27℃ 15℃
június 13. Antal, Anett
Szőlő-Bor

Megégette a nap a dél-francia szőlőket

Syngenta blog

“Minden megégett. A levelek, a fürtök… mintha valaki lángszóróval járt volna a sorok között” – idézte a Marseille közelében lévő Hérault megye egyik szőlészét a brit Telegraph a június végi hőhullám után.

A nyár első hónapja sorra döntötte meg Európa több országában a melegrekordokat. Az adatok alapján 2019 júniusában az európai átlaghőmérséklet minden eddigi rekordnál magasabb volt, az átlagosnál 2 fokkal magasabban alakult.

A mellékelt térképen a két méter magasságban mért hőmérsékletek eltérése látható az átlaghoz képest. Az afrikai eredetű légtömeg hatására Spanyolországban és Franciaországban többfelé emelkedett 40 fokig a hőmérséklet, de egyes régiókban még ennél is melegebb volt. A francia riviéra szomszédságában 42-45 fokos forróság tombolt, Gallargues-le-Montueux településen, valamint a Rhone-ban, Lyon környékén pedig 45,9 fokkal megdőlt az abszolút melegrekord, vagyis ennél melegebbet még sosem mértek Franciaországban.

A francia szőlőtermesztők általában nem félnek a melegtől ebben az évszakban, de június végi kánikula soha nem látott károkat okozott.

„Harminc éve vagyok borász, de sosem hallottam arról, hogy ilyen hőkárosodás érte volna a szőlőt” – mondta Jérome Despey, a Hérault Kereskedelmi Kamara elnöke. Hasonlóan számolt be a tapasztalatokról Julien Ducruet, a Rhone-völgy bortermelőinek szövetsége, az Inter-Rhone műszaki igazgatója: „Valósággal megfeketedtek a levelek a nap hevétől. Szerencsére – bár az említett helyeken, a délnyugati lejtők pusztulása miatt a veszteség elérheti a 30 százalékot – a teljes veszteség valószínűleg alacsony, körülbelül 1 százalék körüli. Leginkább a nyugati és délnyugati fekvésű ültetvényeknél nagy a kár, mert délután ott emelkedik a legmagasabbra a hőmérséklet. Ha később újabb hőhullám jön, a szőlő veszíthet a savasságából.”

Másutt azonban nem volt ilyen súlyos a helyzet. Bordeaux-ban például a szőlő zöld és egészséges – tájékoztatta a Telegraphot egy helyi borász.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

Kemendy Tradicionális Pezsgőműhely, ahol minden palack egyedi

2021. november 28. 05:36

A pezsgőműhelyben nem készülnek nagy tételek, sőt, nincs olyan palack, ami ne menne keresztül László kezén, amibe bele ne szagolt volna.

Megemelték a szőlőtelepítési pályázat keretösszegét

2022. november 3. 10:53

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően, idén november 2-a és november 30-a között ismét lehetőség van a szőlőültetvények szerkezetátalakításának támogatására vonatkozó egyéni tervek benyújtására. A szőlőtermesztők körében népszerű intézkedés támogatási keretösszege a 2019-2023 közötti 34 millió euróról 50 millió euróra emelkedett.

Lesz elég bor jövőre is

2020. december 10. 07:42

2020 első 9 hónapjában a borászati termékek kivitele megközelítette a 900 ezer hektolitert, ami az elmúlt 15 év második legmagasabb értéke.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.