Szőlő-Bor

Az osztrák borexport értéke 25 százalékkal nőtt az év első felében

Kép: austria.info

A nemzetközi koronavírus miatti korlátozások enyhítése az Ausztriából útnak induló borexport meredek emelkedését hozta. Januártól júniusig az export értéke meghaladta a 111 millió eurót, ami negyedével több, mint az előző év azonos időszakában. Ennek oka az összes fő exportpiac jelentős növekedése és a globális gasztronómia újbóli megnyitása.

2021 első felének borexport adatai azt mutatják, hogy erős nemzetközi kereslet mutatkozik az osztrák borok iránt: az erőteljes, 9,8%-os mennyiség-növekedésnél még nagyobb, 25,5%-os értéknövekedéssel. A borexport meglehetősen stabil volt 2020 első felében is a koronavírus terjedésének ellenére.

„Reméltük, hogy a világméretű korona-korlátozások feloldása jót tesz exportunknak – a jelenlegi adatok egyértelműen meghaladják várakozásainkat!” – mondta Chris Yorke, az ÖWM (Österreich Wein Marketing GmbH) ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a belföldi piacon sajnos a gasztronómia fellendülése továbbra is lassan halad, a gasztronómia újbóli megnyitása biztosítja, hogy szőlészeink ismét jobban tudják értékesíteni kiváló minőségű boraikat; ezt mutatja a meredeken megnövekedett exportérték. Ennek eredményeként a literenkénti átlagár ismét meghaladhatta a 3 eurós határt, ez jelenleg 3,02 euró.”

A 111 millió euró feletti féléves érték szintén jó lépés az éves 200 millió eurós export felé, ezt az értéket az ÖWM középtávú célként tűzte ki.

A növekedés minden fontos célországban biztosította a nagy értéknövekedést: Németország árérzékeny piaca figyelemre méltó 15%-kal, Svájc 21%-kal, az USA pedig 33%-kal nőtt. A skandináv országok, amelyek már 2020-ban meredeken emelkedtek, 14%-os pluszt mutatnak, Belgium és Hollandia összesen 37%-kal tudott növekedni. Az Egyesült Királyságban 52%-os a növekedés annak ellenére, hogy kiléptek az EU-ból. Kanada (+111%) és az ázsiai piacok is nagyon pozitív értékesítési fejleményeket mutattak: Japánban 52%-kal, Kínában pedig 247%-kal nőtt a kereslet.

Az egyes termékcsoportokban a pezsgők különösen nagy, 45%-os értéknövekedést értek el, de a palackozott fehér és vörös minőségi borok is jelentősen növelték eladásaikat (+33% és +18%) – számolt be az osztrák Bauern Zeitung.

A magas növekedést a boripar közös erőfeszítéseinek tudják be Ausztriában, a tavalyi első, 2020 márciusi lezárások után az osztrák borászok és az ÖWM intenzíven dolgoztak azon, hogy fenntartsák a kapcsolatot nemzetközi partnereinkkel. Az első lezárás óta az ÖWM 119 rendezvényt szervezett világszerte, amelyeken több mint 700 borász 5500 borát mutatták be.

Az export fejlődésének ellenére sem szabad megfeledkezni a szakértők szerint a nagyon fontos belföldi boreladásokról – mondta Yorke. Különösen a városi területeken a vendéglátóipar továbbra is érzi a járvány hatásait. Az is nagyon fontos, hogy a szállodák és éttermek a síszezonban is nyitva tarthassanak, mivel sok kiváló minőségű bort árulnak ott.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

Ausztriában 19 százalékos a biotej piaci részesedése

2020. június 25. 07:39

A teljes osztrák tejtermelésen belül  a biotej mennyisége 18,6 százalékos arányt képvisel. Ezzel az aránnyal Ausztria továbbra is élenjárónak tekinthető az organikusan előállított tej tekintetében.

56 millió eurós kárt okozott a késői fagy és hó Ausztriában

2024. április 30. 09:10

A nyárias meleg után érkező hidegfront jelentős fagykárt okozott Ausztriában. A szőlő- és gyümölcstermesztésben a veszteség 56 millió euró.

Mélyponton a szarvasmarha-állomány Ausztriában

2021. február 25. 06:17

Miután Ausztriában a szarvasmarhák száma 2019-ben olyan alacsony szintre csökkent, amilyen alacsonyan a második világháború óta nem járt, a gazdák 2020-ban újabb csökkenést regisztráltak.

Az osztrák tejipar nemzetközi példaképnek tekinthető

2021. szeptember 9. 06:24

Ausztria nagyon büszke lehet a tejiparára, mivel az osztrák tejipar nemzetközi úttörő számos minőségi és fenntarthatósági kérdésben.