8℃ 3℃
december 11. Árpád, Árpádina, Damazusz
Szőlő-Bor

Szőlőtermesztés a vulkánok árnyékában

Syngenta Blog

Holdbéli tájhoz hasonlít a Kanári-szigetek egyik tagjának, Lanzaroténak jó része. Itt máig annyira erős a vulkáni tevékenység, hogy vannak helyek a Timanfaya Nemzeti Parkban, ahol a turistalátványosságként szénacsomót dobnak egy-két méter mély üregekbe, amelyek ott azonnal lángra kapnak. És a vulkanikus hegyek oldalában szőlőtermesztés folyik.

De ezek a vulkanikus hegyek nem olyanok, mint a Balaton-felvidék. Itt még láván és hamun jár-kél az ember, aztán egyszer csak egy fura szőlőskertbe botlik. Félkör alakú falak ölelésében vannak a szőlőtövek.

Ez azt követően alakult ki, hogy 1730-1736. között ismétlődő vulkanikus kitörések hamuval és lávával borították a sziget földjét, nagyrészt megsemmisítve a mezőgazdaságot.

Ám a helyi borászok azt találták ki, hogy kráter-szerű üregeket (hoyos vagy gerias) létrehozva, a hamu rétegei alá, mélyen a talajba ültetik a szőlőt. A tengerre néző oldalt lávakőből készült alacsony, félkör alakú falakkal (zocos) kerítik. Ez megvédi a növényt az Atlanti-óceán szárító szeleitől. Minden szőlő egy önálló, privát kráterben növekszik, és egyes helyeken a kráter akár 30 méter széles és 15 méter mély is lehet. A vastag hamuréteg nyáron nem engedi kiszáradni a termőtalajt, a szőlő gyökerei biztonságban vannak a tápanyagban gazdag altalajban. Eközben a táj magas hősége lehetővé teszi, hogy a szőlő cukorfoka magas, zamata csábító legyen.

A sziget borainak többsége az édességéről ismert Malvasia szőlőből származik és a terroir talajának ásványtartalma összetéveszthetetlen ízt ad az itt termő vörös-, fehér- és rozé boroknak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Hasznos pergola- és lugasötletek, amit jövőre megvalósíthatunk

2023. október 8. 14:10

Íme pár hasznos pergolaötlet, ami nálunk már bevált a kertben!

Gondolatok a szüretről Szekszárdon - interjú Vesztergombi Csabával

2018. október 25. 03:37

A kialakult időjárási szélsőségek miatt talán nagyobb szerepet kapott idén a szőlők elhelyezkedése, a dűlők. Az biztos azonban, hogy a 2018-as évből lesz lehetőség prémium borok készítésére, akár kadarkából is.

Újra támogatják az amerikai szőlőkabóca elleni védekezést

2019. június 19. 08:47

A tárgyévben csak egy kifizetési kérelem nyújtható be, amiben a növényegészségügyi megelőzés és a növényegészségügyi felszámolás támogatása együttesen is igényelhető.

Különösen értékes lehet a Chardonnay törköly

2021. május 30. 14:03

Egy új kutatás nyomán számos, potenciálisan egészségjavító hatású vegyületet és oligoszacharidot azonosítottak a chardonnay törkölyében.