Szőlő-Bor

Íme, a világ legdrágább szőlője!

Agrofórum Online

El tudja képzelni, hogy a világ másik felén akad egy olyan gyümölcs, amelyet szó szerint aranyárban árulnak és ennek ellenére meg is veszik az emberek? De vajon mitől olyan különleges ez, miben más, mint a hozzá hasonló fajták, miként termesztik, és legfőképpen, mi alapján árazzák be?

Japánban, ahol a gyümölcs luxusnak számít, nem valószínű, hogy találunk olyan terméket, amely ne lenne tökéletesen ápolt. A japán szupermarketekben nem árulnak olyan gyümölcsöt, ami nem megfelelő méretű, színű vagy formájú. A polcokon lévő gyümölcsökön nem találunk semmilyen hibát vagy foltot.

Ez a magas szintű minőség nem egyszerűen a boltban, hanem már a termelésben elkezdődik. Japánban a gazdák ugyanis nemcsak olyan gyümölcsöt termesztenek, amelynek jó az íze, hanem olyat, amelynek tökéletes a külleme is. Sőt, a gyümölcsöket annyira tisztelik, hogy gyakran ajándékként adják őket egymásnak. 

A japán gyümölcsök szigorú ellenőrzésen mennek keresztül, hogy megfeleljenek a minőségi előírásoknak. Ennek talán nem is lehetne jobb példája, mint a japán Ruby Roman szőlő. Ezt a szőlőt nem csak hogy alaposan megvizsgálják, de osztályozzák is: Superior, Special Superior és Premium osztályba sorolják.

A Premium minősítéshez a szőlőnek abszolút tökéletesnek kell lennie. A Business Insider szerint 2021-ben mindössze két fürtnyi szőlő felelt meg a Premium minősítésnek, az azt megelőző két évben pedig egy sem. E szőlő ritkasága és a művészettel határos, aprólékos termesztési módja miatt

egy fürt 2020-ban 12 ezer dollárért, azaz szemenként 400 dollárért (148 ezer Ft-ért) kelt el. 

Akkor hát mitől olyan különlegesek ezek a szőlőfajták? Amellett, hogy a Business Insider szerint „finoman édes”, „illatos” és „lédús”, a Ruby Roman szőlő csak Japán Ishikawa tartományában terem, de még ha el is tudnánk jutni oda, nem valószínű, hogy a közelébe kerülnénk, nemhogy megkóstolhatnánk. Ezeket a szőlőket ugyanis szigorúan ellenőrzik, a környezetüket pedig folyamatosan szabályozzák, beleértve a számukra biztosított fény- és hőmérsékletszintet is. 

Ami a szépségre vonatkozó előírásokat illeti, a Ruby Romant nagyon specifikus kritériumok szerint ellenőrzik. Minden egyes szőlőszemet a tőkén súly, méret, szín és cukortartalom alapján mérnek, hogy garantálják az egységes minőséget.

Ahhoz, hogy a legalacsonyabb minőségi fokozatnak megfeleljen, minden egyes szőlőszemnek legalább 20 grammot kell nyomnia, és 30 milliméter átmérőjűnek kell lennie. A szőlő cukortartalmát műszerrel mérik, itt 18% feletti értéket kell produkálnia. Minden egyes szőlőszemnek megfelelő színűnek kell lennie, egy pontos színtáblázat alapján. Ha bármelyik szőlőn akár csak a legkisebb sérülés is látszik, azt levágják a tőkéről. 

Ez a tökéletesség igen borsos árat követel, de nem kell feltétlenül a prémium minőségű Ruby Romanra spórolnunk. A „kevésbé értékes” változatok is valószínűleg nagyon ízletesek. Sőt, lefogadjuk, hogy azoknak is nagyon finom íze van, amelyek a tőkén maradtak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Jazz, gourmet és különleges borok: érkezik a Budapest Borfesztivál

2025. augusztus 25. 12:10

Szeptemberben ismét a Budai Várban pezseg a hangulat: a Borfesztivál négy napra a bor, a gasztronómia és a zene ünnepévé válik.

Szőlőmoly ellen szárnyakkal – kutatás igazolja a hatékonyságot

2025. augusztus 14. 14:10

Magyar és olasz kutatók szerint a madarak és denevérek hatékony természetes védelmet nyújtanak a szőlőültetvényeknek, csökkentve a kártevők számát és a terméskiesést.

A szőlőtőkétől a pohárig – a szőlő útja

2025. augusztus 10. 16:10

A bor születése a szőlőben kezdődik. Bemutatjuk a szőlőtermesztés alapjait, a tőke igényeitől a szüret pillanatáig.

A világ legjobb Shiraz borai – ezeket érdemes megkóstolni!

2025. július 27. 13:10

A Decanter-verseny friss toplistáján ausztrál, francia és dél-afrikai különlegességek is helyet kaptak. Ezeket tényleg érdemes megkóstolni!

Az itáliai szőlőtermesztés fejlődése

2025. május 9. 14:10

Míg Ázsia és Kelet-Európa egyes részein jól dokumentált a szőlőtermesztés története, addig a nyugat-mediterrán térségről keveset tudtunk.

Szerethető különlegességek ribizliből

2021. szeptember 14. 09:38

A LOUIS sorozat, a Lajos-Király Manufaktúra legújabb prémium termékcsaládja, mely jelenleg limitált palackszámban kapható, hordós érlelésű fekete- és fehérribizli-bort, valamint ribizliboros bonbont tartalmaz.

Szőlőszüret kézzel kontra géppel

2018. szeptember 12. 07:13

Mint ismeretes, a szőlészet, azon belül a szőlőbetakarítás az agrárium egyik leginkább kézimunkaerő igényes ágazatához tartozik, és azt is tényként kell említenünk, hogy évről évre egyre nagyobb problémát jelent embert találni ezekhez a munkákhoz. Mi lehet a megoldás?

Hogyan előzzük meg a darázskárt a szőlőben?

2018. augusztus 24. 07:49

F. Géza kérdése: Még nem szeretnénk szüretelni, de egyre inkább lepik a darazsak a szőlőt, utána más rovarok is megjelennek. Mit lehet tenni ellenük?