Szőlő-Bor

Elkészült a kisüzemi bortermelői nyilvántartás első változata

Agrofórum Online

Elkészült a kisüzemi bortermelői nyilvántartás első változata, amelyet a mai napon mutatott be Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár vezetésével a Földművelésügyi Minisztérium a hatóságok, a szakmaközi szervezet és a termelői szervezetek részére.

A termelői kezdeményezésre és a mindennapi tapasztalatok alapján előkészített dokumentum célja, hogy a jelenleg alkalmazandó pincekönyv-vezetési szabályok mellé egy könnyebb adminisztrációt jelentő alternatívát kínáljon a kistermelők részére.

A kisüzemi bortermelői nyilvántartás előnyei:

–     a borok nyilvántartásához csak a legszükségesebb dokumentumok beszerzésére és vezetésére van szükség

–     a borkészítés és értékesítés teljes folyamatának adminisztrációja könnyebben áttekinthető

–     igazodik a kistermelői borkészítés gyakorlatához (jellemzően kicsi, kevés számú bortétel, arányaiban jelentősebb veszteségek)

–     az adminisztrációra fordítandó idő jelentősen csökkenthető

A bemutatót követően megkezdődik a dokumentum termelők általi tesztelése.

A Földművelésügyi Minisztérium 2017. július 1-től – egy európai uniós derogációt alkalmazva – vezeti be a kisüzemi bortermelő fogalmát a borászok 12 pontjával összhangban. Ennek értelmében a jövedéki szabályok nagy részének végrehajtása alól (pl. jövedéki nyilvántartások vezetése) mentesülnek a kisüzemi bortermelők. E rendelkezésnek, valamint a bortörvény idén januárban hatályba lépő módosításának köszönhetően lehetőség nyílik a kistermelői mérethez és sajátosságokhoz jól igazodó, a jelenleginél könnyebben vezethető szakmai nyilvántartás bevezetésére.

Kisüzemi bortermelő lehet az a borászat, amely együttesen teljesíti a következő követelményeket:

1. az utolsó három borpiaci év átlagában kevesebb mint évi 1000 hl csendes bort állít elő,

2. szőlőt, valamint sűrített szőlőmust és finomított szőlőmustsűrítmény kivételével borászati terméket másik tagállamból vagy harmadik országból nem szerez be, és

3. csendes bort – a bérpalackozásra átadott saját előállítású csendes bor visszaszállítását kivéve – nem szerez be,

4. csendes boron kívül, valamint a saját előállítású csendes borból évente legfeljebb 10 000 liter palackos erjesztésű kistermelői pezsgő előállításán, tárolásán kívül más jövedéki terméket nem állít elő, nem tárol, és nem hoz forgalomba.

A kisüzemi bortermelői státuszt feltételeinek megfelelő  és választó termelő kikerül a jövedéki körből. Ezzel együtt e termelők számára továbbra is nyitott marad a borok értékesítése a hazai mellett más EU-tagállamok és harmadik országok piacain is.

A kisüzemi bortermelői státusz jókora adminisztrációs könnyítést jelent a borászok túlnyomó többségének, mivel megszűnik a jövedéki nyilvántartás vezetési kötelezettség.

(FM)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Meglepő eredmény: így szerepelt a kékfrankos a nemzetközi kóstolón

2025. augusztus 30. 16:10

Egy friss európai borkóstolón 87 kékfrankos tételt vizsgáltak, amelyek közül hat kiemelkedőnek, 38 pedig kimondottan ajánlottnak bizonyult.

Kihívás a piacilag helyes út megtalálása a szőlő- és borágazatban

2022. december 4. 10:07

Feldman Zsolt a konferencián tartott megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás, a fogyasztói szokások, valamint az értékesítési csatornák változása jelenti a legnagyobb kihívást a szőlészeti, borászati ágazatban.

A magyar bortermelés stratégiai terület

2018. július 23. 06:00

A létesítményt úgy alakították ki, hogy a borvidék kisebb pincészetei számára is elérhetővé válnak a legkorszerűbb borászati technológiák.

Növekedett a magyar bortermelés

2019. június 6. 08:03

Magyarországon 392 ezer tonna borszőlőt szüreteltek 2018-ban, ebből 3,75 millió hektoliter bor készült, ami csaknem 30 százalékkal több, mint a 2017. évi bortermelés.

Megválasztották az Országház borait

2019. június 15. 08:33

Az olaszrizlingek közül a neszmélyi Szöllősi Pincészet 2017-es borát választotta ki a zsűri, a furmint kategória legjobbja pedig a Grand Tokaj 2015-ös Kővágó Furmintja lett.