26℃ 16℃
szeptember 1. Egyed, Egon, Noémi, Tamara
Szőlő-Bor

Rosé vagy rozé? Kóstold meg a Rosalia Fesztiválon!

Hilltop Sajtóközlemény

A nyár kedvenc fröccsbora a könnyed, mégis tartalmas rosé vagy rozé, ami színében a lazactól a pinkig, ízében az epertől a málnáig sok mindent felidézhet, attól függően, hogy hol és miként készült. No de mi is ez a kategória, hol helyezkedik el a borfajták között, és egyáltalán honnan származik?

Rosé és rozé?

Íme, a bor, melynek nevét mindenki másképp írja, és időről időre felmerül a kérdés: kinél van az igazság. Nos: senkinél, azaz mindenkinél. A rosé és a rozé megnevezés is helyes, bár előbbi autentikusabb, lévén a borfajta francia gyökerekkel és hagyományokkal bír. Habár a „rózsaszín bor” már az ókorban is népszerű volt a mediterráneumban, a mai rosé készítési technológiája sokat finomodott azóta. Napjainkban több fogy belőle, mint fehér és vörös társaiból, éppen ezért a bortermelő országok szinte mindegyikében foglalkoznak vele. Hazánkban leginkább kékfrankosból, kadarkából, pinot noirból, merlot-ból vagy cabernet-ből készül, mégpedig a legváltozatosabb szín- és ízvilágban. Nem is véletlen, hogy mindenki megtalálja a szája ízének valót.

Vörös vagy fehér?

A következő nagy talány, hogy miből is készül a rosé valójában. Bár sokan még mindig úgy vélik, hogy egyszerűen a fehér- és a vörösbor „házasításából származik, mi sem állhatna távolabb a valóságtól. Bizonyos szempontból valóban hibridnek tekinthető, de a megfejtés nem ennyire kézenfekvő. „A rosénak mindig kék szőlő az alapja, melynek héja egy antocianin nevű színanyagot tartalmaz. Annál több oldódik ki belőle, minél tovább hagyjuk az erjedő mustot héjon ázni. Míg ez a vörösbornál napokat, de akár heteket is jelent, egy könnyű rosé esetében mindössze pár óra is elegendő.” – magyarázta Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza.  Ennek az eljárásnak köszönhető az árnyalatok különbözősége és a „vörösboros” ízvilág. „A magával ragadó frissesség pedig korai szüretre és a fehérborokra jellemző technológiára vezethető vissza. A rosé ugyanis reduktív módon, légmentesen elzárt acéltartályokban érik, megőrizve üde gyümölcsösségét, ropogós savait és élénk aromáit” – avat be a kulisszatitkokba a szakember.

És ha most összefutott a nyál a szádban, és alig várod, hogy végig kóstolhasd az összeset, akkor már nem kell sokat várni, mert az ország legnagyobb rosé találkozóján, a jövő hét végén megteheted. A Rosalia Fesztiválon június 10. és 12. között a Városligetben a Hilltop standját is megtalálod, ahol a legfrissebb rozén kívül a borászat több másik, illatos tétele is kóstolható lesz!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Meglepő eredmény: így szerepelt a kékfrankos a nemzetközi kóstolón

2025. augusztus 30. 16:10

Egy friss európai borkóstolón 87 kékfrankos tételt vizsgáltak, amelyek közül hat kiemelkedőnek, 38 pedig kimondottan ajánlottnak bizonyult.

Jazz, gourmet és különleges borok: érkezik a Budapest Borfesztivál

2025. augusztus 25. 12:10

Szeptemberben ismét a Budai Várban pezseg a hangulat: a Borfesztivál négy napra a bor, a gasztronómia és a zene ünnepévé válik.

Szőlőmoly ellen szárnyakkal – kutatás igazolja a hatékonyságot

2025. augusztus 14. 14:10

Magyar és olasz kutatók szerint a madarak és denevérek hatékony természetes védelmet nyújtanak a szőlőültetvényeknek, csökkentve a kártevők számát és a terméskiesést.

A szőlőtőkétől a pohárig – a szőlő útja

2025. augusztus 10. 16:10

A bor születése a szőlőben kezdődik. Bemutatjuk a szőlőtermesztés alapjait, a tőke igényeitől a szüret pillanatáig.

Légli Géza: soha sem késő elkezdeni

2021. november 11. 07:36

Légli Gézával hivatásról, természetközeli szőlőművelésről és az ágazat helyzetéről beszélgettünk.

Védekezés a szőlő lisztharmat ellen

2022. április 21. 10:47

A szőlő egyik legfontosabb gombás betegsége a lisztharmat, hazánkban az ellene való védekezés adja a növényvédelmi technológia gerincét.

Korábban kezdődött a csabagyöngye szüretelése

2018. július 25. 07:30

A szüret minden évben a Balatonboglári borvidéken kezdődik el a csabagyöngyével, amiből Európa első újbora készül, és amely már augusztus második felében a polcokra kerülhet.

Aranyérmes bor a Balaton-felvidékről

2018. május 24. 10:27

Sárgamuskotállyal csak nemrégiben kezdett el foglalkozni a Balaton-parti borászat, a második évjárat máris nagy sikert aratott.