Terményárak
Terményárak

Az argentin szárazság miatt drágult a szójabab

Az argentin szárazság miatt drágult a szójabab

Agrofórum Online

Vevői fölény alakult ki az agrárpiacokon. Chicagóban a búza 0,6 százalékkal, a kukorica 2,7 százalékkal, a szójabab pedig 1,6 százalékkal drágult, a repce azonban az előző napi erősödést követően 1,8 százalékot vesztett értékéből. Párizsban a repce kurzusa 0,7 százalékkal kúszott feljebb, de a malmi búza és a kukorica is többet ért nap végére. Londonban stagnált a takarmánybúza ára.

Az amerikai szójabab-határidős árak pénteken magasabbra emelkedtek, mivel Argentínában a száraz időjárás továbbra is aggasztó és ez közvetlen hatással van az olajos mag globális készleteire. A kukorica ára az előző napi három hetes mélypontról emelkedett, mindeközben a búza határidős ára is magasabbra emelkedett.

Argentínában, a világ legnagyobb szójaexportőrénél, fokozódott az aggodalom a termés miatt, mivel a Commodity Weather Group szerint az elkövetkező 10 napban kevés lesz a csapadék a dél-amerikai országban, ami „súlyos hozamveszteséghez vezetett” a fő termőterületek 30 százalékánál. A Maxar időjárás-előrejelző cég szerint is a megszokottnál alacsonyabb szintű esőzések várhatók Argentínában a következő 15 napban.

„A szójabab még mindig olyan helyzetben van az agrártőzsdén, hogy valójában nem látszik komoly lehetőség a további tartós árnövekedésre” – hívta fel a figyelmet a Zaner Ag Hedge Group agrár piacvezető stratégája.

Európában is optimista hangulat uralkodott, sőt a repce is erősödött a kontinensen, de a malmi búza és a kukorica is többet ért, mint csütörtökön. A takarmánybúza kurzusa az előző napi szinten stagnált. Párizsban a malmi búza tonnánként 228,25 euróba került a májusi határidőre. Ez 25 eurócentes pluszt jelentett, összesen 21 997 kontraktus jött létre a parketten, ez nem jelent túl magas forgalmat. Szeptemberre 1,75 eurót szedett magára a kurzus, amely 202 euróig emelkedett 8362 üzletkötés mellett. A kukorica 1,25 euróval a tonnánkénti 221,25 eurós szintig drágult. A repce 518,5 eurós árszintje 3,5 eurós drágulást jelentett. Londonban a takarmánybúza ugyanúgy 205,85 angol fontba került, mint előző nap.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Oda az ukrán kukorica harmada, Romániában is nagy a kár, ez felhajthatja az árakat

2024. július 23. 10:40

A kukorica- és napraforgóhozamok 35 százalékkal csökkenhetnek Ukrajnában a hőség és az aszály miatt az Ukrán Agrártanács szerint.

Kilőtt a kukorica és a szójabab ára a melegebb idő miatt

2024. július 23. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Minőségi problémák a globális búzakészletekkel kapcsolatban

2024. július 20. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce olcsóbb lett.

Olcsóbb a kukorica a nagy kínálati nyomás miatt

2024. július 19. 06:40

Európában a malmi búza stagnált, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont pluszban zárt.

Két hetes csúcson is járt a búza ára

2021. június 23. 06:37

Nem volt határozott iránya a kereskedésnek az agrárpiacokon kedden. Sem a tengerentúlon, sem Európában nem rajzolódott ki egy egyértelmű trend.

Esőzésekre számítanak az amerikai búzaföldeken

2023. február 7. 08:03

Attól tartanak, hogy a kínai kormány elrendelheti az amerikai szójabab és kukorica meglévő kínai vásárlásainak törlését.

Ellentétesen mozgott a repce Európában és Amerikában

2021. május 10. 06:20

Európában nem volt ennyire optimista a befektetői hangulat a malmi búza a heti jó öt százalékos mínusz után 243,75 euróba került tonnánként.

Intenzíven kell védekezni repcében

2021. március 9. 09:25

Az elmúlt hét időjárását a nappali és az éjszakai hőmérséklet közötti jelentős különbségek jellemezték. Míg nappal általában a maximumok 8-15 Celsius fok közötti hőmérsékletet mutattak, éjjelre viszont nem volt ritka a -10 fok körüli fagy. Ez a kettősség leginkább a virágzó vagy virágzás előtt álló mandulát és kajszit viseli meg, de nem használ a fejlődés előtt álló repcének, az őszi kalászosoknak és a már elvetett tavaszi árpának, zabnak. Értékelhető mennyiségű csapadék továbbra sem esett. A belvízzel borított területek nagysága emiatt tovább csökkent, de másutt jól jönne egy kiadós meleg eső.