Terményárak
Terményárak

Második napja drágul a szójabab

Második napja drágul a szójabab

Agrofórum Online

Összességében vegyes kép alakult ki a Chicagói árupiacon, de a búza csak kis mértékben vesztett értékéből, miközben a kukorica és a szójabab is drágult. Európában egyértelműen a vevők uralták a párizsi árutőzsdén az agrártermékek kereskedését.

A búza ára minimálisan 0,1 százalékkal a tonnánkénti 191,16 dolláros szintre mérséklődött. A kukorica árjegyzése a 123,22 dollár/tonnás szintre emelkedett, ami 0,7 százalékos plusznak felel meg. A szójabab ára 308,5 dollár/tonnát ért el a 0,5 százalékos drágulást követően. Kanadában a repce 0,2 százalékot vesztett értékéből és 463,5 kanadai dollár/tonnás ár alakult ki.

A szójabab kereskedői újabb kínai eladásokban bíznak, annak ellenére, hogy egyre többen tartanak attól, hogy kiújulhat a vámháború Washington és Peking között. Mindeközben a kukorica kereskedésének is jót tett, hogy kezd megélénkülni az etanol iránti igény az Egyesült Államokban. Igaz az ország középnyugati vidékein a vetésről szóló kedvező hírek visszafogják az árak emelkedését.

„A kukorica kereskedése most az olajpiacot követi. Sokan számítanak a korlátozások enyhítésére és így az üzemanyagfogyasztás élénkülésére, ez magával hozza majd az etanol iránti kereslet bővülését is. A kereskedőknek ez a folyamat egyértelműen megkönnyebbülést hozhat” – mondta a Thomson Reuters hírügynökségnek Don Roose, egy iowai székhelyű amerikai árupiaci elemzőcég elnöke.

Európában a vevők uralták a gabonapiacokat. A malmi búza tonnánkénti ára 1,5 euróval a 185,75 eurós szintre emelkedett, ez az érték csupán 25 eurócenttel maradt el a napon belüli legmagasabb szintű üzletkötés értékétől. A forgalom viszonylag csendes volt, 12 154 üzletet kötöttek. Egy kötéssel 50 tonna malmi búza cserél gazdát a párizsi árutőzsdén. A takarmánybúza kurzusa 40 eurócenttel a 151,4 eurós/tonnás értékre kúszott fel. A repce befektetői is örülhettek, a 4,75 eurós pluszt követően 369,75 eurót ért egy tonna ebből az agrártermékből. A kukorica piaca is zöldben zárt, azaz emelkedett az ár, de csak kis mértékben 25 eurócenttel. Egy tonna kukoricáért 165 eurót adtak a parkett zárásakor.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Emelkedett a búza határidős jegyzésára a gabonapiaci jelentés előtt

2024. július 12. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce itt olcsóbb lett.

A búza ára tovább esett a jó termés miatt

2024. július 11. 07:10

Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ugyanakkor a kukorica pluszban zárt.

A szójabab nem volt ilyen olcsó 2020 novembere óta

2024. július 10. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent.

A kukoricatermelők örülhetnek a hurrikánnak

2024. július 9. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is mínuszban zárt, miközben a takarmánybúza stagnált.

Valutaleértékelés zavarhatja meg a terménypiacokat

2023. december 8. 08:10

Amerikában inkább drágultak a terményárak, míg Európában vegyesebb összképet és több eladót lehetett látni.

Négy hónap után drágult látványosan a kukorica

2019. október 4. 15:04

A kukorica ára bár 0,3 százalékkal a vékánkénti 386,88 dollárcentes szintre csökkent egy korrekció után, de az elmúlt hét 4 százalékos emelkedése a legnagyobb drágulás volt négy hónap után.

Sokat esett a búza ára

2019. december 7. 05:38

A búza jegyzésára 0,7 százalékkal a tonnánkénti 191,2 dollárnak megfelelő szintig csökkent Chicagóban. A termék kurzusa négy hónapja nem zuhant annyit egy hét alatt, mint most.

A lassú betakarítás miatt drágult a kukorica

2019. október 31. 04:47

A kukorica Chicagóban 1,3 százalékkal 391 dollárcent közelébe drágult vékánként.