Terményárak
Terményárak

Nem a spekuláció miatt alacsony a kukorica ára

Nem a spekuláció miatt alacsony a kukorica ára

Agrofórum Online

Szeptember második hete jobb hangulatban telt, az árak csökkenése az európai piacokon megállt és némi hezitálás után követte az amerikai árak emelkedő trendjét.

A meghatározó heti esemény csütörtök estére volt időzítve, ekkor jelent meg az USDA becslése és az ebben közölt információk voltak, amelyek alátámasztották az árak emelkedését.

Ez azonban nem azt jelentette, hogy nagy változás lenne az adatokban, a termékek nagy részénél az jellemző, hogy ha valahol csökkent egy szám, az másik oldalon kiegyenlítődött.

A búza termését a 2018/19-es szezonra korrigálták csak, ami érdemi változás, hogy a szezon végi, vagyis az ez év június végi készletszint emelkedett 1,75 millió tonnával, aminek nagyobb része a felhasználás csökkenéséből adódik. A 2019/20-as szezonra a termés mennyiségét most 765,53 millió tonnára várják, ami 4,7 %-kal több, mint a megelöző szezoné volt és mivel a felhasználás növekedése ennél kevesebbre, 20 millió tonnára várható -756,26 millió tonnát elérve- a szezon végi zárókészletek így 286,51 millió tonnára emelkedhetnek. Ez az az adat, ami az egész szezonra rányomhatja a bélyegét, mert egy stabil kínálatot mutat és így gátat szabhat az árak emelkedésének.

A szűkebb régiónkat nézve az EU28-ak várható termése 151 millió tonna, ami lehetővé tesz 27 millió tonnás exportot, tavaly, tavalyelőtt ez a szám 23 millió tonna körül volt, így itt is a kínálat dominál.

A sokat emlegetett orosz és ukrán kínálatot, várható exportot nem csökkentették – továbbra is 34 M to orosz és 19,5 M to ukrán exporttal számol az USDA, az augusztusi várakozáshoz képest némi csökkentés a termésnél a belső felhasználás rovására megy, ott számolnak alacsonyabb értékekkel és így a szezon végi készletek közel változatlanok maradnak.

A kukorica esetében a piac az USA-beli várható eredmények romlását várta és ez igazolódott is, de hogy mégsem eredményezett jelentős ugrást az árakban az a már említett ’itt elveszek – ott adok’ helyzet következménye. A 2019/20-es szezon termését az USDA csökkentette 3 millió tonnával ugyan, de a nyitókészletet megemelték szintén 3 millió tonnával és így a kínálati oldal változatlan maradt. Az ok, hogy a 2018/19-es szezon belső felhasználását 2, az exportot 1 millió tonnával csökkentették és így adódott a magasabb nyitókészlet.

Összességében a világ kukorica termése 1,1 milliárd tonna fölé várható, a felhasználás 1,13 milliárd tonnára várják, ami a készletszint további lemorzsolódását hozza. Kína helyzete továbbra is szinte becsülhetetlen, de abban egyetértés van, hogy nem várható jelentős változás és így a világ többi részére lehet koncentrálni.

Hazai helyzetünket illetően nincsenek nagy változások, az árak stabilizálódtak és mint az a NAIK AKI PÁIR adatokból is látszik, az augusztus végi mélypontokhoz képest az árak javultak. A EUR/HUF árfolyam is segített abban, hogy forintban a felvásárlási átlagár a malmi búzánál 1.000,-Ft/to-val volt magasabb és ismét 50.000,-Ft/to fölé került. A kukorica ára forintban nem sokat változott, az árpa ára szintén emelkedett, de az nem mérvadó, mert a megelőző heti volt – szerintem – túl alacsony, inkább tartottnak mondanám.

A kilátásokat illetően a kukorica eladási lehetőségeiben nem látok jelentős újdonságot – a vételi árindikációk erre az évre a Dunántúlon 135-140 EUR/to között vannak, míg az Alföldön 5-6 EUR/to-val ez alatt. A jövő év eleji szállításra is csak néhány EUR/to-val magasabb az árelképzelés, de a 140 EUR/to-s dunántúli és a 132-135,-EUR/to-s alföldi árakat jegyzik a kereskedők.

Megint hallani olyan véleményeket, hogy a mostani árak, csak az „ügyeskedők” által mozgatottak, de ha megnézzük az európai piaci árakat, ezek az árszintek reálisak. A 17-i, e heti keddi milánói jegyzések is csökkentek – a belső saját termésre 2 EUR/to-val, míg az importált árura 1 EUR/to-val. Egy reális fuvarköltséget figyelembe véve a tegnapi, 175-182 EUR/to jegyzés 128-135,- EUR/to közé adódik magyarországi dunántúli telephelyen gépkocsira rakva.

Várakozásom szerint a mostani árak akár az egész évben közel változatlanok maradhatnak, a spekulációnak nincs nagy tere, a reális költségek megfizetése hozhat névleges áremelkedést egyedül.

Három hónapos csúcson a búza ára

2019. október 17. 08:12

Most az Egyesült Államokban tapasztalható hideg időjárás miatt adtak egyre többet az árutőzsdén a búzáért

Fél százalékkal csökkent a kukorica ára

2019. október 16. 08:33

Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi konfliktus miatti bizonytalanság sem támogatja az árak emelkedését.

Az időjárási kilátások miatt drágult a kukorica

2019. október 8. 12:38

A kukorica 0,5 százalékkal 386,88 dollárcentre drágult vékánként, de a kereskedés közben 387,62 dollárcenten is kötöttek üzletet. Az időjárás-előrejelzések szerint az Egyesült Államokban az észak-nyugati kukoricaövezetben fagy várható, ami felfelé hajtotta az árupiaci árakat.

Terményárak: az eladók fagyasztották be a piacot

2019. október 8. 09:03

Az első októberi napok a terménypiacokon további enyhe erősödést hoztak, aminek alapja a fekete-tengeri búzaárak emelkedése volt.

Terményárak: áremelkedés, amit nem a hiány mozgat…

2019. május 27. 13:07

A május 20-ával kezdődő hét újabb áremelkedést hozott minden terménynél és ennek oka a kiugróan sok csapadék az USA-ban.

Terményárak: a minőség lehet most a legfontosabb tényező

2019. július 10. 13:53

Június vége, július első napjai hőségriadókkal és extrém meleg időjárással telt Európában és ez határozta meg a piacok hangulatát is.

Terményárak: technikai okok miatti egy-két napos korrekcióra számíthatunk?

2019. május 17. 10:31

Nem segített az árakat megtámasztani az USDA becslése 2019/20-ra, a most első ízben közzétett adatok a további árubőséget vetítik előre. Továbbra is az árcsökkenést eredményező tényezők vannak többségben a piacokon és a várakozások is ezt támasztják alá.