Zöldség-Gyümölcs

A barlangfarm havonta 1500 kg zöldséget biztosít Norvégiában

Agrofórum Online

Létezik egy vállalat, amely barlangokban termeszti a zöldséget. Bár furcsán hangzik, a termesztési körülmények a fény kivételével optimálisnak tűnnek, sőt, nem függnek a kinti időjárástól sem.

„Egy barlangban termesztünk, amely természetes szigeteléssel és egész évben stabil hőmérséklettel rendelkezik. A barlangban még akkor is stabilan 6 Celsius-fok körüli hőmérséklet uralkodik, amikor kint nulla fok van.

A legtöbb beltéri gazdaság arra törekszik, hogy a hőmérsékletet lefelé, míg mi arra, hogy a hőmérsékletet felfelé emeljük, ami egyedülálló probléma” – mondta Rafik Halabi, a Gruve Gront társalapítója. A Rafik Halabi és Peyman Karim Afshar által alapított Gruve Gront két éve létezik.

Az anyatermészet kihasználása

A Norvégia fővárosától 15 km-re nyugatra található Gruve Gront megdöbbentően szokatlan helyen, egy 30 ezer m2-es barlangban működik. A Gruve Gront 500 m2-en mikrozöldségeket, bébisalátákat, ehető virágokat, koktélparadicsomot, chilit és kis méretű uborkát termeszt.

A barlangban működő vertikális farm egy kis vevőkörbe szállítja zöldségeit: Oslo közelében, a HoReCa-t, fine dining éttermeket és ínyenc élelmiszerüzleteket látja el termékeivel, ezzel némileg áthidalva a szezonalitás hiányosságait, hiszen az év nagy részében a zord időjárás nem teszi lehetővé a kinti termesztést.

Kevesebb energiával

„Havonta több mint 1500 kg mikrozöldséget forgalmazunk. A többit nem mérjük le, mivel darabonként értékesítjük, a megrendelésektől függően, amelyek minden alkalommal eltérőek – mondja Rafik, aki nem találja problémásnak a rendszerüket, hiszen könnyen tudnak módosítani a termesztési körülményeken, ha nagyobb termésmennyiségre van szükség. – Norvégiában több beltéri gazdaságra lenne szükség, azonban az energiafogyasztás meglehetősen nagy kihívást jelent mindenkinek.

A természetes szigetelés és a barlang hőjének használata lehetővé teszi számunkra, hogy a hagyományos üvegházi termesztőkhöz és más vertikális farmokhoz képest sokkal alacsonyabb legyen az energiafogyasztásunk.”

„Lehetőségünk van arra, hogy a termesztési területünket összesen 10 ezer m2-re bővítsük – folytatta Rafik. – Olyan rugalmas rendszerre volt szükségünk, amely számos különböző fajtát és terményt támogat, tekintettel a sokféle igényünkre.

Egy monokultúrás automata farm nem lett volna számunkra alkalmas, az Avisomo sokoldalú termesztési állomásai azonban lehetővé teszik számunkra, hogy rugalmasan termeszthessük azt a növényt, amit szeretnénk.”

Az öntözés, a csővezetékek és a világítás szempontjából fix rendszerhez képest a Growth Stations nem merev, ez modulárissá és könnyen mozgathatóvá teszi őket.

„Csak a tálcák egymástól való távolságát, a vízvezetékek magasságát és a világítást kell módosítani, ha más növényt akarunk termeszteni. Nálunk nem a tálcákban futnak a csövek, erről a rendszer egy meghosszabbított része gondoskodik.

Ha például komlót akarunk termeszteni, csak eltávolítjuk tálcákat, hozzáadjuk a megfelelő (oldalsó) világítási konfigurációt, és kész is vagyunk” – magyarázta Harnes Endre, az Avisomo kereskedelmi igazgatója.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

Az üvegházak egyre nagyobb területet fednek le a Földön

2024. június 6. 13:10

Az üvegházi termesztés globálisan nő, mutatták ki egy tanulmányban. A trendnek számos előnye van, de a negatív hatásaira kevesebb figyelem irányul.

A szőregi rózsák akár negyven évig is elélnek

2022. augusztus 2. 13:16

Szőreg hazánk egyetlen rózsatőtermesztő tájkörzete, ez többek között azt jelenti, hogy évente több millió rózsatő nevelkedik itt.

Természetes megoldás a pusztító poloskák ellen

2023. február 1. 12:45

A Koppert sikeresen tenyésztett Trissolcus basalis parazita darazsakat kereskedelmi mennyiségben. Ezek az állatok hatékony eredményeket mutattak a zöld vándorpoloska (Nezara viridula) elleni megelőző és enyhe gyógyító védekezésben.

A talaj nélküli termesztési technológia forradalmasítja a mezőgazdaságot

2022. május 4. 14:42

A talaj nélküli termesztési technológia sikere a növények túléléséhez szükséges három elem – oxigén, víz és tápanyag – biztosításában rejlik.