Terményárak

Történelmi csúcsra emelkedett a kakaó ára 

Agrofórum Online

A rossz időjárás jelentősen rontja a kakaó nyugat-afrikai terméshozamát.

Ennek következményeként a kakaó határidős ára több mint 1000 dollárral, azaz közel 40 százalékkal emelkedett az év eleje óta, és minden idők csúcsára, 5874 dollárra emelkedett tonnánként.

Az El Nino időjárási jelenség szárazabb hőmérsékletet okoz Nyugat-Afrikában, ahol a világ kakaómennyiségének háromnegyedét állítják elő. „A változó időjárási viszonyok azt jelentik, hogy a kakaó potenciális hozama tartósan romlik” – mutatott rá Humza Hussain, a TD Asset Management nyersanyagelemzője.

Abszolút rekord

A kakaó ára minden idők csúcsára emelkedett ezen a héten, mivel a rossz időjárási viszonyok rontják a terméshozamot Nyugat-Afrikában, ahonnan a világ termelésének háromnegyede származik. A kakaó határidős ára több mint 1000 dollárral, azaz közel 40 százalékkal emelkedett az év eleje óta, és csütörtökön minden idők legmagasabb szintjét, 5874 dollárt érte el.

Marad a bevételnövekedés

Michele Buck, az amerikai multinacionális édesipari vállalat, a Hershey vezérigazgatója szerint a csokoládégyártó bevételnövekedése a történelmileg magas kakaóárak miatt idén változatlan marad. A Hershey a negyedik negyedévben 349 millió dolláros nettó bevételről számolt be, ami közel 12 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Lefedezik az áremelkedést

„Ahogy ezeket a rekord kakaóárakat nézzük, minden bizonnyal ez egy dinamikus piac, és ez kihívást jelent, de már korábban is megéltük a piaci volatilitást és az inputköltségek ingadozását – tette hozzá Buck a CNBC-nek. – Jó fedezeti stratégiánk van, és nagyon jól láthatóak az árak a 2024-es beszerzések tekintetében” – mondta.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az időjárásra figyelnek a terménykereskedők

2025. május 10. 11:10

Európában a héten a malmi búza 1,4 százalékkal, a kukorica 3,5 százalékkal, a repce 4,5 százalékkal került kevesebbe, a takarmánybúza 1,3 százalékos áremelkedést ért el.

Drágult a búza a kereskedelmi megállapodások esélyére

2025. május 3. 11:10

Európában a malmi búza 3,1 százalékkal, a kukorica 1,7 százalékkal, a repce 5,4 százalékkal, a takarmánybúza pedig 3 százalékkal került kevesebbe a héten.

Egyre óvatosabbak a terménypiaci kereskedők

2025. április 26. 14:10

Európában a malmi búza 0,8 százalékkal, a kukorica 1,2 százalékkal, a repce 3,1 százalékkal, a takarmánybúza pedig 5,7 százalékkal került kevesebbe a héten.

Esőzést várnak egyes európai búzatermelő vidékeken

2025. április 19. 11:10

Európában a malmi búza 3,5 százalékkal, a kukorica 1,6 százalékkal került kevesebbe, és a repce 5,8 százalékkal, a takarmánybúza kurzusa 0,7 százalékkal emelkedett a héten.

Egymilliárd fa elültetésére vállalkozott egy globális projekt 

2023. szeptember 19. 16:10

Valószínűleg mindenki hallott már valamit az „Egymilliárd fa” ültetéséről. De vajon mikor indult ez a program és ki vesz benne részt? Hol tart a projekt és mit tudunk róla?

Kicselezhetjük a klímaváltozást: melegkedvelő spenót, egyenesen Új-Zélandról

2024. április 27. 12:10

A klimatikus változások miatt egyre forróbb nyarak kevésbé viselik meg, mint a Spinacia oleraceát. Ez pedig az íze mellett még egy további érv, hogy kertünkben helyet szorítsunk neki.

Tarlóművelésmódok és azok fejlesztésének lehetőségei a Vajdaságban

2019. január 6. 14:06

Az utóbbi évek nyári szélsőséges időjárási helyzetei erőteljesen irányították a figyelmet a tarlóművelés és a tarlógondozás fontosságára. A talajhoz adaptált műveléssel elsősorban a nedvességvesztés csökkentése a fő cél. A szerző a tarlóművelési kísérletekben a talaj állapotát vizsgálta, melyek gyom- és a tarlóborítottság felméréssel egészültek ki.

Felmelegedés – ki marad talpon?

2025. április 23. 16:10

Az új tanulmány átfogóbb képet nyújt arról, hogy a felmelegedés miként fogja befolyásolni az élelmiszer-termelési rendszereinket.