Terményárak
Terményárak

A kukorica és a szójabab több éves mélypontról drágult

A kukorica és a szójabab több éves mélypontról drágult

Agrofórum Online

Amerikában optimista, Európában inkább pesszimista hangulat uralkodott a keddi kereskedési napon a terménypiacokon Chicagóban a búza 1,7 százalékkal, a kukorica 1,4 százalékkal, a szójabab pedig 1,6 százalékkal drágult, a repce közben 2,5 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában a malmi búza stagnált, a kukorica és a repce olcsóbb lett, a takarmánybúza kurzusa pedig pluszban zárt.

Az amerikai kukorica és szójabab határidős jegyzésárai kedden erősödtek az akciós vásárlások során, miután mindkét nyersanyag többéves mélypontra esett, bár a kereslet és a kínálat alakulásáról hiányoztak az egyéb fundamentális hírek – jegyezték meg az elemzők. A búza a trendet követte, és egyhetes mélypontra zuhant, majd pluszban zárta a napot.

Befektetői bizalom

Ebben a hónapban a benchmark határidős kukorica 5%-ot, a szójabab pedig közel 7%-ot esett, ami a befektetők növekvő bizalmát tükrözi az argentin és brazíliai növénytermesztéssel kapcsolatban, valamint a 2023-as betakarítások utáni bőséges amerikai készletek hatásait. A nyersanyagalapok már most is jókora készlettel rendelkeznek nettó short pozíciókban mindegyik gabonapiacon, és úgy tűnt, hogy a kereskedők mérlegelik, vajon tovább esnek-e az árak.

Medvepiac vége?

„Sokan még mindig próbálják megfejteni a dél-amerikai termésméret pontosságát” – mondta Dan Basse, a chicagói AgResource Company elnöke. „A medvepiacok akkor érnek véget, ha megemésztettük az összes hírt, és mindig kérdés, hogy ezt megtettük-e” – mondta Basse.

Mások arra számítottak, hogy a lassú kereslet továbbra is lenyomja a gabonapiacokat, tekintettel az amerikai kukorica többletre, valamint arra, hogy Kínában nincs érdeklődés az amerikai szójabab iránt.

„A mai nap sok embert izgalomba fog hozni a mélypontok miatt” – mondta Ted Seifried, a Zaner csoport vezető piaci stratégiája.

Kansasi hírek

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) hétfőn közölte, hogy az őszi búza állapota javult januárban az Egyesült Államok legnagyobb őszi búzatermelőjének számító Kansasban, mivel az aszály enyhült az alföldi terület nagy részén, bár a besorolások csökkentek más államokban, így Texasban is.

Vegyes európai összkép

Európában a malmi búza a hétfői kereskedési naphoz hasonlóan 213,75 euróba, a kukorica 1 eurós árcsökkenést követően 184,75 euróba, a repce 3,25 eurós lejtmenet hatására 420,75 euróba, a takarmánybúza pedig 0,35 angol fontos plusz után 170,95 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Két és fél éves mélyponton a párizsi búza

2024. február 20. 13:10

Európában az eladók kerültek fölénybe a hétfői kereskedési napon a terménypiacokon.

A várhatóan jó búzatermés miatt csökkent az ár

2024. február 17. 09:40

Inkább árcsökkenéssel zárult a hét a terménypiacokon. Chicagóban a búza 0,8 százalékkal, a kukorica 0,4 százalékkal, a repce pedig 2,4 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. A szójabab azonban 1 százalékkal drágult. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce azonban drágult.

Tovább csúsztak a lejtőn a terményárak

2024. február 16. 13:10

Alapos mínuszokat hozott a csütörtöki kereskedési nap a terménypiacokon. Chicagóban a búza 3,3 százalékkal, a kukorica 1,2 százalékkal, a szójabab 0,6 százalékkal, a repce pedig 2,5 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Meddig esnek még? – Újabb hároméves mélyponton a kukorica és a szójabab

2024. február 15. 08:40

A szerdai nap korrekcióval telt a terménypiacokon a tengerentúlon és Európában is.

Kedvez az időjárás az őszi vetéseknek, azonban egyre intenzívebb a mezei pocok fertőzés

2018. október 9. 09:33

A korábbi kedvezően alacsony mezei pocok fertőzés erősödése figyelhető meg szinte minden tájegységben.

Robbant a terménypiac az exportpiaci hírekre

2023. január 27. 08:17

A gabonák további támogatást kaptak azon aggodalmak miatt, hogy Ukrajna fő beszállítói teljesítménye a háború miatt a vártnál kisebb lesz, és Oroszország termése is a várakozások alatt marad.

A Nemzetközi Gabonatanács a globális termés növekedésére számít

2023. március 17. 12:34

A kukoricatermés feltételezett fellendülése miatt a globális gabonakibocsátás az előrejelzések szerint 1%-kal emelkedik.

Évtizedes csúcsra ért a kukorica ára

2022. április 19. 10:25

A hideg időjárás lelassítja a kukoricavetést az Egyesült Államokban és az ukrajnai háború megzavarta a fekete-tengeri gabonaexportot.