Szőlő-Bor

Spanyol szőlőt ehetnek a kínaiak

blog.syngenta.hu

Spanyolország idén akár 3000 tonna csemegeszőlőt is exportálhat Kínába a spanyol gyümölcs- és zöldségtermelők és -exportálók egyesületének (APOEXPA) elnöke szerint - írja a Syngenta blog.

Joaquín Gómez elmondta, hogy a kínai piac megnyitása vonzó – bár korlátozott – alternatívát biztosít a termelőknek a hagyományos piacokkal szemben, ugyanakkor a hangsúlyt inkább az árakra, mint a mennyiségre kell összpontosítani. Arra törekszenek ugyanis, hogy kihasználják a Kínába irányuló kaliforniai szőlőexport csökkenését, amit a kínai-amerikai kereskedelmi háború váltott ki.

„Kína soha nem lesz olyan fontos exportcél, mint Németország vagy az Egyesült Királyság, de érdekes piac lehet, amely felvesz néhány száz konténert” – jegyezte meg Joaquín Gómez.

Kína évente körülbelül 500 millió euró értékben vásárol csemegeszőlőt, csak éppen nem Európában. Az ázsiai országban ugyanakkor egyre népszerűbb ajándék a gyümölcs, és a fogyasztók a szőlő esetében a nagy bogyókból álló hatalmas fürtöket, a szép színeket és a magas cukorfokot részesítenek előnyben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Nem hajt a szőlővessző - van még esély, hogy jövőre kihajtson?

2025. június 29. 04:39

Megmetszettem a szőlőt, ami rengeteg hajtást is hozott. De van néhány régebbi fás vesszője, ami tavaly szépen hajtott, nőtt, idén viszont nem. Van arra esély, hogy jövőre ez még ki fog hajtani, vagy ezeket le kell vágni?

70. évfordulóját ünnepli Európa második legnagyobb szőlő génállomány-gyűjteményének fenntartója

2019. május 31. 12:47

Kiállítással és tudományos konferenciával ünnepli fennállásának 70. évfordulóját Európa második legnagyobb, 1600 tételből álló szőlő génállomány-gyűjteményének fenntartója, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete júniusban.

Mitől színeződik már a szőlő levele?

2018. július 20. 11:51

F. Mária kérdése: A szőlőink levele sárgulni, kezdett, olyan, mintha már ősz lenne. Csapadékhiány okozza, vagy valamilyen betegség?

UV-B sugárzás okozta változások a szőlőlevélben

2021. február 19. 07:37

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az UV-sugárzás, különösen az UV-B, javítja a növények hidegtűrését, betegséggel szembeni ellenállóságát és a száraz körülmények elviselését.