Szőlő-Bor

Meglepő eredmény: így szerepelt a kékfrankos a nemzetközi kóstolón

Agrofórum Online

A kékfrankos Közép-Európa egyik legismertebb kékszőlő-fajtája, amelyet különösen Ausztriában és Magyarországon termesztenek nagy területen. A mostani kóstoló 87 mintát vizsgált.

Az eredmények önmagukért beszélnek: hat bort kiemelkedőnek, 38-at erősen ajánlottnak, 30-at ajánlottnak, 13-at pedig elfogadhatónak ítéltek a szakértők. Ez jól mutatja, hogy a fajta egyre stabilabb minőséget képvisel a nemzetközi borpiacon.

A fajta sajátosságai

A kékfrankos borokat sötét bogyós gyümölcsök aromái, fűszeres jegyek, élénk savak és határozott tanninok jellemzik. Fiatalon általában markánsak, olykor kissé szikárnak hatnak, de érleléssel gazdag, kerek, komplex borokká fejlődnek. A fajta éppen ezért sokféle fogyasztói igényt ki tud elégíteni: egyszerre nyújt élményt a mindennapi borfogyasztónak és a kifinomult ízek kedvelőinek.

Mit üzennek a kóstoló eredményei?

Az, hogy a borok közel fele a magasabb kategóriákban végzett, egyértelműen jelzi a fajta nemzetközi megbecsülését. A hat kiemelkedőnek ítélt tétel főként a termőhely és a gondos szőlészeti-borászati munka összhangját dicséri. A kóstoló tanulsága, hogy a kékfrankos ma már nem csupán helyi különlegesség, hanem komoly versenytársa lehet a világ legismertebb fajtáinak.

A piac és a fogyasztók szempontjából

A kékfrankos egyre szélesebb körben válik ismertté és keresetté. A fajta karakteres, de mégis sokoldalú: készülhet belőle könnyedebb, gyümölcsös vörösbor, de hordós érleléssel komoly, testes, hosszú érlelésre alkalmas tétel is. Ez a rugalmasság a borászok számára új piacokat, a fogyasztóknak pedig változatos ízélményeket kínál. Nem véletlen, hogy egyre több országban fedezik fel újra, és egyre több nemzetközi borkóstolón bizonyít.

(Forrás: Blaufränkisch across Europe: Panel tasting results – Decanter)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

A magyar kultúra és gasztronómia remekeivel ismerkednek Brüsszelben

2019. június 30. 10:10

A belvárosi Cinquantenaire parkban immár harmadik alkalommal megrendezett HUNGAstRY, kultúra és gasztronómia fesztiválon játékos és zenés gyerekprogramokkal, kézműves-foglalkozással, borkóstolóval és gasztrobemutatóval is várják az érdeklődőket.

Március végén kerül megrendezésre a Cifra Borséta Kecskeméten

2023. március 1. 07:36

Az ország szinte minden borvidékéről érkeznek majd borászok, hogy személyesen mutassák be boraikat a helyi közönségnek.