Szőlő-Bor

Egy szőlőfajta története – Teutonoktól a Rizling nemzedékig

Agrofórum Online

A Rizling története Krisztus születése előtti időkbe vezet vissza. A Kr. e. 50-es éveket megelőzően a germán törzsek már ismerték az alkoholos erjedés folyamatát, az ősi teutonok (korai germán törzs) kedvelt itala a mézsör volt. Ezt a borszerű italt a méz erjesztésével készítették.

A szőlő római hódítások idején került a mai Németország területére, a Mosel folyó völgyébe – olvasható a https://www.winemag.com/2019/03/08/the-history-of-german-riesling címen a világhálón. A virágzó római borkultúra emlékei még ma is megtalálhatók a vidéken.

Kr. u. 330 környékén megépült az első német borospince Trierben. Szó szerint és képletesen is erre az időszakra tehető a német bor hírnevének kialakulása. A Frank Birodalom első ismert borászati szaktekintélye maga Nagy Károly frank császár volt, akihez a kereszténység megerősítése mellett a borkultúra terjesztése kapcsán is elévülhetetlen érdemek fűződnek. A szőlőskertek ebben az időszakban, majd a következő századok során is, főként a szerzetesek irányítása alatt álltak.

A rizlingre vonatkozó első írásos emlék – Riesslingen elnevezéséssel – 1435-ből származik. Bő száz évvel később 1552-ben a növénytani tudományok korszerűsítésében résztvevő Hieronymus Bock, német botanikus és orvos változtatta a Riesslingen kifejezést a ma is ismert rizlingre (Riesling), amivel hozzájárult ahhoz a széleskörben elterjedt vélekedéshez, miszerint a rizling a Rajna vidékéről származik.

A szőlőfajta történetében komoly előrelépések történtek a 18. század második felében, amikor a trieri választófejdelem és érsek elrendelte, hogy minden rossz minőségű szőlőt rizlinggel kell helyettesíteni. Tevékenységének köszönhetően alakult ki itt a világ egyik legnagyobb rizling termőterülete. A 19. század közepére a rizling népszerűsége hatalmasra nőtt, drágábban kelt el mint a bordói borok és a pezsgő. Újabb 100 év elteltével megalakult a Német Borászati Intézet (Deutsches Weininstitut) Mainz közelében.

A közelmúltra visszatekintve, az 1990-es évek közepétől bontakozott ki a fehérszőlő fajták reneszánsza. A kereslet fokozódása és a minőség javulása mellett a rizling elfoglalta a német borok trónját 40%-os piaci részesedéssel. A szőlőfajta legnagyobb termőterülete napjainkban Németországban található. A fajta népszerűségének és sikerének fenntartása érdekében a Német Borászati Intézet létrehozta a „Rizling nemzedék” elnevezésű szervezetet, amely a 35 évesnél fiatalabb gazdákat buzdítja a rizling kultúra fejlesztésére, ápolására.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Németország: új üvegházi létesítmény a biozöldségek számára

2022. március 5. 08:34

Németországban egy 8000 m²-es F-Clean borítású fedett fóliás üvegházat építettek biozöldségek számára.

A Krombacher a legnépszerűbb német sör

2020. július 12. 14:02

A németek inkább hideg Pils típusú sört szeretnek fogyasztani. Nem csoda tehát, hogy a tíz legkeresettebb német sörmárka közül hét ilyen jellegű sört készít fő termékként.

Súlyos gondok a német burgonyaértékesítésben

2020. június 23. 10:47

A burgonyapiacon tapasztalható gazdasági veszteségek miatt a német gazdálkodók már a berlini kormányzathoz fordultak pénzügyi támogatásért.

Nagy veszteségekről számoltak be a méhészek

2022. május 13. 08:04

Egy felmérés szerint Németországban több mint minden ötödik méhcsalád nem élte túl a 2021/22-es telet. Az időjárás, a növényvédő szerek vagy a rettegett Varroa atka volt a hibás?