Szőlő-Bor

Közép-Európa legjelentősebb borversenyévé válhat a Winelovers Wine Awards

MTI

A borvilág hetven, nagy nevű szakértője érkezik Budapestre július 7. és 9. között a 2. Winelovers Wine Awardsra. A közép-európai régió egyik legjelentősebb borversenyére kedden indult a nevezés.

A borvilág neves szakértői, köztük négy Master of Wine, egy Master Sommelier, 13 nemzetközi borakadémikus, továbbá borászok, kereskedők és sommelier-k sorakoznak fel idén, hogy a Winelovers nemzetközi borversenyén megtalálják Kelet- és Közép-Európa legjobb borait – közölték a szervezők.

A 2010-es években temérdek tapasztalatot gyűjtöttünk a magyarországi borversenyek, kóstolók, szakmai események és a borspecifikus kommunikáció, sőt a borkereskedelem terén. Fel kellett ismerni, hogy a korábban Winelovers 100 néven ismert borversenyünk nemzetközi szinte emelése – nemcsak a nevező borok, hanem a zsűri tekintetében is – remek lehetőség mind a régió kitörésre vágyó borászai, mind a klasszikus borimportőr országok különleges tételeket, újdonságokat kereső kereskedői és szakértői számára

– idézi a közlemény Tábor Istvánt, a Winelovers ügyvezető-tulajdonosát.

A szervezők kiemelték, az idén másodszor meghirdetett Winelovers Wine Awards célja Kelet- és Közép-Európa legjelentősebb borversenyévé válni.

Mint hangsúlyozták, a régió borainak még ma is nagy szükségük van az exportlehetőségekre és az exportot támogató marketingre, ebben nyújthat segítséget a Winelovers Wine Awards.

A Budapesten zajló versenyen mintegy 70 nemzetközi szakember bírálja a várhatóan mintegy ezer beérkezett tételt. A délelőtti kóstolók után a zsűri rövid tanulmányi kirándulásokon, borvacsorákon és kötetlen sétálókóstolókon közelebbről is megismerkedhet a régió borászaival, pincészeteivel és borvidékeivel.

A nagyközönség július 8-án kap lehetőséget a bekapcsolódásra, a Winelovers-X – Experts, Exhibiton, Exclusivity nevű rendezvényen ugyanis sétálókóstolóval és mesterkurzusokkal várják az érdeklődőket a szervezők.

Látta már szőlészet-borászat témájú videóinkat?

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Jazz, gourmet és különleges borok: érkezik a Budapest Borfesztivál

2025. augusztus 25. 12:10

Szeptemberben ismét a Budai Várban pezseg a hangulat: a Borfesztivál négy napra a bor, a gasztronómia és a zene ünnepévé válik.

Szőlőmoly ellen szárnyakkal – kutatás igazolja a hatékonyságot

2025. augusztus 14. 14:10

Magyar és olasz kutatók szerint a madarak és denevérek hatékony természetes védelmet nyújtanak a szőlőültetvényeknek, csökkentve a kártevők számát és a terméskiesést.

A szőlőtőkétől a pohárig – a szőlő útja

2025. augusztus 10. 16:10

A bor születése a szőlőben kezdődik. Bemutatjuk a szőlőtermesztés alapjait, a tőke igényeitől a szüret pillanatáig.

A világ legjobb Shiraz borai – ezeket érdemes megkóstolni!

2025. július 27. 13:10

A Decanter-verseny friss toplistáján ausztrál, francia és dél-afrikai különlegességek is helyet kaptak. Ezeket tényleg érdemes megkóstolni!

Szüret van! Balatoni szőlőből lesz Európa első újbora

2018. július 26. 07:09

Idén hetekkel korábban kezdődhet a szüret az ország legtöbb borvidékén. A szőlő csaknem minden-hol megfelelő állapotú, így mennyiségben és minőségben is jó évet várnak a termelők.

Szőlőtermesztés a vulkánok árnyékában

2019. augusztus 17. 04:36

Lanzaroté borainak többsége az édességéről ismert Malvasia szőlőből származik és a terroir talajának ásványtartalma összetéveszthetetlen ízt ad az itt termő vörös-, fehér- és rozé boroknak.

Megéri manapság szőlőtermesztéssel foglalkozni?

2018. június 26. 04:00

Az egri borvidék egyik friss telepítésű szőlőjében jártunk.

Jó permetszerből kevesebb is elég a szőlőnek: IKR Agrár növényvédő szerek a Bujdosó családi birtokon

2021. június 30. 10:17

Bujdosó Ferenc szerint, ha mérlegre kell tenni a dolgokat, akkor a kiváló borhoz sokkal inkább egészséges szőlőszemekre lesz szükségünk, mint technikai zsonglőrködésre. Közepes vagy rossz alapanyagból ugyanis nincs mit feltárni egy borban, még a legjobb borásznak sem. A Balatoni borrégió egyik legkedveltebb pincészeténél ezért kiemelt hangsúlyt fektetnek a növényvédelemre, illetve azokra a modern fitotechnikai megoldásokra, amelyek kíméletesebb szerekkel a megelőzésre helyezik a hangsúlyt az ültetvényekben. A permetezéshez egy régi partner, az IKR Agrár Kft. szaktanácsai alapján választanak termékeket.