Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Egy szőlőfajta története – Teutonoktól a Rizling nemzedékig

Egy szőlőfajta története – Teutonoktól a Rizling nemzedékig

Agrofórum Online

A Rizling története Krisztus születése előtti időkbe vezet vissza. A Kr. e. 50-es éveket megelőzően a germán törzsek már ismerték az alkoholos erjedés folyamatát, az ősi teutonok (korai germán törzs) kedvelt itala a mézsör volt. Ezt a borszerű italt a méz erjesztésével készítették.

A szőlő római hódítások idején került a mai Németország területére, a Mosel folyó völgyébe – olvasható a https://www.winemag.com/2019/03/08/the-history-of-german-riesling címen a világhálón. A virágzó római borkultúra emlékei még ma is megtalálhatók a vidéken.

Kr. u. 330 környékén megépült az első német borospince Trierben. Szó szerint és képletesen is erre az időszakra tehető a német bor hírnevének kialakulása. A Frank Birodalom első ismert borászati szaktekintélye maga Nagy Károly frank császár volt, akihez a kereszténység megerősítése mellett a borkultúra terjesztése kapcsán is elévülhetetlen érdemek fűződnek. A szőlőskertek ebben az időszakban, majd a következő századok során is, főként a szerzetesek irányítása alatt álltak.

A rizlingre vonatkozó első írásos emlék – Riesslingen elnevezéséssel – 1435-ből származik. Bő száz évvel később 1552-ben a növénytani tudományok korszerűsítésében résztvevő Hieronymus Bock, német botanikus és orvos változtatta a Riesslingen kifejezést a ma is ismert rizlingre (Riesling), amivel hozzájárult ahhoz a széleskörben elterjedt vélekedéshez, miszerint a rizling a Rajna vidékéről származik.

A szőlőfajta történetében komoly előrelépések történtek a 18. század második felében, amikor a trieri választófejdelem és érsek elrendelte, hogy minden rossz minőségű szőlőt rizlinggel kell helyettesíteni. Tevékenységének köszönhetően alakult ki itt a világ egyik legnagyobb rizling termőterülete. A 19. század közepére a rizling népszerűsége hatalmasra nőtt, drágábban kelt el mint a bordói borok és a pezsgő. Újabb 100 év elteltével megalakult a Német Borászati Intézet (Deutsches Weininstitut) Mainz közelében.

A közelmúltra visszatekintve, az 1990-es évek közepétől bontakozott ki a fehérszőlő fajták reneszánsza. A kereslet fokozódása és a minőség javulása mellett a rizling elfoglalta a német borok trónját 40%-os piaci részesedéssel. A szőlőfajta legnagyobb termőterülete napjainkban Németországban található. A fajta népszerűségének és sikerének fenntartása érdekében a Német Borászati Intézet létrehozta a „Rizling nemzedék” elnevezésű szervezetet, amely a 35 évesnél fiatalabb gazdákat buzdítja a rizling kultúra fejlesztésére, ápolására.

Gyümölcsös pezsgőkkel rukkolt elő a Varga Pincészet

2019. december 10. 14:43

A Varga Pincészet Friss Aranymetszés gyümölcsös pezsgő termékcsaládjával jelent meg az idei ünnepekre, amelynek mind a három tagja extra száraz.

Sokkal kevesebb lesz a bor idén

2019. november 23. 19:55

Sajnos az előrejelzések bekövetkeztek: a világ borászainak összteljesítménye 10 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, miután éppen a legnagyobb termelőket, az európai termelés négyötödét adó Franciaországot, Olaszországot és Spanyolországot sújtotta a leginkább az időjárás.

Idén 4,2 millió mázsa szőlőt szüreteltek a gazdák

2019. november 20. 11:36

A borászok nagyon jó minőségű borokra számítanak, hiszen a visszajelzések alapján szépen érett, egészséges gyümölcsöket szüreteltek, és bizakodásra ad okot az is, hogy az idei év Tokajban is jó volt az aszúsodás szempontjából.

12 millió eurós borpromóciós programot indít az Agrárminisztérium

2019. november 19. 10:02

A borpromóciós program forrásaira a tervek szerint jövő márciusban és áprilisban lehet majd a pályázatokat benyújtani.

Bizakodóak a nagy európai uniós búzatermelő országok

2019. június 10. 10:39

A négy legnagyobb európai uniós búzatermelő bizakodó jelentéseket adott azt követően, hogy a tavaly nyári és az idei kora tavaszi aszály után megjött az eső – tudósított a Reuters.

A sertéshús árának komoly emelkedése várható jövőre

2019. december 14. 05:38

A német húsipari szövetség, a BVDF elnöke, Sarah Dhem komoly fogyasztói áremeléseket prognosztizált a jövő évre.

Aszálykár: hiába várják a gazdák a segélyt

2018. december 23. 12:28

Az ország több tartományában 25 százalékkal is csökkent a gabonatermés, mint például az északnyugati Alsó-Szászországban, ahol több mint 4 ezer támogatási kérelmet nyújtottak be.

Az aszály több mint százezer hektár erdőt pusztított ki Németországban tavaly óta

2019. augusztus 3. 14:16

Hőség idején erdőtüzek, a hőséghullámok végén heves viharok tizedelik az állományt, és a tavalyi nagy aszály miatt az idei szárazság és hőség a legyengült és a kártevőknek kiszolgáltatott fákból álló erdőkre sújtott le.