Terményárak
Terményárak

Az ukrán-orosz egyezség hírére zuhant a búza ára

Az ukrán-orosz egyezség hírére zuhant a búza ára

Agrofórum Online

Chicagóban a búza 6,3 százalékkal, a kukorica 2,2 százalékkal, a repce pedig 2,9 százalékkal lett olcsóbb, a szójabab 1 százalékos drágulása kivételt jelentett. Európában a négy kiemelt agrártermék közül három, a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa zárt pluszban , a repce olcsóbb lett.

Az amerikai határidős búzapiaci jegyzésárak pénteken több mint 6%-ot estek, február óta a legalacsonyabb szintre, miután Oroszország és Ukrajna aláírta a mérföldkőnek számító megállapodást az ukrán fekete-tengeri kikötők újranyitásáról a gabonaexport számára – közölték a kereskedők.

A kukorica körülbelül 2%-ot esett a hírre, de a szójabab határidős jegyzésárai először visszaálltak a több hónapos mélypontról, majd 1 százalékos mínuszban zártak.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete és Törökország közvetítése révén két hónapos tárgyalások megkoronázása az ukrán gabonaszállításról szóló egyezség, amely reményt keltett az orosz invázió által súlyosbított nemzetközi élelmiszerválság enyhítésében. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár az isztambuli aláírási ceremónián beszédében elmondta, hogy a megállapodás megnyitja az utat a három kulcsfontosságú ukrán kikötő – Odesszaa, Csernomorszk és Juzsnij – jelentős mennyiségű kereskedelmi élelmiszerexportja előtt.

Eközben az amerikai búza iránti exportkereslet lelassult, a határidős ügyletek zuhanása ellenére is. A szeptemberi búza ára 41%-ot esett május közepe óta. „Van üzlet az árcsökkenés kapcsán. De nem kapunk szinte semmilyen megrendelést; tonnánként még mindig a világpiaci érték felett vagyunk” – mondta Terry Linn, a Linn elemzője. A kínai vásárlók nagy mennyiségben vásároltak ausztrál és francia búzát ezen a héten – közölték európai kereskedők.

A chicagói kukoricára további nyomás nehezedett az Egyesült Államok közép-nyugati részének javuló időjárása miatt, ami erősítheti a terméskilátásokat. „Eső várható az amerikai kukoricaövezetben a következő héten, a legnagyobb mennyiség pedig a déli és a keleti részeken lehet számítani” – közölte a Maxar űrtechnológiai vállalat napi időjárás-jelentése.

A szójabab kurzusa először felpattant, de végül mínuszban zárt. A szójafeldolgozók lelassították a drága, ótermésű szójabab vásárlását. Úgy döntöttek, hogy megvárják a 2022-es termés őszi betakarítását.

Európában a malmi búza 325,75 euróba, a kukorica 323 euróba, a repce 633,5 euróba, a takarmánybúza pedig 255,25 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Olcsóbb lett az orosz búza az időjárási félelmek enyhülésével

2024. június 21. 10:10

Az orosz búza exportára jelentősen csökkent az egy héttel ezelőttihez képest. Az elemzők szerint enyhült a rossz időjárás negatív hatása.

Kéthavi mélypontra süllyedt a szójabab ára

2024. június 21. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Emelkedtek a terményárak Európában

2024. június 20. 08:10

Párizsban a malmi búza értéke 1,5 euróval a tonnánkénti 230,5 eurós szintig emelkedett a következő, szeptemberi határidőre.

Olcsóbb lett a búza az amerikai aratás erőteljes kezdése miatt

2024. június 19. 15:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, miközben a repce drágult.

A kínai aggodalmak miatt estek az árak

2022. november 8. 06:36

A szójabab árcsökkenését a világ legnagyobb szójaimportőrének számító Kína keresletének lassulása miatti aggodalmak okozták.

Vegyes hangulatban kereskedtek Európában

2023. július 5. 05:36

Európában a malmi búza és a kukorica drágult, ám a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt a következő határidőre. Nem volt kereskedés az Egyesült Államokban, ahol a függetlenség napjának ünnepe miatt tartottak kereskedési szünnapot kedden.

Termésstabilitás kedvezőtlen viszonyok között

2020. július 8. 05:46

A kísérletek alapján elmondható, hogy szárazság és szárazság között is van különbség. A két kieli helyszín között statisztikailag is szignifikáns különbséget mutattunk ki.

Szójabab: a vártnál jobbak a betakarítási adatok

2020. szeptember 25. 06:33

Az amerikai kukorica- és szójabab árak több mint egy hetes mélypontra csökkentek, a befektetők realizálták a legutóbbi emelkedésből származó nyereséget.