Szőlő-Bor

Egy szőlőfajta története – Teutonoktól a Rizling nemzedékig

Agrofórum Online

A Rizling története Krisztus születése előtti időkbe vezet vissza. A Kr. e. 50-es éveket megelőzően a germán törzsek már ismerték az alkoholos erjedés folyamatát, az ősi teutonok (korai germán törzs) kedvelt itala a mézsör volt. Ezt a borszerű italt a méz erjesztésével készítették.

A szőlő római hódítások idején került a mai Németország területére, a Mosel folyó völgyébe – olvasható a https://www.winemag.com/2019/03/08/the-history-of-german-riesling címen a világhálón. A virágzó római borkultúra emlékei még ma is megtalálhatók a vidéken.

Kr. u. 330 környékén megépült az első német borospince Trierben. Szó szerint és képletesen is erre az időszakra tehető a német bor hírnevének kialakulása. A Frank Birodalom első ismert borászati szaktekintélye maga Nagy Károly frank császár volt, akihez a kereszténység megerősítése mellett a borkultúra terjesztése kapcsán is elévülhetetlen érdemek fűződnek. A szőlőskertek ebben az időszakban, majd a következő századok során is, főként a szerzetesek irányítása alatt álltak.

A rizlingre vonatkozó első írásos emlék – Riesslingen elnevezéséssel – 1435-ből származik. Bő száz évvel később 1552-ben a növénytani tudományok korszerűsítésében résztvevő Hieronymus Bock, német botanikus és orvos változtatta a Riesslingen kifejezést a ma is ismert rizlingre (Riesling), amivel hozzájárult ahhoz a széleskörben elterjedt vélekedéshez, miszerint a rizling a Rajna vidékéről származik.

A szőlőfajta történetében komoly előrelépések történtek a 18. század második felében, amikor a trieri választófejdelem és érsek elrendelte, hogy minden rossz minőségű szőlőt rizlinggel kell helyettesíteni. Tevékenységének köszönhetően alakult ki itt a világ egyik legnagyobb rizling termőterülete. A 19. század közepére a rizling népszerűsége hatalmasra nőtt, drágábban kelt el mint a bordói borok és a pezsgő. Újabb 100 év elteltével megalakult a Német Borászati Intézet (Deutsches Weininstitut) Mainz közelében.

A közelmúltra visszatekintve, az 1990-es évek közepétől bontakozott ki a fehérszőlő fajták reneszánsza. A kereslet fokozódása és a minőség javulása mellett a rizling elfoglalta a német borok trónját 40%-os piaci részesedéssel. A szőlőfajta legnagyobb termőterülete napjainkban Németországban található. A fajta népszerűségének és sikerének fenntartása érdekében a Német Borászati Intézet létrehozta a „Rizling nemzedék” elnevezésű szervezetet, amely a 35 évesnél fiatalabb gazdákat buzdítja a rizling kultúra fejlesztésére, ápolására.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Jazz, gourmet és különleges borok: érkezik a Budapest Borfesztivál

2025. augusztus 25. 12:10

Szeptemberben ismét a Budai Várban pezseg a hangulat: a Borfesztivál négy napra a bor, a gasztronómia és a zene ünnepévé válik.

Szőlőmoly ellen szárnyakkal – kutatás igazolja a hatékonyságot

2025. augusztus 14. 14:10

Magyar és olasz kutatók szerint a madarak és denevérek hatékony természetes védelmet nyújtanak a szőlőültetvényeknek, csökkentve a kártevők számát és a terméskiesést.

A szőlőtőkétől a pohárig – a szőlő útja

2025. augusztus 10. 16:10

A bor születése a szőlőben kezdődik. Bemutatjuk a szőlőtermesztés alapjait, a tőke igényeitől a szüret pillanatáig.

A világ legjobb Shiraz borai – ezeket érdemes megkóstolni!

2025. július 27. 13:10

A Decanter-verseny friss toplistáján ausztrál, francia és dél-afrikai különlegességek is helyet kaptak. Ezeket tényleg érdemes megkóstolni!

A Rajna vízszintje emelkedik, de az északi szakaszon így is túl alacsony

2023. július 31. 05:40

A Rajna még mindig túl sekély a normál hajózáshoz Köln és Duisburg környékén. Egyes hajók, típustól függően, az északi régiókban csak félig megrakodtan tudnak közlekedni.

44,5 köbméteres és 85 tonnás Németország legnagyobb hígtrágya-kijuttatója

2022. április 25. 10:34

Egy vállalkozó Németország valószínűleg legnagyobb hígtrágya-kijuttató tartálykocsi kombinációjával rendelkezik.

A biogázüzemek a német áramtermelés 46 százalékát fedezhetik

2022. augusztus 11. 08:02

Szakértők azt feltételezik, hogy középtávon Németország gázszükségletének mintegy három százaléka fedezhető biometánnal.

Több zöldség és kevesebb sertéshús fogy

2020. november 27. 07:02

Egy felmérés szerint az elmúlt években érdemben megváltozott a németek étrendje. Ezt mutatja a Német Táplálkozási Társaság (DGE) legutóbbi jelentése.