Zöldség-Gyümölcs

A barlangfarm havonta 1500 kg zöldséget biztosít Norvégiában

Agrofórum Online

Létezik egy vállalat, amely barlangokban termeszti a zöldséget. Bár furcsán hangzik, a termesztési körülmények a fény kivételével optimálisnak tűnnek, sőt, nem függnek a kinti időjárástól sem.

„Egy barlangban termesztünk, amely természetes szigeteléssel és egész évben stabil hőmérséklettel rendelkezik. A barlangban még akkor is stabilan 6 Celsius-fok körüli hőmérséklet uralkodik, amikor kint nulla fok van.

A legtöbb beltéri gazdaság arra törekszik, hogy a hőmérsékletet lefelé, míg mi arra, hogy a hőmérsékletet felfelé emeljük, ami egyedülálló probléma” – mondta Rafik Halabi, a Gruve Gront társalapítója. A Rafik Halabi és Peyman Karim Afshar által alapított Gruve Gront két éve létezik.

Az anyatermészet kihasználása

A Norvégia fővárosától 15 km-re nyugatra található Gruve Gront megdöbbentően szokatlan helyen, egy 30 ezer m2-es barlangban működik. A Gruve Gront 500 m2-en mikrozöldségeket, bébisalátákat, ehető virágokat, koktélparadicsomot, chilit és kis méretű uborkát termeszt.

A barlangban működő vertikális farm egy kis vevőkörbe szállítja zöldségeit: Oslo közelében, a HoReCa-t, fine dining éttermeket és ínyenc élelmiszerüzleteket látja el termékeivel, ezzel némileg áthidalva a szezonalitás hiányosságait, hiszen az év nagy részében a zord időjárás nem teszi lehetővé a kinti termesztést.

Kevesebb energiával

„Havonta több mint 1500 kg mikrozöldséget forgalmazunk. A többit nem mérjük le, mivel darabonként értékesítjük, a megrendelésektől függően, amelyek minden alkalommal eltérőek – mondja Rafik, aki nem találja problémásnak a rendszerüket, hiszen könnyen tudnak módosítani a termesztési körülményeken, ha nagyobb termésmennyiségre van szükség. – Norvégiában több beltéri gazdaságra lenne szükség, azonban az energiafogyasztás meglehetősen nagy kihívást jelent mindenkinek.

A természetes szigetelés és a barlang hőjének használata lehetővé teszi számunkra, hogy a hagyományos üvegházi termesztőkhöz és más vertikális farmokhoz képest sokkal alacsonyabb legyen az energiafogyasztásunk.”

„Lehetőségünk van arra, hogy a termesztési területünket összesen 10 ezer m2-re bővítsük – folytatta Rafik. – Olyan rugalmas rendszerre volt szükségünk, amely számos különböző fajtát és terményt támogat, tekintettel a sokféle igényünkre.

Egy monokultúrás automata farm nem lett volna számunkra alkalmas, az Avisomo sokoldalú termesztési állomásai azonban lehetővé teszik számunkra, hogy rugalmasan termeszthessük azt a növényt, amit szeretnénk.”

Az öntözés, a csővezetékek és a világítás szempontjából fix rendszerhez képest a Growth Stations nem merev, ez modulárissá és könnyen mozgathatóvá teszi őket.

„Csak a tálcák egymástól való távolságát, a vízvezetékek magasságát és a világítást kell módosítani, ha más növényt akarunk termeszteni. Nálunk nem a tálcákban futnak a csövek, erről a rendszer egy meghosszabbított része gondoskodik.

Ha például komlót akarunk termeszteni, csak eltávolítjuk tálcákat, hozzáadjuk a megfelelő (oldalsó) világítási konfigurációt, és kész is vagyunk” – magyarázta Harnes Endre, az Avisomo kereskedelmi igazgatója.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Melyik két növényt lehet energiahatékonyan együtt termeszteni?

2024. május 11. 16:10

Egy holland egyetem azt kutatja, üvegházban mely két növény együttes termesztése optimális az energiahatékonyság szempontjából.

Paradicsombogyó repedésének lehetséges okai

2023. március 30. 07:34

A technológiára visszavezethető minőségi hibák például a rossz bogyókötődés, az apró, üreges termések, a színhibák, a torz és repedt bogyók.

Üvegházkomplexum: üvegház, oktatóközpont és gyümölcsfarm egyben

2021. május 17. 09:37

A belga vidék működését bemutatni hivatott üvegházkomplexum, melyben felújított gazdasági épületek találhatók egy üvegházszerű szerkezetbe zárva, mostantól - hála az önkormányzat közbenjárásának - látogathatóvá válik.

A jövőben a növények irányítják majd az öntözőrendszereket?

2023. szeptember 17. 13:10

A technológia rohamos fejlődésével egyre közelebbivé válik egy olyan vízgazdálkodási vízió, amelyben már nincs vízpazarlás, amely tökéletesen a növények igényeihez igazodik – és amelyben meglehet, emberi erőforrásra sem igazán van szükség.