Szőlő-Bor

Segítség a szekszárdi borászoknak

Agrofórum Online

Együttműködési megállapodást írt alá az Erste Bank a Szekszárdi Borvidék képviselőivel a borvidék fejlesztése érdekében.

A pénzintézet Kadarka néven összeállított egy speciális, kifejezetten a borászok igényei alapján kialakított termékcsomagot is. Az Ersténél a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások finanszírozása tavaly a piaci átlagot meghaladó mértékben bővült, és a bank idén is jelentős növekedést tervez a területen.

Az Erste Bank Hungary Zrt. kapcsolataival és szakértelmével, stabil, rugalmas és gyors munkával járul hozzá a Szekszárdi Borvidék fejlődéséhez és népszerűsítéséhez. A fejlesztési döntések során a pénzintézet szakértői ott állnak a borászok mellett, többek között személyes konzultációkkal, középtávú előrejelzésekkel, elemzésekkel segítik munkájukat. Az Erste saját Power Network rendezvényein is bemutatja a régió pincészeteit és azok kínálatát. Az erről szóló együttműködési megállapodást május 16-án írták alá az Erste és a szekszárdi borászok képviselői: Szerdahelyi Róbert, a bank kis- és középvállalatokkal foglalkozó területének igazgatója, Bősz Adrián, a Szekszárdi Borvidéki Tanács elnöke, Dr. Bodri István, a Szekszárdi Hegyközség elnöke, valamint Vesztergombi Csaba, a Szekszárd Borvidék Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának elnöke.

Szekszárd az egyik legrégebbi magyar borvidék, 2300 hektáros területén mintegy 200 borászat működik. Ebből 40-50 azon borászatok száma akiknek boraival a boltok polcain is találkozni lehet. A borász szakma Szekszárdon tradícionálisan a családokon alapszik és ebből adódóan egyszerre van jelen több generáció. Az idősebbek tapasztalatára és hozzáértésére építkezve tudnak a fiatalok megfelelni a jövő kihívásainak.

„Itt élünk és készítjük borainkat, mindenki egyenként, de egyetértésben azzal, miszerint a borvidékünket a legnagyobbak közé emeljük. Úgy gondoljuk nagyon fontos a kiemelkedő egyéni teljesítmény is, de sok esetben, a közösségben való gondolkozás és a közös cselekvés a megfelelő válasz a kihívásokra. Számtalan közös rendezvény, esemény bizonyítja a borvidék borászainak gyümölcsöző együttműködését.” – hangsúlyozta Bősz Adrián, a Szekszárdi Borvidéki Tanács elnöke.

Az Erste egy speciális, kifejezetten a borászok igényei alapján összeállított termékcsomaggal is segíti a vállalkozások működését. A Kadarka a pénzintézet kínálatában elérhető legjobb, a magánszemély ügyfeleknek, mikrovállalkozásoknak, valamint a kis- és közepes vállalatoknak szóló ajánlatokat foglalja magába. A bank a vállalkozások szükségletei és működése alapján, egyénre szabott ajánlatokkal támogatja a borászokat. A kisebb vállalkozások választhatnak a mindössze havi 100 száz forint havi díjú, kedvező elektronikus utalási költségeket biztosító 100 Forintos Számlacsomag, és a Black Friday Számlacsomag között.

Utóbbi az elektronikus utalások mellett a pénztári illetve zsákos forint készpénz-, valamint a pénztári valuta befizetések díjából is kedvezmény nyújt. A nagyobb borászatoknak a Master Számlacsomagokat ajánlja az Erste: ezek számlaforgalomtól függően kedvező havi díj mellett számos díjmentes és kedvező kondíciójú szolgáltatást biztosítanak. A pénzintézet a borászatok mellett magukra a borászokra is gondolt. Számukra az Erste World szolgáltatásokat ajánlja, amely olyan kiemelt szolgáltatásokat kínál, mint a dedikált Erste World személyi bankár, vagy a kapcsolatépítési lehetőségek az Erste Bank rendszeres szakmai- és szórakoztató rendezvényein.

A kkv-finanszírozáson belül lendületes növekedést mutat a mezőgazdasági és az élelmiszeripari vállalkozások hitelezése. Az Erste 2018-ban is folytatta a piaci átlagot jelentősen meghaladó növekedését az agrárhitelezésben és idén is jelentős bővülést tervez ezen a területen. A pénzintézet agrárium területén működő kkv-ügyfeleinek száma idén március végén csaknem 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a hitelezett ügyfeleké több mint 12 százalékkal nőtt. Mindezek eredményeként a hitelállomány jelentős mértékben, 23,5 százalékkal bővült egy év alatt. Az élelmiszeripar esetében a bank ügyfeleinek száma több mint 2 százalékkal, míg a hitelezett ügyfeleké 4 százalékot meghaladó mértékben gyarapodott. A hitelállomány átlagon felüli mértékben, 28,3 százalékkal haladta meg március végén az egy évvel korábbit. A bank mintegy 40 borászati ügyfelénél több mint hárommilliárd forintos hitelállományt kezel.

Azt, hogy egy pince életében mit jelent az értő finanszírozás jól példázza az Erste Bank ügyfelének, a Takler pincének az esete. Mint Takler András, a Takler Pince Borászati Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: 2009-ben váltották ki egy másik banknál meglévő zömében svájci frank alapú hitelüket az Erste segítségével, majd 2012-ben vettek fel nagyobb kölcsönt a Takler Kúria és Logosztikai központ megépítéséhez. Ezt 2014-ben követte egy növekedési hitel felvétele, és azóta is folyamatosan vesznek fel kisebb-nagyobb kölcsönöket, a hitelállományuk nagyjából a mérlegfőösszeg felét teszi ki.

Az elmúlt években a pince árbevétele a fejlesztéseknek köszönhetően a korábbi – 2018-as értéken számolt – 5-600 milliós sávból a 6-700 milliós sávba emelkedett, míg a profitabilitás érdemben látszólag nem változott (100-150 millió forint között mozgott). Mindezt azonban befolyásolja az évjárat alakulása – 2017-18-ban a prémium borok árbevétele kiesett például a 2013-14-15-ös hűvösebb évjáratok miatt. Ám folyamatos és egyenletes a növekedés a cég értékében: a Takler Pince saját tőkéje ma 2 milliárd forint felett van, miközben tíz éve még alig haladta meg az 500 milliót (megint összehasonlító, 2018-as áron számolva).

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Idén egy 2016-os kékfrankos lett Szekszárd legjobb vörösbora

2019. március 31. 08:33

A Schieber Pincészet Tabu elnevezésű kékfrankos-válogatása a Baranya-völgyi dűlőben fekvő ültetvényen termett öregtőkés szőlőből készült.

A valódi ízek az érdekesek, - avagy borok enzimek, élesztők és kén nélkül

2019. március 1. 10:47

A Garam-menti dombság, a Duna közelsége, a szőlőhegy lábánál elterülő halastavak és a mocsaras Párizsi patak sajátos mikroklímát teremt. A különleges környezeti adottságok között termett szőlőből Sütő Zsolt kürti borász egyedi módszerek alkalmazásával készít bort – nem használ élesztőt, enzimet, ként; borait hordóban, illetve nyíltkádas erjesztéssel készíti seprőn tartással és élesztő-hártya alatti érleléssel.

Jó évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

2019. szeptember 30. 09:03

Az eddigi átlagtermés 80-90 mázsa, a fehér szőlőket 19-19,5-es, a kék szőlőket 20 feletti mustfokkal szüretelik, így musterősítésre valószínűleg nem lesz szükség Szekszárdon.

Magyar furmintünnep Angliában

2021. február 16. 11:02

Idén már harmadik alkalommal rendezték meg a Furmint February eseményt, melyen most 21 magyar bor online mesterkurzus keretében mutatkozott be az Agrármarketing Centrum és a Wines of Hungary UK kommunikációs ügynökség közös szervezésében.