Terményárak
Terményárak

A nagy exportpiacok mozgatják a tőzsdei árakat

A nagy exportpiacok mozgatják a tőzsdei árakat

Agrofórum Online

A búza ára 0,6 százalékkal drágult az amerikai árupiacokon. A nagy betakarító országok exportpiacairól érkező hírek és a globális készletek kilátásai határozták meg alapvetően a tőzsdei folyamatokat.

A mostani emelkedés ellenére a búza árát állandó nyomás alatt tartja a globális piacon fokozódó verseny. Az orosz exportbúza ára például csökkent a határidős piacokon a többi termelőországgal folytatott verseny miatt – mutatott rá a CNBC. A fekete-tengeri búza tonnánkénti ára 3 dollárral 190 dollárra csökkent. A világ legnagyobb búzaimportőrének számító Egyiptom által október 1. és 10. közötti szállításra kiírt pályázat eredménye lehet a közeljövőben lényegi hatással a búza piacára.

A kukorica gyakorlatilag stagnált, a kurzus mindössze 0,03 százalékkal csökkent. Az Egyesült Államokban a múlt heti esőzések miatt enyhén romlanak a kukoricatermesztők kilátásai, de a termés-előrejelzések így is meghaladják a történelmi átlagot.

A szója ára 1,1 százalékkal csökkent.

Drágulhat a szójabab: aláírhatták az első megállapodást Kínával

2019. december 13. 14:02

Cserébe Kína agrártermékeket vásárol majd az Egyesült Államokból. A Bloomberg forrásai szerint felmerült az is, hogy csökkentik a már kivetett vámokat, ám erre most várhatóan nem kerül sor.

Pluszban a fontosabb agrártermékek

2019. december 13. 13:08

A szójabab 0,6, a kukorica 1,7, a búza pedig 2,2 százalékkal drágult a chicagói árutőzsdén. Mindháromnál a friss exportkereslettel magyarázható a drágulás.

Megállt a szójabab ralija az árutőzsdén

2019. december 12. 08:47

Bár az elmúlt napokban sokat drágult a szójabab a Peking és Washington közötti enyhülő hangulatú kommunikációban, de a sertéspiac miatti kínai belföldi változások még nem mérhetőek fel egészen pontosan.

Megállíthatatlanul drágul a szójabab

2019. december 11. 13:33

A kukorica is drágult, a kurzus 0,2 százalékkal a 148 dolláros tonnánkénti szintet közelítette meg, ami a november közepi szintnek felel meg.

A betakarítási híreket figyeli a piac

2019. október 30. 05:37

A szója azért áll a tárgyalások középpontjában, mert ez a legfontosabb amerikai exporttermék kínai irányba.

A savanyú, a normál és a lúgos

2018. március 8. 09:36

A Terragro Kft. termékei nemcsak a növény, hanem a talaj szempontjából is jótékony hatásúak.

Talajélet Videó

Már csak a cukorrépa betakarítása maradt

2018. november 9. 07:47

A cukorrépa kivételével befejeződött az őszi szántóföldi növények betakarítása, kukorica, napraforgó és szója termésekből megfelelő árualap áll rendelkezésre, biztonságos az ország ellátása, és jelentős mennyiség marad exportra is.

Nemzetközi szója sajtókonferencia

2018. június 14. 15:58

A Magyar Szója és a Donau Soja első közös rendezvényére 2018. június13-án került sor, Héderváron, ahová összesen 10 országból, 3 kontinensről érkeztek vendégek.