Szőlő-Bor

Robot rovarok a beporzás szolgálatában

Agrofórum Online

A világ élelmiszertermelésének egy jelentős része a méhek beporzó tevékenységén alapul. Két évtizeddel ezelőtt a francia gazdálkodók egy csoportja hívta fel a figyelmet először egy szokatlan jelenségre, a kaptárok elnéptelenedésére.

Mára sajnos a méhpusztulás globális méreteket öltött, különösképpen a fejlett mezőgazdasággal rendelkező országokban nagyarányú a beporzó szervezetek hiánya. Egy 2014-es európai uniós felmérés szerint a mortalitás 3,5 és 33,6 százalék között alakul. A méhpusztulás okai között számos tényező felsorolható: visszavezethető például környezeti tényezőkre, vírusokra, gombákra és parazitákra, de a nagy távolságok megtétele utáni végkimerüléssel is magyarázható.

A méhek népességcsökkenése élelmiszertermelésünket jelentős mértékben befolyásolja. A haszonnövények harmadának, az összes növény 90%-ának beporzásában, nagy arányban a méhek vesznek részt.

A Varsói Műszaki Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy kifejlesztették az első robot méheket, amelyek mesterséges beporzásra használhatók. A robotok kétféle típusát hozták létre. Az egyik repül (Flying B-Droid), míg a másik, a korábbi, kerekekkel rendelkező változat a talajfelszínen mozog. Mindkettő fel van szerelve egy beporzó egységgel, ami a virágport hordozza és szétoszlatja a virágok között. A földön mozgó nagyobb önállósággal rendelkezik, a működését biztosító elem élettartama hosszabb. A termelő nyugodtan a területen hagyhatja az eszközt, az végezni fogja a feladatát. Amikor érzékeli, hogy csökken a rendelkezésére álló energia automatikusan visszatér az energiaforráshoz.

A talajon mozgó robot az irányítását végző a számítógépet és a hozzá tartozó szofvert a fedélzetén hordozza. A robot a kamerája segítségével észleli a környezetében lévő terepet, a felvett képet elemzi, virágot keres a közelben.

A Flying B-Droid – mely tulajdonképpen egy quadkopter – is képes arra, hogy megkeresse a virágot, a pollent begyűjtse és elszállítsa majd beporozást elvégezze. A szabadföldi vizsgálatok sikerrel zárultak, a drón reményteli alternatívát jelent a világ nagy részén tapasztalható méhpusztulás okozta problémák enyhítésében.

2016 nyarán a talajon működő robottal fokhagyma és szamóca sikeres beporzását végezték el. Összesen 165 fokhagymamagot takarítottak be, szemben azzal a 23-mal, melyet az a terület termett, ahol nem dolgozott a robot. Azok a magok, melyek a repülő robot méh beporzó tevékenysége következtében jöttek létre, 6 %-kal nagyobb tömegűek lettek.

A kutatócsoport vezetője Rafał Dalewski ugyanakkor kiemelte, hogy a robot rovarok semmiképpen sem helyettesítheti a méheket és az egyéb beporzó szervezeteket, kizárólag, kiegészítő jelleggel alkalmazhatók. A készülékek nem jelentenek valódi megoldást a méhpusztulás problémájára, a tünetek enyhítésére alkalmasak azzal, hogy a beporzás révén hozzájárulnak a nagyobb hozamok eléréséhez.

A robot megálmodói szerint a biodrónok felhasználási területe kiterjedhet a precíziós mezőgazdasági gyakorlat több területére is, így a műtrágya- és növényvédőszer-kijuttatásban is szerepet játszhatnak. Ezt arra alapozzák, hogy beprogramozható, hogy a megadott anyagból mennyit és pontosan hol vagy milyen növényeknél helyezzenek el a drónok.

A kutatócsoport két éven belül piacra szeretné dobni a robotokat, elsőként a talajfelszínen működő készüléket – további részletek a http://www.freshplaza.com/article/167839/Creation-of-robot-bee-to-pollinate-crops és https://www.pw.edu.pl/engpw/Research/Business-Innovations-Technology-BIT-of-WUT/B-Droid-a-robot-that-s-busy-as-a-bee címen érhetők el.

Összeállította: Polgárné Balogh Eszter

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Nagy István: a méhek a fenntartható mezőgazdaság kulcsszereplői

2022. június 23. 15:38

A méhek a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszeripar kulcsszereplői.

120 éve a hazai méhészet szolgálatában

2022. június 2. 13:21

A Gödöllői Arborétum szomszédságában fekvő, saját méhállománnyal is rendelkező osztály pontosan 120 éve, hogy a hazai méhészet szolgálatában áll.

A méhlegelőkről - az élettér csak összefogással javítható

2019. november 21. 05:37

A hanyatló élettér azt jelenti, hogy egyre több az olyan időszak, amikor a méhek nem, vagy csak nagyon korlátozottan találnak nektár- és pollenforrást. A táplálékot szolgáltató növények sokszínűségén, biodiverzitásán fontos lenne javítanunk.

Csökken a méhészek száma

2019. július 24. 11:17

A csökkenés oka többek között az is, hogy a méhek tartásához nagy szaktudás szükséges, és hogy a mézelési szezon két hónapra csökkent, tehát két hónap terméséből lesz csak pénz.