Szőlő-Bor

Portugália utat nyithat a magyar boroknak

Agrofórum Online

Viseu portugál bortermelő várossal készít elő együttműködést a szekszárdi önkormányzat, közölte a a tolnai megyeszékhely polgármestere.

Viseu portugál bortermelő várossal készít elő együttműködést a szekszárdi önkormányzat, közölte a a tolnai megyeszékhely polgármestere. A portugál nagykövetség kereskedelmi vezetője szerint ez a kapcsolat újabb piacokat hozhat a magyar bornak.

Az együttműködési lehetőségekről szerdán tartott megbeszélést Szekszárdon Ács Rezső, Szekszárd polgármestere és Maria José Morais Pires, Portugália budapesti nagykövete. A találkozót követő sajtótájékoztatón Joaquim Pimpao, a nagykövetség kereskedelmi hivatalának vezetője elmondta: Portugália 2015-ben nemzetközi kereskedelmi láncok révén közel 200 ezer euró értékben exportált bort Magyarországra, a Portugáliába irányuló magyar borexport – főleg tokaji borok kivitele – ennek töredéke. Hangsúlyozta: Szekszárd és Viseu együttműködése nem elsősorban a két bortermelő ország közötti kereskedelem volumenét növelheti, hanem elősegítené további piacokon a megjelenést. Portugáliának jelentős kapcsolatai vannak világszerte, a két ország egymáson keresztül nagyobb piacokat is elérhet. Tájékoztatása szerint Portugália 2015-ben 6,2 millió hektoliter bort állított elő.

Ifjabb Dúzsi Tamás, a Portugál-Magyar Kereskedelmi Kamara tagja elmondta: Portugáliában nagy érdeklődés van magyar borászati eszközök, például hordók iránt, amelyek kivitele nőhet a jövőben. Az együttműködés keretében gyakornoki csereprogramok is segíthetik a borászok szakmai fejlődését.

A 45 ezer lakosú Viseu a Portugália középső részén fekvő, 20 ezer hektáros Dao borvidék központja. Kiemelkedő bora a Portugália egyik legjobbjának tartott Touriga Nacional nevű vörösbor.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Meglepő eredmény: így szerepelt a kékfrankos a nemzetközi kóstolón

2025. augusztus 30. 16:10

Egy friss európai borkóstolón 87 kékfrankos tételt vizsgáltak, amelyek közül hat kiemelkedőnek, 38 pedig kimondottan ajánlottnak bizonyult.

Jazz, gourmet és különleges borok: érkezik a Budapest Borfesztivál

2025. augusztus 25. 12:10

Szeptemberben ismét a Budai Várban pezseg a hangulat: a Borfesztivál négy napra a bor, a gasztronómia és a zene ünnepévé válik.

Divattá vált borászatot alapítani a leggazdagabb üzletemberek körében

2019. január 24. 12:36

A napi.hu és a Forbes listáiból kiderül, hogy borász nincs a leggazdagabb magyarok között, ahová tavaly legalább 8 milliárd forintos vagyonnal lehetett bekerülni.

Németországtól egészen a villányi borvidékig

2022. szeptember 18. 07:34

Mi kell ahhoz, hogy egy heidbergi német jogásznő, akinek a hobbija a ló és a lovaglás, Pécsdevecserben telepedjen le, és szőlészetbe-borkészítésbe kezdjen?

Hamarosan indul a villányi kékszőlőfajták szüretelése

2020. augusztus 25. 10:02

Villány jellegzetessége a kékoportó, amelyet mintegy 330 hektáron termesztenek, ebből a kedvező időjárásnak köszönhetően jó évjáratú bor lesz az idén, a gazdák a mennyiség és a minőség tekintetében is bizakodók.

Elkezdődött a szüret a Villányi borvidéken

2020. augusztus 14. 12:26

Az Irsai Olivér szedésével megkezdődött a szüret Villány környékén is.