2℃ -6℃
február 19. Zsuzsanna, Eliza, Konrád
Szőlő-Bor

Egy szőlőfajta története – Teutonoktól a Rizling nemzedékig

Agrofórum Online

A Rizling története Krisztus születése előtti időkbe vezet vissza. A Kr. e. 50-es éveket megelőzően a germán törzsek már ismerték az alkoholos erjedés folyamatát, az ősi teutonok (korai germán törzs) kedvelt itala a mézsör volt. Ezt a borszerű italt a méz erjesztésével készítették.

A szőlő római hódítások idején került a mai Németország területére, a Mosel folyó völgyébe – olvasható a https://www.winemag.com/2019/03/08/the-history-of-german-riesling címen a világhálón. A virágzó római borkultúra emlékei még ma is megtalálhatók a vidéken.

Kr. u. 330 környékén megépült az első német borospince Trierben. Szó szerint és képletesen is erre az időszakra tehető a német bor hírnevének kialakulása. A Frank Birodalom első ismert borászati szaktekintélye maga Nagy Károly frank császár volt, akihez a kereszténység megerősítése mellett a borkultúra terjesztése kapcsán is elévülhetetlen érdemek fűződnek. A szőlőskertek ebben az időszakban, majd a következő századok során is, főként a szerzetesek irányítása alatt álltak.

A rizlingre vonatkozó első írásos emlék – Riesslingen elnevezéséssel – 1435-ből származik. Bő száz évvel később 1552-ben a növénytani tudományok korszerűsítésében résztvevő Hieronymus Bock, német botanikus és orvos változtatta a Riesslingen kifejezést a ma is ismert rizlingre (Riesling), amivel hozzájárult ahhoz a széleskörben elterjedt vélekedéshez, miszerint a rizling a Rajna vidékéről származik.

A szőlőfajta történetében komoly előrelépések történtek a 18. század második felében, amikor a trieri választófejdelem és érsek elrendelte, hogy minden rossz minőségű szőlőt rizlinggel kell helyettesíteni. Tevékenységének köszönhetően alakult ki itt a világ egyik legnagyobb rizling termőterülete. A 19. század közepére a rizling népszerűsége hatalmasra nőtt, drágábban kelt el mint a bordói borok és a pezsgő. Újabb 100 év elteltével megalakult a Német Borászati Intézet (Deutsches Weininstitut) Mainz közelében.

A közelmúltra visszatekintve, az 1990-es évek közepétől bontakozott ki a fehérszőlő fajták reneszánsza. A kereslet fokozódása és a minőség javulása mellett a rizling elfoglalta a német borok trónját 40%-os piaci részesedéssel. A szőlőfajta legnagyobb termőterülete napjainkban Németországban található. A fajta népszerűségének és sikerének fenntartása érdekében a Német Borászati Intézet létrehozta a „Rizling nemzedék” elnevezésű szervezetet, amely a 35 évesnél fiatalabb gazdákat buzdítja a rizling kultúra fejlesztésére, ápolására.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Nagy bajba került egy termelő, szó szerint megnyílt a földje

2024. április 11. 10:10

Pontosan ez történt Szász-Anhalt tartományban egy gazdával. Errefelé szinte már rendszeresen akár 10 méter mély lyuk jelenik meg hirtelen a földeken. A veszélyes jelenségnek geológiai magyarázata van.

A kánikula ellenére is növekedhet a német búza- és repcetermés

2022. július 17. 07:32

Németország 2022-es búzatermése 5,3 százalékkal, 22,51 millió tonnára nőhet.

Spárgatermesztés: a technológia számos előnyt kínál mind a fő-, mind az utószezonban

2023. május 16. 10:16

A nordheimi székhelyű p2raumdesign olyan kirakatablakot fejlesztett ki, amelyet Németország-szerte több közvetlen forgalmazó által használt friss élelmiszerpultokhoz terveztek, és amely szükség esetén a pult testébe illeszthető. Az eladói személyzettel ellátott, teljes körű szolgáltatást nyújtó pult pillanatok alatt átalakítható önkiszolgáló hűtőpulttá.

A cukkini betakarítását is fenyegeti a szárazság

2022. július 24. 11:47

Németországban az alsó-szászországi zöldségtermesztők a szárazság miatt küzdenek a termésért. A kiadások rendkívül megnőttek.