Szőlő-Bor

Elkészült a kisüzemi bortermelői nyilvántartás első változata

Agrofórum Online

Elkészült a kisüzemi bortermelői nyilvántartás első változata, amelyet a mai napon mutatott be Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár vezetésével a Földművelésügyi Minisztérium a hatóságok, a szakmaközi szervezet és a termelői szervezetek részére.

A termelői kezdeményezésre és a mindennapi tapasztalatok alapján előkészített dokumentum célja, hogy a jelenleg alkalmazandó pincekönyv-vezetési szabályok mellé egy könnyebb adminisztrációt jelentő alternatívát kínáljon a kistermelők részére.

A kisüzemi bortermelői nyilvántartás előnyei:

–     a borok nyilvántartásához csak a legszükségesebb dokumentumok beszerzésére és vezetésére van szükség

–     a borkészítés és értékesítés teljes folyamatának adminisztrációja könnyebben áttekinthető

–     igazodik a kistermelői borkészítés gyakorlatához (jellemzően kicsi, kevés számú bortétel, arányaiban jelentősebb veszteségek)

–     az adminisztrációra fordítandó idő jelentősen csökkenthető

A bemutatót követően megkezdődik a dokumentum termelők általi tesztelése.

A Földművelésügyi Minisztérium 2017. július 1-től – egy európai uniós derogációt alkalmazva – vezeti be a kisüzemi bortermelő fogalmát a borászok 12 pontjával összhangban. Ennek értelmében a jövedéki szabályok nagy részének végrehajtása alól (pl. jövedéki nyilvántartások vezetése) mentesülnek a kisüzemi bortermelők. E rendelkezésnek, valamint a bortörvény idén januárban hatályba lépő módosításának köszönhetően lehetőség nyílik a kistermelői mérethez és sajátosságokhoz jól igazodó, a jelenleginél könnyebben vezethető szakmai nyilvántartás bevezetésére.

Kisüzemi bortermelő lehet az a borászat, amely együttesen teljesíti a következő követelményeket:

1. az utolsó három borpiaci év átlagában kevesebb mint évi 1000 hl csendes bort állít elő,

2. szőlőt, valamint sűrített szőlőmust és finomított szőlőmustsűrítmény kivételével borászati terméket másik tagállamból vagy harmadik országból nem szerez be, és

3. csendes bort – a bérpalackozásra átadott saját előállítású csendes bor visszaszállítását kivéve – nem szerez be,

4. csendes boron kívül, valamint a saját előállítású csendes borból évente legfeljebb 10 000 liter palackos erjesztésű kistermelői pezsgő előállításán, tárolásán kívül más jövedéki terméket nem állít elő, nem tárol, és nem hoz forgalomba.

A kisüzemi bortermelői státuszt feltételeinek megfelelő  és választó termelő kikerül a jövedéki körből. Ezzel együtt e termelők számára továbbra is nyitott marad a borok értékesítése a hazai mellett más EU-tagállamok és harmadik országok piacain is.

A kisüzemi bortermelői státusz jókora adminisztrációs könnyítést jelent a borászok túlnyomó többségének, mivel megszűnik a jövedéki nyilvántartás vezetési kötelezettség.

(FM)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Szívszorító látvány: így ömlik ki 50 ezer liter bor

2020. szeptember 30. 10:02

Egy 50 000 literes bortartály adta meg magát és hatalmas vörösbor áradatot okozott a Bodegas Vitivinos területén.

Három generáció együtt: Rózsa pincészet

2023. március 15. 07:41

Aszút nyilvánvaló, hogy nem minden évben készítünk, csak akkor, amikor az évjárat ezt lehetővé teszi.

AM: egyre erősebb a magyar borászati ágazat

2022. szeptember 23. 11:39

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Itt a Furmint Február! De milyen is egy jó furmint? - interjú Szabó Zoltánnal

2019. február 20. 04:36

Tokaj egymaga a furmint termőterületeink 95 százalékát bírja, így sajnos a maradék csak kuriózumszámba megy. Egyszerre több Tokaj létezik, műanyag hordóban árult félédes folyóborok ugyanúgy piaci szereplők, mint a jó nevű termelő mádi csúcsdűlős tétele. Nehéz így kommunikálni, egységes arculatot, közös marketinget kialakítani a furmintnak.