Szőlő-Bor

Jelentősen visszaesett a bortermelés Ausztriában

Agrofórum Online

Az osztrák statisztikai hivatal közzétette a 2023-as bortermelés végleges mérlegét. Ausztria-szerte éves összevetésben nyolc százalékkal csökkent az előállított mennyiség. A Magyarországgal szomszédos Burgenland tartományban még nagyobb volt a visszaesés.

A bortermelés visszaesését a kedvezőtlen időjárási viszonyok, például a heves esőzések okozták. Stájerország különösen gyengén teljesített a többi szövetségi államhoz képest. A 190 700 hektoliteres termelés 17 százalékkal maradt el 2022-től.

Más szövetségi államoktól eltérően a fehérbor mennyiségének csökkenése a vörösboréhoz hasonló volt. Burgenlandban tizenegy százalékkal 584 000 hektoliterre, Bécsben tíz százalékkal 22 900 hektoliterre csökkent a termelés. Alsó-Ausztriában öt százalékkal, 1,53 millió hektoliterre csökkent.

Nyolcszázalékos mínusz

Az osztrák Statisztikai Hivatal adatai szerint Ausztria teljes termelése 2,33 millió hektoliter volt, ami 8 százalékkal maradt el a 2022-es és 7 százalékkal az ötéves átlagtól. Különösen nagyok a vörösbor-ekőállítás veszteségei: 15 százalékos mínusz mellett a 668 800 hektoliteres termelési mennyiség lényegesen nagyobb mértékben esett vissza, mint a megtermelt fehérbor mennyisége, amely 1,66 millió hektoliterrel, 4 százalékkal maradt el az előző évi szinttől.

Minőségi és prémiumborok

A különböző borászati termékek közül 2023-ban 6 százalékkal kisebb mennyiségű, 2,16 millió hektoliter minőségi és prémiumbor készült, mint az előző évben. Az alacsonyabb minőségi szegmens termelési volumene 29 százalékkal, 132 700 hektoliterre esett vissza.

Borkészlet a csúcson

Eközben a borkészlet 2023-ban elérte a hárommillió hektoliteres csúcsot. Az előző évhez képest ez négyszázalékos növekedésnek felel meg. A fehérbor készlete egy százalékkal 1,73 millió hektoliterre, a vörösbor készlete nyolc százalékkal 1,32 millió hektoliterre nőtt az előző évhez képest – számolt be az osztrák közszolgálati televízió és rádió, az ORF. A minőségi és prémiumborok esetében a készlettartalékok 2,45 millió hektoliterre emelkedtek.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Egyre kevesebb húst esznek az osztrákok

2023. január 7. 08:03

Ausztriában csökken a húsfogyasztás, és ezzel párhuzamosan az alternatívákkal kapcsolatos szkepticizmus is.

56 millió eurós kárt okozott a késői fagy és hó Ausztriában

2024. április 30. 09:10

A nyárias meleg után érkező hidegfront jelentős fagykárt okozott Ausztriában. A szőlő- és gyümölcstermesztésben a veszteség 56 millió euró.

Az osztrák borexport értéke 25 százalékkal nőtt az év első felében

2021. október 1. 07:03

2021 első felének borexport adatai azt mutatják, hogy erős nemzetközi kereslet mutatkozik az osztrák borok iránt.

Jól halad a burgonyabetakarítás Ausztriában, de sok a minőségi probléma

2024. október 29. 16:10

Az étkezési burgonyát általában 100 kilogrammonként 30 euróért vásárolták a hét elején, bár engedmények is tapasztalhatók voltak.