Terményárak
Terményárak

Milyen közös hatása van a devizaárfolyamnak és az időjárásnak?

Milyen közös hatása van a devizaárfolyamnak és az időjárásnak?

Agrofórum Online

Újabb napok teltek el az árak emelkedésével, ami jó hír mindenkinek, hiszen most az ipari feldolgozók nagy része is megkönnyebbülhet.

Pontosabban fogalmazva: a világon nem csak a terményárak, hanem a kőolaj és az etanol ára is emelkedett, ami most a terménypiaci áremelkedéssel együtt pénzügyi szempontból kedvezőbb helyzetet jelent.

Az alapanyagok árának emelkedése elsősorban továbbra is a pénzügyi szektor mozgása miatt indult be: a legtöbb termelő és exportőr országban a folyamat kedvező, a helyi valuta gyengülése az amerikai dollárral szemben nagyobb árbevételt jelent. Egy elemző megfogalmazása szerint az argentin, a brazil helyzet és nem utolsó sorban Európában a farmerek boldogok lehetnek, az árfolyam-mozgások az árak emelkedését hozták.

Az elmúlt napok áralakulását befolyásolta, hogy a májusi USDA-becslésben a csökkenő termelés a fő termékek (búza, kukorica és szójabab) esetében a szezon folyamán készletcsökkenést is fog eredményezni. A jelenlegi kilátások szerint a termelés szintje elmarad a korábbi évekétől és a felhasználás mennyiségétől és ez az egész évet a magasabb átlagos és általános árszintek felé mozdíthatja el.

Korábbi összefoglalónkban az áremelkedés mértéke és tendenciája még kérdéses volt, de az elmúlt napok időjárási jelentései alapján erősödött az az álláspont, hogy bizonyos területeken már nem visszafordítható elmaradások tapasztalhatóak. Ezek közül is a kanadai területek szárazsága jelent nagyobb hangsúlyt kapó tényezőt, ami mind az olajosmagvak (canola – repce), mind a búza esetében kiesést eredményezhet. Az oroszországi előrejelzések is a tavaszi vetések lemaradását emelik ki, a búza termelésükben kb. 50 %-os arányt képviselő tavaszi búza vetésének csúszása, és a kedvezőtlen, hideg időjárás csökkenti annak esélyét, hogy a tavalyi rekordtermés megismétlésre kerülhessen.

Egész Európára jellemző, hogy az elmúlt 30 napban a szokásos csapadéknak 40-70 %-ka hullott csak – kevés kivételtől eltekintve mindenütt szükséges lenne további csapadékra. A WorldAgWeather ábráján a barnával jelölt részek mutatják a hiányos területeket és jószerivel érdemleges szántóföldi területek csak Nyugat-Romániában kaptak átlagosnak nevezhető mennyiségű csapadékot.

A következő napokban a helyzet további javulása főként Franciaországban és a Német-Lengyel síkságon várható – az előrejelzések alapján 20-50 mm csapadék is érkezhet. Eközben a hőmérséklet is kedvezően alakulhat, az átlagosnál 2-4 Celsius fokkal melegebb várható. Ez a két tényező tovább stabilizálhatja, javíthatja a búzakilátásokat, de még a repce helyzetét is jobbá teheti. A tavaszi kultúrák számára meg kedvező lehet, az eddigi pesszimizmust csökkentheti.

Ahogy már az elmúlt hetekben is, továbbra is kiemelt szerepet játszik az árak alakulásában az USA és Kína között a vámokkal kapcsolatos üzengetés. A múlt hét elején már megnyugodni látszott a helyzet – mindkét fél tett engedményeket, de az elmúlt napokban megint mintha mégsem lenne annyira sima a szójabab, a kukorica vagy az etanol értékesítési lehetősége Kínába. Nem feltétlenül a vita miatt, de nagy valószínűséggel köze van hozzá, hogy az USA heti exportadatai jelentősen csökkentek és a jelentések alapján további eladások is sztornálásra kerültek, tovább csökkentve a keresletet.

Összességében továbbra is inkább az árak emelkedése valószínűsíthető az agrárium saját közvetlen helyzete alapján, de a politikai játszmák hatása eredményezheti az emelkedő tendencia lassulását.

Három hónapos mélyponton járt a kukorica ára

2019. augusztus 22. 06:38

A kukorica ára 358,12 dollárcentig csökkent vékánként (1 véka = 36,35 liter), ami három hónapos mélypontot jelent.

Terményárak: felkavarodott az állóvíz – erős áresés a piacokon

2019. augusztus 16. 09:08

Vártuk az USDA augusztusi becslését, jelezték frissítik az USA vetésterületi és várható hozam adatait, de a többség nem azt kapta, mint amit várt.

A szaúd-arábiai szabályozásmódosítás miatt csökken a búza ára

2019. augusztus 10. 04:52

A búza ára 2,1 százalékkal vékánként 498,25 dollárcentre csökkent annak hatására, hogy Szaúd-Arábia könnyít a búzaimport szabályozásán.

Csökkentek a mezőgazdasági termékek árai

2019. július 31. 09:36

A búza a kukorica és a szója ára is csökkent. A kukorica kurzusa 0,9 százalékkal ment lejjebb, egy véka 412 dollárcentbe került.

Terménypiac: csökkenő árak és esőre várás

2018. október 24. 15:36

Továbbra sincs keresleti helyzet Európában a terménypiacokon – minden terméknél csökkenő árak jellemzőek, a repce jegyzése is éppen, hogy csak tartotta a hét elejei szinteket.

Terménypiac: útkeresés a meglepetések után

2018. augusztus 17. 10:37

Az európai piaci árak ezen okok miatt is erősödtek korábban és az elmúlt napokban úgy látszik, hogy a korábbi áremelkedések egy része eltűnt ugyan, de jelentős árcsökkenésre nem lehet számítani.

Terménypiac: tartottá vált árak, meglepő becslési adatok miatt

2018. szeptember 17. 18:04

Jól megkülönböztethető folyamatok zajlanak a különböző régiókban és ezek eredője támaszt adott az áraknak – az árcsökkenés megállt.

Terménypiac: a természet még nem, de a jegyzések a múlt héten zöldbe borultak

2018. március 6. 08:06

Folytatódott a potenciális eladók számára kedvező tendencia, így a tőzsdei jegyzések és a fizikai piaci árak is tovább emelkedtek február utolsó napjaiban.