Terményárak
Terményárak

Csökken a búza vetésterülete az Egyesült Államokban

Csökken a búza vetésterülete az Egyesült Államokban

Agrofórum Online

Megérkeztek a vevők a terménypiacokra csütörtökön. Chicagóban a búza 3 százalékkal, a kukorica 1,5 százalékkal, a szójabab pedig 2,9 százalékkal drágult. A repce 0,3 százalékos csökkenése kivételt jelentett. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Az amerikai gazdálkodók nagyjából félig végeztek a 2024-es betakarításhoz szükséges őszi búza vetésével, de a vetésterület várhatóan kis mértékben csökkenni fog a tavalyihoz képest az alacsonyabb árak és a három éves szárazság utáni gazdálkodói csalódottság miatt. 

A kisebb vetésterület megteremti a terepet az Egyesült Államok búzatermelésének csökkenéséhez, illetve a globális készletek csökkenéséhez, és a világot kiszolgáltatottabbá teszi a hiánynak, ha a búza áramlását a legnagyobb globális exportőr Oroszországból megzavarná a rossz termés vagy az ukrajnai háború.

Az Egyesült Államok búzaexportja az előrejelzések szerint a 2023/24-es gazdálkodási évben már 52 éves mélypontra süllyed, ami Oroszország és más beszállítók erős versenyét tükrözi.

Az amerikai őszi búza vetésterületére vonatkozó kormányzati előrejelzés, amely általában a teljes amerikai búzatermelés körülbelül kétharmadát teszi ki, csak januárban lesz elérhető. Elemzők és gazdálkodók azonban többnyire azt mondták a Reutersnek, hogy a vetések várhatóan hasonlóak vagy kisebbek lesznek, mint egy évvel ezelőtt.

A gazdálkodók és mezőgazdasági vállalkozások havi felmérése alapján az S&P Global 14,56 millió hektárra jelzi a vetésterületet 2024-re, ami nagyjából 2%-kal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt.

Az elmúlt néhány évben a gazdálkodók fokozatosan bővítették a vetésterületet a koronavírus-járvány ellátási láncokban okozott zavarai és az ukrajnai harcok miatt. 

A Reuters beszámolója idézte Vance Ehmkét, aki Kansas nyugati és középső részén gazdálkodik, és azt mondta, hogy idén kevesebb búzát fog vetni, más növények, köztük a marhatakarmányozásra használt tritikálé javára használja fel az érintett területet.

Európában a malmi búza 2,25 eurós plusz után 233,25 euróba, a kukorica 0,25 eurós áremelkedést követően 199,75 euróba, a 3,5 eurós megugrás hatására 415 euróba, a takarmánybúza pedig 0,95 angol fontos plusz után 182,9 angol fontba került tonnánként a következő határidőre. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Olcsóbb lett az orosz búza az időjárási félelmek enyhülésével

2024. június 21. 10:10

Az orosz búza exportára jelentősen csökkent az egy héttel ezelőttihez képest. Az elemzők szerint enyhült a rossz időjárás negatív hatása.

Kéthavi mélypontra süllyedt a szójabab ára

2024. június 21. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Emelkedtek a terményárak Európában

2024. június 20. 08:10

Párizsban a malmi búza értéke 1,5 euróval a tonnánkénti 230,5 eurós szintig emelkedett a következő, szeptemberi határidőre.

Olcsóbb lett a búza az amerikai aratás erőteljes kezdése miatt

2024. június 19. 15:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, miközben a repce drágult.

Tíz százalékkal csökkenhet az őszi búza vetésterülete Oroszországban

2020. október 11. 04:36

A párizsi árutőzsdén a malmi búza, a repce, a kukorica és a takarmánybúza is többe került a pénteki záráskor, mint egy nappal korábban.

Már 18 hónapos mélyponton van a búza ára

2023. március 9. 07:34

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Továbbra is sok a bizonytalanság a szójabab piacán

2021. augusztus 7. 09:56

Európában egyértelmű vevői fölény alakult ki, mind a négy kiemelt agrártermék, így a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza árszintje is emelkedett.

Minőségi búzát és árpát a Bayer készítményeivel

2020. június 30. 09:51

Az átlagosnál melegebb és aszályosabb tavaszelő az idén sem kedvezett a kalászosokban előforduló gombabetegségek terjedésének. Ezzel ellentétben a vetésfehérítő bogarak és levéltetvek nem várt korai megjelenése borzolja a termelők idegeit.