16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Szőlő-Bor

Jó mostanság szőlésznek lenni!

Syngenta Blog

A Champagne régióban talán a legjobb termést szüretelték a francia szőlészek, ugyanakkor a szőlő felvásárlási ára idén is emelkedett. És ez az emelkedés jó tíz éve szinte folyamatos.

Kilónkénti átlagár (euró):

2006 – 4.81
2007 – 5.11
2008 – 5.40
2009 – 5.25
2010 – 5.36
2011 – 5.60
2012 – 5.73
2013 – 5.80
2014 – 5.89
2015 – 5.89
2016 – 5.90
2017 – 6.00
2018 – 6.20

Amint a Champagne Bruno Paillard tulajdonosa, Bruno Paillard elmondta, a régióban – időjárástól függően – hektáronként 4 és 16 tonna között szokott lenni a hozam, de idén nem egy területen elérték a 20 tonnát is.

Burgundiában is boldogok a szőlészek, hiszen a meleg és csapadékos tavasz után gyorsan megindult a növekedés, emellett a tenyészidőszakban idén nem volt semmiféle meteorológiai komplikáció. Az eső pedig éppen akkor jött – még a legmelegebb időszakban is –, amikor a legnagyobb szükség volt rá.

A francia mezőgazdasági tárca friss jelentése szerint a burgundi és a beaujolais régióban a termés 21 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest, és az újbor várható mennyisége megközelíti a 2,7 millió hektolitert. Ez szintén ötödével több, mint az elmúlt öt év átlaga.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Miként előzhetem meg, hogy "barna borzalmakká" váljanak a szőlőfürtök?

2023. szeptember 1. 04:38

A kertemben lévő, két általam ismeretlen nevű szőlőfajta idei várható terméséről egy-egy fényképét mellékelek. Több, mint tíz évi termesztés során, még ennyire szörnyű szőlőfürtöket nem láttam. Úgy 3-4 hét alatt változtak normálisnak látszó fürtökből a képeken látható borzalmakká. Milyen módon és egyáltalán, meg lehetett volna akadályozni a probléma kialakulását?

Az ültetvényes gépesítési piac speciális megoldásai

2021. szeptember 8. 11:11

A gyümölcsösöknek idén sem kedvezett eddig az időjárás. Ez leginkább a barack és más hasonlóan korai virágzású fajokat érintheti, de vannak más problémák is, amik megoldásra szorulnak az ültetvényes ágazatokban.

Miről lehet felismerni a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét?

2025. augusztus 22. 04:40

Miről lehet felismerni biztonsággal a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmás betegségét? Próbáltam utánanézni, de nem vagyok biztos a tüneteinek felismerésében.

Megjelent a Nufarm 2021. évi termékkatalógusa

2021. január 15. 16:21

Letölthető a Nufarm növényvédelmi megoldások 2021, amelyből részletesen tájékozódhat cégünk termékpalettájáról, és az egyes növényvédő szerek pontos használati útmutatóját is megismerheti.