Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára (275,84 forint/kg) 6,7 százalékkal volt alacsonyabb 2014 első negyvennégy hetében az egy évvel korábbinál - olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb baromfi piaci jelentésében.
A Poultry International novemberben megjelent kiadványa szerint Svájcban a baromfihús-termelés 4,9 százalékkal 80 ezer tonnára emelkedett 2013-ban az előző évi mennyiséghez képest.
Az EU baromfihúsexportja 1 százalékkal bővült, baromfihúsimportja 1,7 százalékkal 559 ezer tonnára csökkent 2014 első nyolc hónapjában az előző év hasonló időszakához képest.
Az Európai Bizottság adatai alapján 2014 első negyvennégy hetében 192,33 euró/100 kg volt az egész csirke uniós átlagára, ami 2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának átlagárától.
Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára (275,84 forint/kg) 6,7 százalékkal volt alacsonyabb 2014 első negyvennégy hetében az egy évvel korábbinál.
BAROMFI PIACI JELENTÉS
A Poultry International novemberben megjelent kiadványa szerint Svájcban a baromfihús-termelés 4,9 százalékkal 80 ezer tonnára emelkedett 2013-ban az előző évi mennyiséghez képest. Az egy főre jutó baromfihús- fogyasztás 17,9 kg körül alakult a tavalyi évben, az előrejelzések a fogyasztás bővülését várják az idén. Az ágazati elemzők szerint a svájci lakosság körében továbbra is kedveltebbek a helyben termelt húskészítmények, mint az importtermékek, amelyek részaránya a kínálatban 45 százalék körül alakul. A baromfihús elsősorban Brazíliából, Németországból és Franciaországból érkezik az országba. Az ország baromfiállománya 10 millió volt 2013-ban, amelynek kétharmada (6,4 millió) vágócsirke volt, egyharmada (2,4 millió) pedig tojó és szülőpár állomány. A területi megoszlás szerint Fribourg kantonban koncentrálódik a broilertermelés, míg a nagyobb tojótelepek Bern kantonban vannak. A mezőgazdaság legnagyobb bevételi forrását 2013-ban az állattenyésztés adta, amelyből a baromfiágazat 5,6 százalékkal részesedett (3,1 százalék a vágócsirke- termelés, 2,5 százalék a tojástermelés).
Az uniós átlaghoz (23 kg/fő/év) viszonyított alacsony baromfihús-fogyasztás és az import magas aránya ellenére az ágazat számára optimista jövőkép prognosztizálható. A svájci fogyasztók ugyanis egyre inkább előnyben részesítik a hazai termelésből származó élelmiszert. Jellemző továbbá, hogy országhatáron belül a háztartások fogyasztási szokásaiban is megfigyelhetők különbségek. A francia nyelvterületen élők körében kedveltebb a baromfihús, míg a német ajkúak a sertéshúst vásárolják szívesebben.
Az EU baromfihúsexportja 1 százalékkal bővült 2014 első nyolc hónapjában az előző év hasonló időszakához képest. A Dél-afrikai Köztársaságba (+28 százalék), a Benini Köztársaságba (+13 százalék), Hongkongba (+5 százalék) és Oroszországba (+9 százalék) nőtt, míg Szaúd-Arábiába (-20 százalék), Ukrajnába (-26 százalék) csökkent az uniós baromfihús- készítmények kivitele. Az EU baromfihúsexportját jellemzően a fagyasztott termékek alkotják.
Az Európai Unió baromfihúsimportja 1,7 százalékkal 559 ezer tonnára csökkent 2014. I-VIII. hónapban az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva. A legnagyobb beszállító Brazíliából a tavalyival azonos mennyiségű, ellenben Chiléből 11 százalékkal kevesebb baromfihús érkezett a Közösségbe. Thaiföldről 1 százalékkal, Argentínából 7 százalékkal, Kínából 15 százalékkal és Svájcból 19 százalékkal nőtt a behozatal.
Az EU importjában a félkész- és késztermékek, valamint a sózott és fagyasztott baromfihúsok domináltak. A Közösség továbbra is nettó exportőr volt baromfihúsból. Az Európai Bizottság adatai alapján 2014 első negyvennégy hetében 192,33 euró/100 kg volt az egész csirke uniós átlagára, ami 2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának átlagárától.
A KSH adatai szerint Magyarország baromfihúsexportja 6 százalékkal 129 ezer tonnára bővült 2014 első nyolc hónapjában 2013 hasonló időszakához viszonyítva. Csirkehúsból 1 százalékkal kevesebbet, pulykahúsból 1,4 százalékkal többet szállítottunk ki. A legtöbb baromfihúst Romániában (22,4 ezer tonna), Ausztriában (17 ezer tonna) és Szlovákiában (13 ezer tonna) értékesítettük a vizsgált időszakban. Franciaországba (7,7 ezer tonna) 49 százalékkal, Szlovákiába 19 százalékkal emelkedett, ugyanakkor Németországba 24 százalékkal csökkent a kivitel.
A baromfihúsimport 5 százalékkal nőtt a megfigyelt periódusban. Csirkehúsból 17,7 százalékkal kevesebbet szállítottak be. A legtöbb baromfihúst Ausztriából (7,1 ezer tonna), az Egyesült Királyságból (6,7 ezer tonna), Németországból (5,1 ezer tonna), Lengyelországból (5,0 ezer tonna) és Hollandiából (5,0 ezer tonna) vásároltak. Románia (2,1 ezer tonna) 50 százalékkal bővítette hazánkba exportált baromfihús mennyiségét a vizsgált időszakban. Magyarország baromfihús külkereskedelmi egyenlege pozitív volt a megfigyelt időszakban.
Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára (275,84 forint/kg) 6,7 százalékkal volt alacsonyabb 2014 első negyvennégy hetében az egy évvel korábbinál. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 496-ról 502 forint/kg-ra, a csirkemellé 2 százalékkal 1004 forint/ kg-ra emelkedett, míg a csirkecomb ára 502-ról 501 forint/kg-ra csökkent a megfigyelt időszakban.