Terményárak
Terményárak

Csökkent az ukrán kukorica exportára

Csökkent az ukrán kukorica exportára

Kép: Unspalsh

A nagy készletek és a gabona iránti korlátozott kereslet miatt csökkent az ukrán kukorica exportára, a terményt az orosz invázió miatt csak vasúton lehet exportálni Ukrajna nyugati határán – közölte az APK-Inform elemzőcég.

A világ egyik vezető gabonabeszállítója, Ukrajna korábban a legtöbb mezőgazdasági árut a fekete-tengeri kikötőkön keresztül szállította, de a part nagy részén háború dúl, a kereskedők azon fáradoznak, hogy több gabonát szállítsanak vasúton. „A nagy kukoricafelesleg és a kínálat túlsúlya a kereslet felett továbbra is nyomást gyakorolt az árakra” – áll a tanácsadó cég jelentésében.

Az APK-Inform tájékoztatása szerint a kukorica keresleti ára április-május kiszállítással 240-250 dollár/tonna volt a lengyel határon, ami tonnánként 15 dollárral alacsonyabb, mint egy héttel korábban. A kukorica keresleti ára a szlovák határon szintén 245-260 dollárra csökkent tonnánként, míg a romániai konstancai kikötőben az ára 300-315 dollár volt. Az APK-Inform nem közölt összehasonlító adatokat.

Ukrán tisztviselők szerint az ország kukoricakészlete március végén körülbelül 13 millió tonnát tett ki, a gabonából pedig csak 300 ezer tonnát exportáltak a hónap során.

Közben hírek érkeztek arról, hogy az orosz állampolgárok rendelkezésre álló jövedelmük átlagosan 40%-át költik élelmiszerre – körülbelül kétszer annyit, mint az orosz-ukrán háború előtt. Mindezt az ENSZ élelmezésügyi ügynökségének oroszországi összekötő irodájának igazgatója mondta a Reutersnek.

Az orosz kormány adatai szerint az éves élelmiszer-infláció 18,75%-ot ért el április 1-jén, mivel a gazdaságban jelentkeznek a Moszkvával szemben a február 24-i ukrajnai inváziót követően bevezetett nyugati szankciók.

Oleg Kobiakov, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) munkatársa elmondta, hogy sok orosz háztartás most válságkezelési stratégiákhoz folyamodik, mivel bevételeik nagy részét alapvető szükségletek, például élelmiszerek fedezésére fordítják.

Egy átlagos európai uniós háztartás jövedelmének körülbelül 12%-át költi élelmiszerre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Meglódult a kukorica, kéthetes csúcsra drágult

2024. június 14. 09:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is olcsóbb lett, miközben a repce pluszban zárt.

Megint olcsóbb lett a búza, jojózik az ára, most a nagyobb amerikai export miatt

2024. június 13. 09:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A búza ára elindult felfelé, jócskán drágult az egyhavi mélypontról

2024. június 12. 12:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A búza ára nagyot zuhant a török helyzet miatt

2024. június 11. 15:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, miközben a repce drágult.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Monsoon active® a „gyomporszívó”

2020. április 16. 05:45

Jámbor Zoltán – növényvédelmi szaktanácsadó (Mezőberény): 2012-ben találkoztam a gyakorlatban először a Monsoon active® készítménnyel. Kereskedelmi forgalomban még nem volt kapható, de mint a Bayer „Corn Expert Club” tagja, kaphattam demo kísérlethez anyagot.

Negyedéves mélyponton a búza árszintje

2021. március 26. 06:27

Mínuszok napja volt a csütörtök az agrárpiacokon. Chicagóban a búza 2,2 százalékot vesztett értékéből, a kukorica 1,2 százalékkal lett olcsóbb.

Öt napja esik a búza ára

2020. november 1. 06:38

Európában a vevők uralták a piacot és az elmúlt napok esései után jó hangulatban telt a kereskedési nap. A malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is emelkedett.