Terményárak
Terményárak

Csaknem 4 százalékkal lőtt ki a búza ára

Csaknem 4 százalékkal lőtt ki a búza ára

Agrofórum Online

Jobbára emelkedő árakat lehetett látni a keddi kereskedési napon a terménypiacokon.

Chicagóban a búza 3,8 százalékkal, a kukorica 0,6 százalékkal, a szójabab 0,5 százalékkal drágult, a repce pedig 1,8 százalékkal került kevesebbe, mint pénteken. A tengerentúlon hétfőn zárva voltak a piacok. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce olcsóbb lett.

A chicagói határidős búza jegyzésára közel 4%-kal emelkedett kedden, a határidő időtartama alatti mélypontról visszapattanva, ahogy a dollár olcsóbb lett, és a tavaszi növekedési időszak közeledte beindította az északi féltekén az árcsökkenésre spekuláló short pozíciók lezárását, ami ralit indított el. 

A kukorica és szójabab is drágult, több éves mélypont közeléből fordultak vissza a kurzusok. 

Időjárási kockázatok és politikai nyomás

A bőséges globális gabonakészletek és az amerikai készletek iránti gyenge kereslet hónapokig nyomást gyakorolt a kukorica, búza és szójabab határidős ügyleteire, és arra ösztönözte a spekulánsokat, hogy mindhárom piacon nagy nettó short pozíciókat építsenek ki. A figyelem azonban kezd az Egyesült Államok növekedési időszakára és az időjárási kockázatokra terelődni, a fokozott politikai feszültség idején.

Gabonakészletek növekedése

„A geopolitikai kockázatok továbbra is magasak, ami miatt az alapkezelők aggódnak a nagy short pozícióik miatt” – mondta Arlan Suderman, a StoneX vezető árupiaci elemzője az ügyfeleknek szóló feljegyzésében.

Miután az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) a múlt héten olyan előrejelzéseket adott ki, amelyek az amerikai gabonakészletek növekedését vetítették előre, „talán elértük a rossz hírek csúcspontját, talán most toltuk el az alapok shortját, amennyire csak tudjuk” – mondta Sterling Smith, az AgriSompo North America mezőgazdasági kutatási igazgatója.

Új termés

Smith szerint amint a chicagói márciusi határidős szerződések a szállítási fázisba lépnek még ebben a hónapban: „Jobban fogunk figyelni az új termésre. Az alapok kezdetben nem lesznek olyan hajlamosak arra, hogy ezeket a hatalmas shortokat az új termésbe tereljék, egyszerűen azért, mert fennáll a vetési és az időjárási kockázat.”

Japán és Fülöp-szigetek

Ami az exportot illeti, az USDA megerősítette, hogy 155 000 tonna újtermésű amerikai kukorica magáneladását Japánnak és 228 000 tonna régi termésű amerikai szójalisztet értékesített a Fülöp-szigeteken.

Hasonló trendek

Európában a malmi búza 4,25 eurós plusz után 204,5 euróba, a kukorica 3,5 eurós áremelkedést követően 174,5 euróba, a repce 0,5 eurós lecsorgás hatására 426,25 euróba, a takarmánybúza pedig 3 angol fontos plusz után 157 angol fontba került tonnánként a következő határidőre. 

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A búza alapos drágulással zárta a hetet

2024. április 20. 09:10

Alapvetően emelkedtek az árak a tengerentúli és az európai terménypiacokon, de a repce mindkét kereskedés esetében kivételt jelentett.

Milyen lesz a termés a heves áradások után az orosz földeken?

2024. április 19. 14:10

Oroszországban a heves áradások és árvizek ellenére a termőterület nőtt és rekordközeli termést várnak. A búza exportárának emelkedése megállt.

Az európai búzatermést negatívan befolyásolja a sok csapadék

2024. április 19. 08:40

Amerikában mínuszokat, míg Európában pluszokat lehetett látni a csütörtöki kereskedési napon a terménypiacokon.

Olcsóbb a búza a jó időjárás miatt

2024. április 18. 09:40

Vegyesen mozogtak a kurzusok a terménypiacokon a tengerentúlon és kontinensünkön is. Európában a malmi búza és a repce olcsóbb, a takarmánybúza pedig drágább lett, miközben a kukorica ára stagnált.

Csökkenő árakat okoz a bőséges dél-amerikai kínálat

2023. április 20. 07:36

Az ukrán gabonaexporttal kapcsolatos aggodalmak enyhülése a kukorica és a búza határidős áraira is rányomta bélyegét.

Emelkedett a kukorica és a búza ára

2018. február 13. 11:50

A búzához hasonlóan a kukorica ára is nőtt a világpiacon. Az Argentínából származó termény exportára december 8. és január 12. között tonnánként öt dollárral 163 dollárra emelkedett.

Nagyobb búza- és repcetermésre számíthatnak a németek

2022. április 20. 12:17

A sör- és malátagyártáshoz használt tavaszi árpa termése 15,2 százalékkal növekszik a várható termés 1,74 millió tonnára való bővülése után.

Tíznapos csúcson a búza ára

2020. május 22. 08:02

A Kína és Egyesült Államok közötti kereskedelmi feszültségek éleződése sok energiát követel a szereplőktől és rányomja bélyegét a piaci hangulatra is az agrárpiacon.