25℃ 13℃
június 10. Margit, Gréta
Szőlő-Bor

Jó mostanság szőlésznek lenni!

Syngenta Blog

A Champagne régióban talán a legjobb termést szüretelték a francia szőlészek, ugyanakkor a szőlő felvásárlási ára idén is emelkedett. És ez az emelkedés jó tíz éve szinte folyamatos.

Kilónkénti átlagár (euró):

2006 – 4.81
2007 – 5.11
2008 – 5.40
2009 – 5.25
2010 – 5.36
2011 – 5.60
2012 – 5.73
2013 – 5.80
2014 – 5.89
2015 – 5.89
2016 – 5.90
2017 – 6.00
2018 – 6.20

Amint a Champagne Bruno Paillard tulajdonosa, Bruno Paillard elmondta, a régióban – időjárástól függően – hektáronként 4 és 16 tonna között szokott lenni a hozam, de idén nem egy területen elérték a 20 tonnát is.

Burgundiában is boldogok a szőlészek, hiszen a meleg és csapadékos tavasz után gyorsan megindult a növekedés, emellett a tenyészidőszakban idén nem volt semmiféle meteorológiai komplikáció. Az eső pedig éppen akkor jött – még a legmelegebb időszakban is –, amikor a legnagyobb szükség volt rá.

A francia mezőgazdasági tárca friss jelentése szerint a burgundi és a beaujolais régióban a termés 21 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest, és az újbor várható mennyisége megközelíti a 2,7 millió hektolitert. Ez szintén ötödével több, mint az elmúlt öt év átlaga.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

Olaszország a második legnagyobb szőlőtermelő a világon

2021. február 14. 11:01

A globális szőlőtermelői listán is Kína vezet, ugyanúgy, mint sok már kultúra esetében. A szőlőről és a borról híres Olaszország csak a második listán, a magyarországi termés a tizedik helyen álló Dél-Afrika mennyiségének a negyedét sem éri el.

A direkttermők és az interspecifikus hibridek

2018. november 28. 05:36

Az összeállítás a szőlő rezisztencianemesítés történelmi hátterével kezdődik, majd e betegség-ellenálló fajtákkal szemben kialakult ellenvélemények okait tárja fel. A szerző kitér az EU borjogi szabályozására, végül felhívja a figyelmet a szüret és feldolgozás során felmerülő technológiai megfontolásokra.

Borszőlő felszín alatti csepegtető öntözése – gyakorlati szemmel

2023. augusztus 1. 15:40

Nem is olyan régen még elképzelhetetlen volt, hogy szőlőt öntözzünk – bármilyen módon –, mára ez a helyzet változni látszik.

Melyik kártevő miatt jelentek meg fehér, vattaszerű képletek a szőlőn?

2024. szeptember 15. 11:10

Mi károsíthatja a szőlőt? A szőlő levelén és friss hajtásain fehér, vattaszerű képletek jelentek meg, melyek egyre nagyobb mértékben terjednek.