Szőlő-Bor

Innováció szükséges a borászati ágazatban

HNT

A tavalyi Országos Szőlész-Borász Konferencia sikerére alapozva a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), a Magyar Bor Akadémia, valamint a Junibor ismételten megszervezte az ágazat szakmai tudásmegosztó fórumát. A hagyomány és innováció témaköre volt a középpontban.

A szakmai konferencia egyben tiszteletadás is volt a Szent István Egyetem 75 évvel ezelőtt alapított Szőlészeti Tanszéke, illetve Borászati Tanszéke által végzett tudományos és oktatási tevékenysége előtt.

Légli Ottó, a HNT elnöke köszöntőjében kiemelte, az esemény elsődleges célja a közös szakmai munka, a szakmai közbeszéd kialakítása.
– A konferencia mottójaként megfogalmazott „Hagyomány és innováció” látszólag ellentmondásosnak tűnhet, ám a hagyomány nem azonos a megszokással. Innováció nélkül pedig lemaradunk a nemzetközi versenyben – mondta.

Ifj. Gál Tibor, a Junibor elnöke a generációváltás szükségességére hívta fel a figyelmet. Mint elmondta, a hagyományos vonalat a szülők képviselik, akik a borászatok alapítói.

– A konferencia gyakorlat-orientált szőlészeti és borászati ismeretek fóruma, a tudományos kutatások által alátámasztott, tényszerűen igazolt eljárások megosztásának és megvitatásának céljával megtartott rendezvény – foglalta össze a rendezvényt Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke. – Ezek ismerete nélkül sem a szőlőtermesztő, sem a bortermelő nem folytathat versenyképes, hatékony és jövedelmező gazdasági tevékenységet.

A szakma által elismert előadók vezetésével a résztvevők olyan kérdésköröket vitattak meg, mint például a szőlőtermesztés digitalizációja, vagy a környezetbarát szőlőtermesztési módszerek. A borászati témákban a fogyasztói igényekhez igazodó termékek előállítására koncentráltak, így például az alacsony kéntartalmú borok és a rozék mellett a ma oly’ divatos szénsavas borokra.

A konferencia főtámogatója, a Takarék Csoport a borászati beruházások gazdasági kérdéseit mutatta be. Zárásként a résztvevőknek lehetőségük nyílt 2018-as évjáratú rozéborokat értékelni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Jelentős áttörést értek el a paradicsom barna termésráncosodás vírus elleni küzdelemben

2021. június 2. 07:41

A 2017 óta zajló kutatás-fejlesztési időszak erőfeszítéseit követően a TomaTech-nek sikerült meghatározni olyan DNS-markereket, amelyek a vírussal szembeni rezisztenciáért felelősek.

Megjelent a RAPOOL idei repcevetőmag-katalógusa

2020. május 6. 18:30

Csírára kiszerelt, frakcionált vetőmagok extra csávázással és repcebiztosítási szolgáltatással.

Lépéstartás a gépfejlesztéssel - Gumiabroncs körkép 2018 (2. rész)

2018. november 26. 08:48

Az új fejlesztésű mezőgazdasági gumiabroncsok egyre nagyobb méretben (átmérő, szélesség) készülnek annak érdekében, hogy a nagy motorteljesítményű traktorok vonóerő kifejtését, illetve az önjáró betakarítógépek nagy tömegének hordozását alacsony talajtömörítéssel legyenek képesek megvalósítani.

Az AGCO nyolc 2021 AE50 Awards díjat nyert

2021. február 4. 06:36

Az AGCO győztes termékei reprezentálják a cég okos, innovatív és globális agronómiai fókuszú fejlesztési célkitűzéseit, amelyek lehetővé teszik a farmerek produktív és fenntartható gazdálkodását.