Szőlő-Bor

Íme, a világ legdrágább szőlője!

Agrofórum Online

El tudja képzelni, hogy a világ másik felén akad egy olyan gyümölcs, amelyet szó szerint aranyárban árulnak és ennek ellenére meg is veszik az emberek? De vajon mitől olyan különleges ez, miben más, mint a hozzá hasonló fajták, miként termesztik, és legfőképpen, mi alapján árazzák be?

Japánban, ahol a gyümölcs luxusnak számít, nem valószínű, hogy találunk olyan terméket, amely ne lenne tökéletesen ápolt. A japán szupermarketekben nem árulnak olyan gyümölcsöt, ami nem megfelelő méretű, színű vagy formájú. A polcokon lévő gyümölcsökön nem találunk semmilyen hibát vagy foltot.

Ez a magas szintű minőség nem egyszerűen a boltban, hanem már a termelésben elkezdődik. Japánban a gazdák ugyanis nemcsak olyan gyümölcsöt termesztenek, amelynek jó az íze, hanem olyat, amelynek tökéletes a külleme is. Sőt, a gyümölcsöket annyira tisztelik, hogy gyakran ajándékként adják őket egymásnak. 

A japán gyümölcsök szigorú ellenőrzésen mennek keresztül, hogy megfeleljenek a minőségi előírásoknak. Ennek talán nem is lehetne jobb példája, mint a japán Ruby Roman szőlő. Ezt a szőlőt nem csak hogy alaposan megvizsgálják, de osztályozzák is: Superior, Special Superior és Premium osztályba sorolják.

A Premium minősítéshez a szőlőnek abszolút tökéletesnek kell lennie. A Business Insider szerint 2021-ben mindössze két fürtnyi szőlő felelt meg a Premium minősítésnek, az azt megelőző két évben pedig egy sem. E szőlő ritkasága és a művészettel határos, aprólékos termesztési módja miatt

egy fürt 2020-ban 12 ezer dollárért, azaz szemenként 400 dollárért (148 ezer Ft-ért) kelt el. 

Akkor hát mitől olyan különlegesek ezek a szőlőfajták? Amellett, hogy a Business Insider szerint „finoman édes”, „illatos” és „lédús”, a Ruby Roman szőlő csak Japán Ishikawa tartományában terem, de még ha el is tudnánk jutni oda, nem valószínű, hogy a közelébe kerülnénk, nemhogy megkóstolhatnánk. Ezeket a szőlőket ugyanis szigorúan ellenőrzik, a környezetüket pedig folyamatosan szabályozzák, beleértve a számukra biztosított fény- és hőmérsékletszintet is. 

Ami a szépségre vonatkozó előírásokat illeti, a Ruby Romant nagyon specifikus kritériumok szerint ellenőrzik. Minden egyes szőlőszemet a tőkén súly, méret, szín és cukortartalom alapján mérnek, hogy garantálják az egységes minőséget.

Ahhoz, hogy a legalacsonyabb minőségi fokozatnak megfeleljen, minden egyes szőlőszemnek legalább 20 grammot kell nyomnia, és 30 milliméter átmérőjűnek kell lennie. A szőlő cukortartalmát műszerrel mérik, itt 18% feletti értéket kell produkálnia. Minden egyes szőlőszemnek megfelelő színűnek kell lennie, egy pontos színtáblázat alapján. Ha bármelyik szőlőn akár csak a legkisebb sérülés is látszik, azt levágják a tőkéről. 

Ez a tökéletesség igen borsos árat követel, de nem kell feltétlenül a prémium minőségű Ruby Romanra spórolnunk. A „kevésbé értékes” változatok is valószínűleg nagyon ízletesek. Sőt, lefogadjuk, hogy azoknak is nagyon finom íze van, amelyek a tőkén maradtak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Gyökerek – a szőlőtőkék láthatatlan szervei

2019. november 2. 08:44

A gyökerek, a szőlő láthatatlan részei, mivel a talajban fejlődnek, ott végzik életfunkcióikat. Talán ezért is szerény és hiányos ismeretünk szerveződésükről és életükről. Sokkal kevesebbet tudunk róluk, mind a tőkék föld feletti részeiről. De azt biztosan tudjuk, hogy a gyökérrendszer finom, vékonyka gyökerei veszik fel a talajból a tápanyagokat, amihez a talaj vize oldószerként szolgál.

Szőlő rothadása ellen mivel lehet permetezni?

2023. szeptember 9. 12:42

Segítségüket kérem! Szőlő rothadása ellen mivel lehet permetezni?

Mitől száradnak össze a bogyók a szőlőfürtökben?

2018. június 30. 07:01

M. László kérdése: A szőlőm fürtjein egy-egy szem megbarnult, aztán fekete lett, összeszáradt. Mi okozhatja ezt, és mivel kell védekezni ellene?

Amivel az egri érsek misézik

2022. október 6. 07:34

Péter Ákos borásszal Egerben, jó pár méterrel a földfelszín alatt találkoztam.