36℃ 23℃
augusztus 10. Lőrinc, Blanka, Csilla
Szőlő-Bor

A szőlőtőkétől a pohárig – a szőlő útja

Agrofórum Online

A szőlőtőke fás szárú, kapaszkodó növény, amelyből a szőlőbogyó fejlődik. A borkészítés legfontosabb alapanyaga a Vitis vinifera, amely a Földközi-tenger vidékéről, Közép-Európából és Délnyugat-Ázsiából származik.

A faj nemcsak a bor minősége, hanem a termőhely kifejezőképessége szempontjából is meghatározó, mivel a szőlő rendkívül érzékenyen reagál a talaj- és klímaadottságokra. A tőkék élettartama akár több évtized is lehet, így egy ültetvény telepítése hosszú távú befektetés és stratégiai döntés a borászatok részéről.

A siker négy kulcseleme

Napfény: A fotoszintézishez nélkülözhetetlen, energiát ad a növekedéshez és hozzájárul a cukortartalom, aroma és szín kialakulásához. A napos órák száma és intenzitása közvetlen hatással van a szőlő érése során felhalmozódó cukrok és aromaanyagok mennyiségére.

Víz: Fajtától és borkészítési céltól függően eltérő mennyiség szükséges. Kevesebb víz kisebb, de ízgazdagabb bogyót eredményez. A túl sok víz viszont lazább fürtöket, hígabb mustot eredményezhet, ami a bor koncentrációját rontja.

Talaj: A tápanyagtartalom, vízmegtartás és vízelvezetés mind hatással vannak a tőke fejlődésére és a bor karakterére. A jó vízgazdálkodású, ásványi anyagokban gazdag talajok gyakran komplexebb, terroir-jellegű borokat eredményeznek.

Éghajlat: Egyes fajták széles klímatűrésűek, mások csak meghatározott régiókban fejlődnek jól. Az éghajlat nemcsak a termés mennyiségét és minőségét befolyásolja, hanem a szüret idejét, a sav-cukor egyensúlyt és a bor stílusát is.

A szőlő fejlődésének állomásai

Rügyfakadás: Tavasszal a rügyek megduzzadnak, kipattannak, és kezdetét veszi a vegetációs időszak. A rügyfakadás időpontja fajtánként változik, de a tavaszi fagyok veszélye mindenhol komoly kockázatot jelent.

Virágzás: Késő tavasszal vagy kora nyáron apró virágfürtök jelennek meg, amelyekből később bogyók fejlődnek. A virágzás idején a kedvezőtlen időjárás – eső, szél, hideg – rontja a megtermékenyülést, és csökkentheti a terméskötődést.

Terméskötődés: A megtermékenyített virágokból apró, zöld bogyók lesznek. A bogyók fejlődése során a növény tápanyag- és vízellátása kulcsfontosságú a későbbi fürtszerkezet kialakulásában.

Zsendülés (veraison): Nyár közepétől a vörös szőlő színe pirosas-lilásra vált, a fehér áttetszővé válik; nő a cukortartalom, csökken a sav. Ez a folyamat az érés előszobája, és a borkészítési stílusnak megfelelő időzítésben kulcsszerepe van.

Szüret: A bogyók optimális érettségénél kézzel vagy géppel szedik le a termést. A szüret időpontjának meghatározásakor figyelembe veszik a cukorfokot, a savtartalmat, a fenolos érettséget és az aroma-intenzitást is.

A tőkétől a pohárig

A szőlőtermesztés alapjainak ismerete segít megérteni, mennyi munka és odafigyelés kell ahhoz, hogy a szőlőtőkéről a borospohárig jusson a termés. Ez a folyamat nemcsak mezőgazdasági tevékenység, hanem évszázados hagyomány és szakértelem ötvözete.

A termőhely, a fajta és a gondos szőlészeti munka együtt formálja a bor végső karakterét, így minden évjárat egyedi. A szőlőben kezdődő történet a pincében folytatódik, de a minőség alapjait mindig a szőlőtőke és a gondos termesztés határozza meg.

(Forrás: Grape Growing: The Basics for Anyone To Understand | Bernard Marr’s Wine Guide)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világ legjobb Shiraz borai – ezeket érdemes megkóstolni!

2025. július 27. 13:10

A Decanter-verseny friss toplistáján ausztrál, francia és dél-afrikai különlegességek is helyet kaptak. Ezeket tényleg érdemes megkóstolni!

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Gondolatok a szüretről Szekszárdon - interjú Vesztergombi Csabával

2018. október 25. 03:37

A kialakult időjárási szélsőségek miatt talán nagyobb szerepet kapott idén a szőlők elhelyezkedése, a dűlők. Az biztos azonban, hogy a 2018-as évből lesz lehetőség prémium borok készítésére, akár kadarkából is.

A szekszárdi borvidéken is korábban szüretelnek

2018. augusztus 8. 11:46

A mostani melegben a szőlő fejlődése lassulni fog, de mennyiségben és minőségben egyaránt jó évjáratra számíthatnak a szekszárdi termelők.

Utóérő gyümölcsök

2018. augusztus 15. 06:34

Most, van a fő szezonja az utóérő gyümölcsök fogyasztásának. A tipikusan utóérő gyümölcsök a mérsékelt égövben az almatermésűek köréből kerülnek ki: az alma, a körte, a birsr és a naspolya.

Növekvő trend figyelhető meg a borok alkoholtartalmában

2021. július 10. 04:38

Az alkoholtartalom alakulására egy adott évjárat időjárási körülményei, valamint a borász által hozott számos döntés hatást gyakorol.