13℃ 2℃
október 20. Vendel, Irén, Kleopátra
Szőlő-Bor

Innováció szükséges a borászati ágazatban

HNT

A tavalyi Országos Szőlész-Borász Konferencia sikerére alapozva a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), a Magyar Bor Akadémia, valamint a Junibor ismételten megszervezte az ágazat szakmai tudásmegosztó fórumát. A hagyomány és innováció témaköre volt a középpontban.

A szakmai konferencia egyben tiszteletadás is volt a Szent István Egyetem 75 évvel ezelőtt alapított Szőlészeti Tanszéke, illetve Borászati Tanszéke által végzett tudományos és oktatási tevékenysége előtt.

Légli Ottó, a HNT elnöke köszöntőjében kiemelte, az esemény elsődleges célja a közös szakmai munka, a szakmai közbeszéd kialakítása.
– A konferencia mottójaként megfogalmazott „Hagyomány és innováció” látszólag ellentmondásosnak tűnhet, ám a hagyomány nem azonos a megszokással. Innováció nélkül pedig lemaradunk a nemzetközi versenyben – mondta.

Ifj. Gál Tibor, a Junibor elnöke a generációváltás szükségességére hívta fel a figyelmet. Mint elmondta, a hagyományos vonalat a szülők képviselik, akik a borászatok alapítói.

– A konferencia gyakorlat-orientált szőlészeti és borászati ismeretek fóruma, a tudományos kutatások által alátámasztott, tényszerűen igazolt eljárások megosztásának és megvitatásának céljával megtartott rendezvény – foglalta össze a rendezvényt Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke. – Ezek ismerete nélkül sem a szőlőtermesztő, sem a bortermelő nem folytathat versenyképes, hatékony és jövedelmező gazdasági tevékenységet.

A szakma által elismert előadók vezetésével a résztvevők olyan kérdésköröket vitattak meg, mint például a szőlőtermesztés digitalizációja, vagy a környezetbarát szőlőtermesztési módszerek. A borászati témákban a fogyasztói igényekhez igazodó termékek előállítására koncentráltak, így például az alacsony kéntartalmú borok és a rozék mellett a ma oly’ divatos szénsavas borokra.

A konferencia főtámogatója, a Takarék Csoport a borászati beruházások gazdasági kérdéseit mutatta be. Zárásként a résztvevőknek lehetőségük nyílt 2018-as évjáratú rozéborokat értékelni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Ha nem tudunk megújulni, baj lesz a gabonaágazatban!

2018. október 6. 11:56

A gabonaágazat előtt álló főbb kihívásokat veszi górcső alá a GOSZ elnöke. A versenyképesség záloga a korszerű technológia alkalmazása, a termésátlagos növelése és az egységes minőségű nagy tömegű árualap előállítása.

Megkezdte működését a Claas „Jövő traktorgyára”

2021. június 17. 07:37

A 2017-ben indított 40 millió eurós beruházást elsősorban az összeszerelő részleg teljes felújítására és az üzem digitális átalakítására fordították.

Az AGROmashEXPO 2022 Termékfejlesztési pályázat díjazottjai

2021. december 24. 05:36

Az AGROmashEXPO 2022 Termékfejlesztési pályázatát meghirdették és a zsűri el is végezte munkáját.

Bővül a robotfűnyírók piaca

2021. március 18. 06:38

A robotfűnyírók hazai piaca dinamikusan nő, de a nyugat-európai országokhoz képest a termék elfogadottsága jelenleg még alacsonyabb