Szőlő-Bor

Megégette a nap a dél-francia szőlőket

Syngenta blog

“Minden megégett. A levelek, a fürtök… mintha valaki lángszóróval járt volna a sorok között” – idézte a Marseille közelében lévő Hérault megye egyik szőlészét a brit Telegraph a június végi hőhullám után.

A nyár első hónapja sorra döntötte meg Európa több országában a melegrekordokat. Az adatok alapján 2019 júniusában az európai átlaghőmérséklet minden eddigi rekordnál magasabb volt, az átlagosnál 2 fokkal magasabban alakult.

A mellékelt térképen a két méter magasságban mért hőmérsékletek eltérése látható az átlaghoz képest. Az afrikai eredetű légtömeg hatására Spanyolországban és Franciaországban többfelé emelkedett 40 fokig a hőmérséklet, de egyes régiókban még ennél is melegebb volt. A francia riviéra szomszédságában 42-45 fokos forróság tombolt, Gallargues-le-Montueux településen, valamint a Rhone-ban, Lyon környékén pedig 45,9 fokkal megdőlt az abszolút melegrekord, vagyis ennél melegebbet még sosem mértek Franciaországban.

A francia szőlőtermesztők általában nem félnek a melegtől ebben az évszakban, de június végi kánikula soha nem látott károkat okozott.

„Harminc éve vagyok borász, de sosem hallottam arról, hogy ilyen hőkárosodás érte volna a szőlőt” – mondta Jérome Despey, a Hérault Kereskedelmi Kamara elnöke. Hasonlóan számolt be a tapasztalatokról Julien Ducruet, a Rhone-völgy bortermelőinek szövetsége, az Inter-Rhone műszaki igazgatója: „Valósággal megfeketedtek a levelek a nap hevétől. Szerencsére – bár az említett helyeken, a délnyugati lejtők pusztulása miatt a veszteség elérheti a 30 százalékot – a teljes veszteség valószínűleg alacsony, körülbelül 1 százalék körüli. Leginkább a nyugati és délnyugati fekvésű ültetvényeknél nagy a kár, mert délután ott emelkedik a legmagasabbra a hőmérséklet. Ha később újabb hőhullám jön, a szőlő veszíthet a savasságából.”

Másutt azonban nem volt ilyen súlyos a helyzet. Bordeaux-ban például a szőlő zöld és egészséges – tájékoztatta a Telegraphot egy helyi borász.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Milyen bogarak károsítják a szőlő rügyeit, hajtását, mit lehet ellenük tenni?

2020. április 27. 10:56

Milyen bogarak károsítják a szőlő rügyeit, hajtását, mit lehet ellenük tenni? Kérem segítségüket!

Tokaji sanzon

2021. november 22. 05:36

Rácz Erika borásszal, a SanzonTokaj tulajdonosával beszélgettünk.

Szőlőszüret: Kézzel - kontra - géppel

2018. szeptember 5. 17:12

Pellenc Optimum 660 önjáró szőlő betakarítógépet tesztelt a KITE Zrt. Maróti Attila visontai szőlősgazda birtokán.

Miért szaporodtak fel a muslicák a szőlősben?

2022. október 12. 04:36

Érik a szőlőm, és sok muslicát látok repkedni a fürtök körül. A darazsak kártétele már lecsökkent, de a muslicák még nagy számban jelen vannak. Miért szaporodtak fel? Korábbi években nem láttam ilyeneket.