Szőlő-Bor

Rosé vagy rozé? Kóstold meg a Rosalia Fesztiválon!

Hilltop Sajtóközlemény

A nyár kedvenc fröccsbora a könnyed, mégis tartalmas rosé vagy rozé, ami színében a lazactól a pinkig, ízében az epertől a málnáig sok mindent felidézhet, attól függően, hogy hol és miként készült. No de mi is ez a kategória, hol helyezkedik el a borfajták között, és egyáltalán honnan származik?

Rosé és rozé?

Íme, a bor, melynek nevét mindenki másképp írja, és időről időre felmerül a kérdés: kinél van az igazság. Nos: senkinél, azaz mindenkinél. A rosé és a rozé megnevezés is helyes, bár előbbi autentikusabb, lévén a borfajta francia gyökerekkel és hagyományokkal bír. Habár a „rózsaszín bor” már az ókorban is népszerű volt a mediterráneumban, a mai rosé készítési technológiája sokat finomodott azóta. Napjainkban több fogy belőle, mint fehér és vörös társaiból, éppen ezért a bortermelő országok szinte mindegyikében foglalkoznak vele. Hazánkban leginkább kékfrankosból, kadarkából, pinot noirból, merlot-ból vagy cabernet-ből készül, mégpedig a legváltozatosabb szín- és ízvilágban. Nem is véletlen, hogy mindenki megtalálja a szája ízének valót.

Vörös vagy fehér?

A következő nagy talány, hogy miből is készül a rosé valójában. Bár sokan még mindig úgy vélik, hogy egyszerűen a fehér- és a vörösbor „házasításából származik, mi sem állhatna távolabb a valóságtól. Bizonyos szempontból valóban hibridnek tekinthető, de a megfejtés nem ennyire kézenfekvő. „A rosénak mindig kék szőlő az alapja, melynek héja egy antocianin nevű színanyagot tartalmaz. Annál több oldódik ki belőle, minél tovább hagyjuk az erjedő mustot héjon ázni. Míg ez a vörösbornál napokat, de akár heteket is jelent, egy könnyű rosé esetében mindössze pár óra is elegendő.” – magyarázta Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza.  Ennek az eljárásnak köszönhető az árnyalatok különbözősége és a „vörösboros” ízvilág. „A magával ragadó frissesség pedig korai szüretre és a fehérborokra jellemző technológiára vezethető vissza. A rosé ugyanis reduktív módon, légmentesen elzárt acéltartályokban érik, megőrizve üde gyümölcsösségét, ropogós savait és élénk aromáit” – avat be a kulisszatitkokba a szakember.

És ha most összefutott a nyál a szádban, és alig várod, hogy végig kóstolhasd az összeset, akkor már nem kell sokat várni, mert az ország legnagyobb rosé találkozóján, a jövő hét végén megteheted. A Rosalia Fesztiválon június 10. és 12. között a Városligetben a Hilltop standját is megtalálod, ahol a legfrissebb rozén kívül a borászat több másik, illatos tétele is kóstolható lesz!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Meglepő eredmény: így szerepelt a kékfrankos a nemzetközi kóstolón

2025. augusztus 30. 16:10

Egy friss európai borkóstolón 87 kékfrankos tételt vizsgáltak, amelyek közül hat kiemelkedőnek, 38 pedig kimondottan ajánlottnak bizonyult.

Jazz, gourmet és különleges borok: érkezik a Budapest Borfesztivál

2025. augusztus 25. 12:10

Szeptemberben ismét a Budai Várban pezseg a hangulat: a Borfesztivál négy napra a bor, a gasztronómia és a zene ünnepévé válik.

Geönczeöl Pince, a hagyományos borászat nyomában

2022. augusztus 17. 07:34

A Geönczeöl pincészetben hagyományos módszerekkel dolgoznak, amelyhez hátteret a löszbe vájt, állandó hőmérsékletű pincék adnak.

Segítség a szekszárdi borászoknak

2019. május 18. 05:30

Együttműködési megállapodást írt alá az Erste Bank a Szekszárdi Borvidék képviselőivel a borvidék fejlesztése érdekében.

Megválasztották az Országház borait

2019. június 15. 08:33

Az olaszrizlingek közül a neszmélyi Szöllősi Pincészet 2017-es borát választotta ki a zsűri, a furmint kategória legjobbja pedig a Grand Tokaj 2015-ös Kővágó Furmintja lett.

A Kárpát-medence borászati kultúráját meg kell őriznünk!

2023. március 4. 05:36

A kormány a tavalyi évben hívta életre a Schams Ferenc Tervet, hogy támogassa a Kárpát-medence magyar borászati kultúrájának fejlesztését.