Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Bordeaux-ban volt már szüret: jég tarolta le az ültetvényeket

Bordeaux-ban volt már szüret: jég tarolta le az ültetvényeket

Syngenta Blog

Több ezer hektáron tarolta le a szőlőt a Bordeaux-régióban a jégverés.

Mindez egy évvel az után következett be, hogy a borvidék történelme legrosszabb termését takaríthatta be: tavaly 39 százalékkal csökkent a termés a késő-tavaszi fagyok miatt.

A Reuters jelentése szerint az idei jégeső miatt néhány szőlőben száz százalékos volt a veszteség. Bordeaux egyébként a 112 ezer hektáros szőlőskertjeivel Languedoc Roussillon után a második legnagyobb francia borvidék.

Emellett a Cognac régió is kapott a jégből: a 70 ezer hektáros szőlőterület hetede szenvedett visszafordíthatatlan károkat, pedig a Cognac szintén megsínylette a tavalyi fagyot.

Az elmúlt év folyamán a franciaországi termés rekord alacsony szintre esett vissza, mivel számos rossz időjárási esemény következett be, beleértve a tavaszi fagyokat, az aszályokat és a viharokat, amelyek a legfontosabb termőterületek, köztük Bordeaux és Champagne nagy részét érintik.

A fentiek miatt a Bordeaux-i borárak a 2017/18-as év első hat hónapjában 16 százalékkal emelkedtek, a párizsi mezőgazdasági minisztérium márciusban kiadott adatai szerint.

Idén 4,2 millió mázsa szőlőt szüreteltek a gazdák

2019. november 20. 11:36

A borászok nagyon jó minőségű borokra számítanak, hiszen a visszajelzések alapján szépen érett, egészséges gyümölcsöket szüreteltek, és bizakodásra ad okot az is, hogy az idei év Tokajban is jó volt az aszúsodás szempontjából.

12 millió eurós borpromóciós programot indít az Agrárminisztérium

2019. november 19. 10:02

A borpromóciós program forrásaira a tervek szerint jövő márciusban és áprilisban lehet majd a pályázatokat benyújtani.

Komoly fejlesztések valósultak meg a Tokaji Borvidéken

2019. november 15. 11:33

A Tokaji Borvidék a huszonegyedik századba lépett azzal a beruházás sorozattal, amelyet 2016 és 2019 között a kormány hazai forrásból biztosított 8,2 milliárd forintos támogatásával valósítottak meg a borvidék szereplői.

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége a Hajós-Bajai borvidéken

2019. november 4. 14:08

Első ízben jelent meg Magyarország Dunától keletre eső területén, konkrétan a Hajós-Bajai borvidéken a szőlő súlyos, aranyszínű sárgaság betegségét okozó FD fitoplazma.

Fontos a szőlő-bor ágazat fejlesztése

2019. március 1. 12:03

Az elkészült Digitális Agrárstratégiában az agrártárca törekszik a szőlő- és borágazat elektronikus ügyintézési és ellenőrzési rendszerének kialakítására, valamint az elektronikus nyilvántartás biztosítására is.

Folyamatosan nő a borászati ágazat árbevétele

2018. november 20. 05:37

Az Opten közleménye szerint, 2015-ben a magyar borkészítő vállalkozások éves nettó árbevétele meghaladta a 102 milliárd forintot, a tavalyi évet több mint 108 milliárd forinttal zárták.

Több mint egymillió dollárt fizettek két palack borért!

2018. december 29. 08:47

A második világháború végén a legjobb burgundiai borászat, a Romanee-Conti mindössze 600 üveg sötétvörös nektárt készített, és ezek közül kettőt összesen több mint egymillió dollárért értékesített októberben a New York-i Shoteby’s aukciós ház.

3,5 milliárd forintból népszerűsítik a magyar borokat külföldön

2019. október 9. 17:03

Magyarországon 65 ezer hektáron 22 borvidéken termelnek borszőlőt, a mintegy 20-30 százalékban exportra kerülő hazai borok pedig az "ország gasztronómiai nagyköveteinek" számítanak.