Szőlő-Bor

Sikerült csökkenteni az amerikai szőlőkabóca terjedését

Agrofórum Online

Az idei évben sikerült csökkenteni az amerikai szőlőkabócát, így az általa terjesztett fitoplazma nevű betegség terjedését is, ezáltal nem tarkítják a szőlők mennyiségét.

A tavalyi évben az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma nevű betegség megtizedelte az ültetvényeket. A növényvédő állomások szakemberei ismét a helyszíneket járják és megjelölik a betegnek tűnő tőkéket.

Csercsics György, a Sop Vin Kft. szőlészeti igazgatója szerint a betegség miatt megjelölt tőkék száma a felét sem éri el a tavalyinak. Augusztus végén kezdtek a tünetek megjelenni, mint például a kanalasodó, elszíneződő levél, valamit az, hogy a vessző gumiszerűvé válik és nem érik be az ősz folyamán.

A megjelölt tőkéket a szüret után gyökerestől kivágják, majd pedig elégetik, hogy ne fertőzzék tovább a többi egészséges szőlőt.

Az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma nevű betegséget az amerikai szőlőkabóca terjeszti a jelenleg ismert információk szerint. A fertőzött tőkét szívogatja az állat, majd az egészségesre rászáll, így tovább viszi a betegséget.

Idén a kabóca ellen rovarölő szerrel védekeztek a gazdák, ennek köszönhetően kevesebb a fertőzés, a gazdák remélik, hogy ez továbbra is így lesz.

(hirado.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Gyakorlati szőlészeti bemutató minőségi spanyol gépekkel

2023. november 19. 16:10

Nagyharsány község határában (Baranya vármegyében) tart gyakorlati szőlészeti gépbemutatót a Grapello Kft. és a KITE Zrt. november 23-án. Ezúttal a spanyol ID David cég praktikus munkagépei szerepelnek majd a reflektorfényben.

Hagyományos és biológiai védekezéssel a szürkepenész ellen

2023. július 6. 12:39

A szőlő és bortermelésben mindig nagy hangsúlyt kap az évjárat szerepe. Vannak kimagaslóan jó évjáratok és kevésbé emlékezetesek.

Hatékony méhkímélő megoldás a szőlőmolyok elleni védekezésben

2023. május 12. 06:34

A szőlő egyik régi, jólismert kártevője a tarka szőlőmoly, ami a károsításával a termést veszélyezteti.

Továbbképzés és határszemle-sorozat indul kertészek és szőlészek számára

2023. március 7. 16:35

A következő hetekben nyolc időpontban és helyszínen rendezik meg a LUCZA KERTÉSZ PRAKTIKUM szőlő-gyümölcs továbbképzést és határszemle-sorozatot.