Szőlő-Bor

Már kiadvány is segít a pálinkaivásban

NAK

Egyre többen tudják: a pálinkát nem hűtve kell fogyasztani. De milyen pohárból kínáljuk? Milyen a jó pálinka? Mi a különbség az almatermésűek és a csonthéjasok ízvilága közt?

A minőségi magyar pálinka népszerűsítését segíti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) újonnan megjelent kiadványa, amely elsősorban a vendéglátó szakmában dolgozóknak segít eligazodni a pálinkák világában. A „Szakszerű pálinkakínálás vendéglátó-ipari szakemberek részére” című kötet letölthető a NAK portáljáról.

A kamara Élelmiszeripari kézikönyvek sorozata keretében készült kiadvány a minőségi, mértékletes, ám élvezetes pálinkafogyasztás kultúráját hivatott megismertetni a fogyasztókkal a vendéglátó-ipari szakemberek közreműködésével. A kiadvány a minőségi pálinka alapanyagától kezdve a jogszabályokon, jövedéki ismereteken túl bemutatja az uniós illetve a nemzeti földrajzi árujelzővel védett pálinkákat is. Emellett többek közt eligazít a pálinkakínálás, -kóstoltatás világában, valamint gasztronómiai tanácsokkal is szolgál.

A kamara kifejezett célja, hogy a minőségi magyar pálinkát kínáló hazai gyártókat segítse úgy, hogy ahhoz a vendéglátásban dolgozó szakembereket kéri fel társnak. Egy kiváló pálinkát fáradságos és figyelmes munka elkészíteni, így hisszük, hogy arról a fogyasztónak is többet illik tudnia, és nem pusztán az árcédula alapján döntenie. Egy szakszerűen bemutatott, szépen felkínált tétel a finom ételek mellett pedig garantáltan meggyőzi a vendéget, hogy jó helyen jár, ahová érdemes visszatérni – ebben a folyamatban igyekszünk közreműködni.

A kamara Élelmiszeripari kézikönyv sorozatának ez a 8. kötete, mely – a többi kiadvánnyal egyetemben – elérhető a NAK internetes portálján:

https://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok/3521-szakszeru-palinkakinalas

A kiadványt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara partnerszervezete, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség is ajánlja a vendéglátó-ipari szakemberek, az érdeklődő fogyasztók, valamint az élelmiszerlánc szereplői számára.

 

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

Balatonon új ital született: hungarikumok házasítása amerikai beütéssel

2021. június 11. 09:47

Zamárdiban mutatta be a vendéglátós szakma képviselőinek a helyi Fenegyerekek Zrt. saját fejlesztésű Vadvíz családját.

Kiváló italokkal neveztek a Kárpát-medence legnagyobb pálinkaversenyére

2023. február 5. 15:28

A magyar pálinka kivívta magának a sikereket, nem véletlen, hogy az egyes számú hungarikumként tartjuk számon.

Uniós oltalmat kapott a „Nagykunsági birspálinka" is

2021. szeptember 2. 07:03

A „Nagykunsági birspálinka” nemzetközi viszonylatban is elismert termék, az exportértékesítés Romániától Kanadáig terjed.

Közösen fejleszti a pálinkaszektort a MATE és a Pálinka Nemzeti Tanács

2022. február 7. 12:15

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Pálinka Nemzeti Tanács együttműködési megállapodást kötött a pálinkaszektor fejlesztése, valamint a kapcsolódó oktatási, kutatási és szakpolitikai tevékenységek erősítése érdekében. Az egyik legfőbb cél a hungarikumnak számító pálinkákhoz fűződő magyar érdek fokozott érvényesítése.