Az osztrák statisztikai hivatal közzétette a 2023-as bortermelés végleges mérlegét. Ausztria-szerte éves összevetésben nyolc százalékkal csökkent az előállított mennyiség. A Magyarországgal szomszédos Burgenland tartományban még nagyobb volt a visszaesés.
A bortermelés visszaesését a kedvezőtlen időjárási viszonyok, például a heves esőzések okozták. Stájerország különösen gyengén teljesített a többi szövetségi államhoz képest. A 190 700 hektoliteres termelés 17 százalékkal maradt el 2022-től.
Más szövetségi államoktól eltérően a fehérbor mennyiségének csökkenése a vörösboréhoz hasonló volt. Burgenlandban tizenegy százalékkal 584 000 hektoliterre, Bécsben tíz százalékkal 22 900 hektoliterre csökkent a termelés. Alsó-Ausztriában öt százalékkal, 1,53 millió hektoliterre csökkent.
Nyolcszázalékos mínusz
Az osztrák Statisztikai Hivatal adatai szerint Ausztria teljes termelése 2,33 millió hektoliter volt, ami 8 százalékkal maradt el a 2022-es és 7 százalékkal az ötéves átlagtól. Különösen nagyok a vörösbor-ekőállítás veszteségei: 15 százalékos mínusz mellett a 668 800 hektoliteres termelési mennyiség lényegesen nagyobb mértékben esett vissza, mint a megtermelt fehérbor mennyisége, amely 1,66 millió hektoliterrel, 4 százalékkal maradt el az előző évi szinttől.
Minőségi és prémiumborok
A különböző borászati termékek közül 2023-ban 6 százalékkal kisebb mennyiségű, 2,16 millió hektoliter minőségi és prémiumbor készült, mint az előző évben. Az alacsonyabb minőségi szegmens termelési volumene 29 százalékkal, 132 700 hektoliterre esett vissza.
Borkészlet a csúcson
Eközben a borkészlet 2023-ban elérte a hárommillió hektoliteres csúcsot. Az előző évhez képest ez négyszázalékos növekedésnek felel meg. A fehérbor készlete egy százalékkal 1,73 millió hektoliterre, a vörösbor készlete nyolc százalékkal 1,32 millió hektoliterre nőtt az előző évhez képest – számolt be az osztrák közszolgálati televízió és rádió, az ORF. A minőségi és prémiumborok esetében a készlettartalékok 2,45 millió hektoliterre emelkedtek.
Fotó: Pixabay