolják majd a szőlőt. Az egri borvidéken minden szőlőnél 5-6 százalékos emelkedés várható.

Hamarosan indul a villányi kékszőlőfajták szüretelése

2020. augusztus 25. 10:02

Villány jellegzetessége a kékoportó, amelyet mintegy 330 hektáron termesztenek, ebből a kedvező időjárásnak köszönhetően jó évjáratú bor lesz az idén, a gazdák a mennyiség és a minőség tekintetében is bizakodók.