Terményárak

22 országba jut el a magyar paprika

Agrofórum Online

Idén a magyar csípős pirospaprika felvásárlása is növekedhet a piacra bevezetett új Maggi konyhai termékeknek köszönhetően.

109 tonna hazai termelőtől vásárolt édesnemes fűszerpaprika-őrleményt használt fel a Nestlé európai hálózata a Maggi konyhai termékek elkészítéséhez 2015-ben. Idén a magyar csípős pirospaprika felvásárlása is növekedhet a piacra bevezetett új termékeknek köszönhetően. Évente több mint 1700 hazai vállalkozás szállít árut vagy nyújt szolgáltatást a vállalatnak.

Magyarországon 2010 és 2014 között évente átlagosan 3058 tonna pirospaprikát állítottak elő a termelők [1]. Ennek közel 4 százalékát 141 termék előállítására használta fel világszerte a Nestlé európai hálózata. 2015-ben több mint 660 tonna termékbe került magyar édesnemes fűszerpaprika-őrlemény, amelyet Norvégiától Dél-Afrikáig 22 országba exportáltak, és közel 60 millió tányér ételt főztek Magyarországon.

A Nestlé konyhai termékeket gyártó üzletága, a Maggi a leves- és ízesítő kockák között több mint a hazai piac felét tudhatja magáénak, a paprikás kockáknál pedig még erőteljesebb piacvezető szerepet tölt be. 2015-ben a Maggi 268 tonna, azaz összesen közel 27 millió húsleveskockát adott el. 2016 áprilisában legújabb, Csípős Tyúkhúsleveskockáját vezette be hazánkban, ezzel is növelve a magyar édes és erős pirospaprika felvásárlást.

A Nestlé évről-évre nagy hangsúlyt fektet termékei fejlesztésére a kiegyensúlyozott, egészséges életmód jegyében. A Maggi fix alapok sótartalmát (az ajánlott utánsózási mennyiséget beleszámolva) az elmúlt 2 évben átlagosan több mint 30 százalékkal, míg a főzős levesek sótartalmát átlagosan 5 százalékkal csökkentette, mintegy 38 receptúrát megreformálva, így a magyar fogyasztói szokásokhoz igazodva. A termékek a szárított alapanyagoknak köszönhetően pedig tartósítószer hozzáadása nélkül készülnek.

A csípős kocka bevezetését megelőző piackutatási adatokból kiderült, hogy a magyar háztartások 83%-ára jellemző, hogy a húslevest csípős ízesítéssel készíti vagy fogyasztja. Ráadásul a vizsgált célcsoport 91%-a izgalmasnak tartja, hogy egy kis csípősséget adtak a kockához.

A Nestlé Cégcsoport az elmúlt években folyamatosan bővítette beszállítói körét, így mára már több mint 1700 magyar vállalkozással áll kapcsolatban. Az élelmiszeripari vállalat hazai és globális hálózata is jelentős megrendelője a magyar kkv-knak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Itt a fordulópont a kukorica piacán?

2025. szeptember 13. 14:10

Pozitív hangulat jellemezte az elmúlt hetet a terménypiacokon Amerikában és Európában is.

A kínálati aggodalmak miatt drágult a búza

2025. augusztus 30. 13:10

Inkább negatív hangulat jellemezte az elmúlt hetet a terménypiacokon Amerikában és Európában is.

Olcsóbb lett a búza a fekete-tengeri betakarítás előrehaladtával

2025. augusztus 24. 11:10

Enyhe ármozgásokat, ám egyértelmű drágulást hozott az elmúlt hét a terménypiacokon Amerikában és Európában is.

Látványosan megugrott a szójabab ára

2025. augusztus 18. 11:10

Továbbra sem javult érdemben a terménypiaci hangulat sem Amerikában sem Európában, néhány áremelkedést azért lehetett látni a múlt héten.

Mi okozza a paprika levelén megjelenő foltokat?

2021. július 23. 08:57

Tartsuk be a vetésforgót és a beteg növénymaradványok összegyűjtését és megsemmisítését is végezzük el.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Hajtatott zöldségnövények talajhőmérséklet-igénye

2021. október 20. 04:36

A meleg igényes zöldségfajok esetében (uborka, sárgadinnye, paprika, tojásgyümölcs, paradicsom) a közeg hőmérsékletének 10 °C-al való növelése - de csak bizonyos határok között (!), az úgynevezett biológiai küszöbértéktől a hőoptimumig - megkétszerezi a vízfelvételt.

Miféle kártevők szívogatják a paprika bogyóját?

2023. szeptember 8. 04:36

Mitől alakult ki a képen látható kártétel paprikán? Fotót csatoltan küldök Önöknek.