Zöldség-Gyümölcs

A cékla csökkenti a magas vérnyomást – igyuk préselve!

Agrofórum Online

Bár első blikkre nem mondható szépségesnek egy céklagumó, annál egészségesebb. A legfrissebb kutatások szerint ugyanis már napi egy csésze céklalé fogyasztása is jelentősen csökkentheti a magas vérnyomást – épp ugyanannyira, mint az e célra felírt gyógyszerek.

Legalábbis ezt állítja a londoni székhelyű Queen Mary Egyetem kutatócsoportja, akik megállapították, hogy azoknál a magas vérnyomású betegeknél, akik naponta 250 ml céklalevet ittak, a tesztidőszak végére a vérnyomás szintje visszatért a „normális” tartományba.

A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának egyik legfőbb kockázati tényezője, amely infarktust vagy agyvérzést okozhat. A cékla e lenyűgöző pozitív hatását a benne lévő nitrát okozza, amely más zöld leveles zöldségekben, például a kelkáposztában és a lila káposztában is megtalálható.

Ez – a 64 önkéntes bevonásával végzett – vizsgálat szolgáltatja az első bizonyítékot arra, hogy a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél az étrend nitrátokkal való kiegészítése tartósan csökkenti a vérnyomást.

A csökkenés mértéke hasonló volt, mint a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek segítésével elért eredmények. A céklalevet fogyasztó betegeknél nem észleltek káros mellékhatásokat.

Az eredmények azt sugallják, hogy a nitrát bevezetése az étrendbe egyszerű és hatékony módja lehet a magas vérnyomás kezelésének. De még sok-sok betegen végzett vizsgálatra van szükség, mielőtt ez a megközelítés a magas vérnyomás orvosilag ajánlott kezelésévé válhat.

„Ez a kutatás bebizonyította, hogy a napi természetes táplálékból származó nitrátmennyiség ugyanolyan hatékony lehet a vérnyomás csökkentésében, mint a gyógyszeres beavatkozás. Az a legjobb, hogy ezt a mennyiséget céklából és más zöld leveles zöldségekből tudjuk bevinni” – mondta a kutatást vezető Amrita Ahluwalia professzor.

„Azok számára, akik a nitrátot be akarják építeni a napi étrendjükbe, az a trükk, hogy nem szabad megfőzni a zöldségeket, mivel a nitrát vízben oldódik. A párolás, a pirítás és a préselt gyümölcslé formájában történő fogyasztás tökéletes megoldás lehet. Úgy gondolom, igen vonzó már maga a lehetőség is, hogy ma már nem csak gyógyszerekkel, de természetes termékekkel is csökkenthetjük a vérnyomást” – tette hozzá a szakember.

„Ez az érdekes tanulmány a kutatócsoport korábbi vizsgálataira épül, és arra az eredményre jutott, hogy napi egy pohár céklalé bevitele csökkentheti a vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedőknél – még azoknál is, akiknek a magas vérnyomását gyógyszeres kezeléssel nem tudták kontrollálni – mondta Dr. Shannon Amoils, a tanulmányt finanszírozó British Heart Foundation vezető kutatási tanácsadója. – A következő lépés az lesz, hogy megnézzük, megismételhető-e ez az eredmény a magas vérnyomásban szenvedők egy sokkal nagyobb csoportjánál, hosszabb időn keresztül.”

Az eredményeket a Hypertension című tudományos magazinban tették közzé.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

A cékla sokoldalú felhasználása

2020. február 4. 04:36

A cékla egészségre gyakorolt hatása: jelentős a cukor-, pekitin- és C-vitamin-tartalma. Védi az erek falait, így csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések és a stroke kialakulásának esélyét. Csökkenti a koleszterinszintet.

Mitől foltosodik a cékla levele, lesz-e így termés?

L. Ingrid kérdése: Kiskertemben a zöldbab felszedése után céklát vetettem, eddig szépen fejlődött, de most kerek foltok jelentek meg rajta. Szükséges ellene védekezni, mennyire komoly ez?

Apró, kerek lyukak a cékla levelein

M. János kérdése: A cékla levelein valami apró, kerek lyukakat rág. Mivel tudok ellene védekezni?

Értékes zöldségnövényeink II. rész

2018. július 27. 11:07

Burgonyafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek. Fogyasszuk őket is hasonlóan rendszeresen, mert egészségesek, kiskertekben is sikeresen termeszthetők hazánkban – kis odafigyeléssel. De pontosan miért is értékesek számunkra?