Terményárak
Terményárak

Terményárak: a kukorica jegyzése sem csökkent

Terményárak: a kukorica jegyzése sem csökkent

Agrofórum Online

Október utolsó napjai ismételten az új típusú kommunikáció jegyében teltek és mert ez kedvező kilátásokkal kecsegtetett némileg tudtak emelkedni az árak.

Több szempontból is meglehetősen csendes volt a terménykereskedelem az elmúlt napokban, így minden hírre élénkebb volt a reakció, mint egy hírekkel jobban ellátott időszakban. A fő, piacmeghatározó hír persze megint az USA-ból érkezett és az enyhén csökkenő tendenciát azonnal meg tudta fordítani. A hír Trump elnök egy twitter bejegyzése volt, ami szerint javultak Kínával a kapcsolatok és ezt a piac úgy fordította le, hogy a vámháború mérséklődni tud.

A hírt aztán pontosították, de most legalább az igaznak bizonyult, hogy a konkrét telefonbeszélgetés hangneme barátibb volt. Ennek eredményeként indult el a szójabab jegyzésének emelkedése és összességében a korrekciót követően is magasabban zártuk a hetet, mint ahonnan indultak az árak.

Szintén az USA-t érintette, hogy egy magán termésbecslő cég szerint a korábbi előrejelzések túlzottan optimisták voltak és valamelyest alacsonyabb átlaghozammal lehet csak számolni. Ez már érintette a kukoricát is és így az is támaszt kapott – nem csökkentek tovább a jegyzések.

Heti diagrammunkon feltüntettem ismételten az USA-beli legközelebbi búza és kukorica jegyzést is, s bár így sok jegyzés került fel, de jobban látható, hogy mennyire „lapos” az áralakulás és csak az európai kukorica jegyzés csökkenése volt, amely aggodalomra adhatott okot.

A kukorica párizsi jegyzésének alakulása mögött továbbra is az erős fekete-tengeri kínálat állt, de mivel a legutóbbi ajánlatok árszintje 2-3 USD/to-val magasabb volt, ez a leszállított árakat is megemelte, teret engedve annak, hogy a MATIF is kövesse a kedvezőbb hangulatot. A hétvégi ünnep miatt alacsony volt a forgalom és most ez inkább segítette az áremelkedést, nem volt igazán eladói érdeklődés.

Technikai tényező is szerepet játszott és ez a párizsi novemberi határidős jegyzése kifutása előtti pozíció-zárásokkal függött össze. Az előző hét végi optimista hangulat a búza piacán átragadt a kukoricára is és a hétfői áremelkedést nem követte visszaesés – az árak novemberre 2 EUR/to-s sávon belül maradtak a zárásig.

Az olajosmagvak piacán is erősödés volt, a repce európai jegyzése a héten inkább emelkedő tendenciát mutatott és ezt segített a szójabab rally-ja is. A hét végén a további menetelést felfelé megakasztotta, hogy a növényi olajok piacán fontos pálmaolaj készletek is nőttek és ez a nagyobb kínálat fékezte a további áremelkedést.

A piacra jelenleg a „várok és majd meglátjuk” helyzet jellemző és ennek hátterében a félidős amerikai választások is szerepet játszanak – a piaci szereplők egy része, a spekulánsok úgy tartják ez most megmutatja majd, mennyire is erős Trump elnök, mekkora a támogatottsága. Ennek globális gazdaságpolitikai hatását kell kivárni, s nemcsak a kínai vámviták, de az árfolyamok alakulása miatt is.

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

A hazai termesztésű kanadai/orange típusú sütőtök mellett a 45. héten a nagydobosi sütőtök is bekerült a felhozatalba 155 forint/kilogramm áron.

A hazai paradicsom ára emelkedett, az importé csökkent

Az idei év 1–45. hetében a termesztőberendezésből származó paradicsom ára emelkedett az előző év azonos időszakához képest: a gömb típusúé 7 százalékkal (460 forint/kilogramm), a fürtösé 8 százalékkal (554 forint/kilogramm).

Több mint 1 milliárd tonna kukoricát takarítanak be a gazdálkodók

Az USDA legfrissebb, novemberi prognózisában 1099 millió tonnára jelzi a kukorica 2018/2019. gazdasági évi globális termését.

Terményárak: várakozás és találgatás

Az árfolyamok és a piaci mozgások alapján szükséges lenne az árcsökkenés, az utóbbi időben már nem csak az orosz-ukrán, hanem az USA-beli búza is versenyképesebbé vált és hasonló tendencia érezhető Dél-Amerikából is.

Ukrajnában 60 millió tonna fölötti gabonatermést várnak

Idén, az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint, az előző évekhez képest korábban, már június 12-én megkezdődött az aratás Ukrajnában.

2018. július 4. 14:44

Terménypiac: csökkenő árak és esőre várás

Továbbra sincs keresleti helyzet Európában a terménypiacokon – minden terméknél csökkenő árak jellemzőek, a repce jegyzése is éppen, hogy csak tartotta a hét elejei szinteket.

2018. október 24. 15:36

Terménypiac: a bizonytalanság keresletet eredményezett

Április első hete és az azóta eltelt napok az USA és Kína között kialakult adok-kapok jegyében telt.

2018. április 10. 14:52

Terménypiac: áresésre felkészülni – most jöhet a meglepetés

Augusztus utolsó napjaiban és a hét végén két fontos téma került középpontba és csak részben látszik a megoldás.

2018. szeptember 5. 10:15