Zöldség-Gyümölcs

A cékla csökkenti a magas vérnyomást – igyuk préselve!

Agrofórum Online

Bár első blikkre nem mondható szépségesnek egy céklagumó, annál egészségesebb. A legfrissebb kutatások szerint ugyanis már napi egy csésze céklalé fogyasztása is jelentősen csökkentheti a magas vérnyomást – épp ugyanannyira, mint az e célra felírt gyógyszerek.

Legalábbis ezt állítja a londoni székhelyű Queen Mary Egyetem kutatócsoportja, akik megállapították, hogy azoknál a magas vérnyomású betegeknél, akik naponta 250 ml céklalevet ittak, a tesztidőszak végére a vérnyomás szintje visszatért a „normális” tartományba.

A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának egyik legfőbb kockázati tényezője, amely infarktust vagy agyvérzést okozhat. A cékla e lenyűgöző pozitív hatását a benne lévő nitrát okozza, amely más zöld leveles zöldségekben, például a kelkáposztában és a lila káposztában is megtalálható.

Ez – a 64 önkéntes bevonásával végzett – vizsgálat szolgáltatja az első bizonyítékot arra, hogy a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél az étrend nitrátokkal való kiegészítése tartósan csökkenti a vérnyomást.

A csökkenés mértéke hasonló volt, mint a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek segítésével elért eredmények. A céklalevet fogyasztó betegeknél nem észleltek káros mellékhatásokat.

Az eredmények azt sugallják, hogy a nitrát bevezetése az étrendbe egyszerű és hatékony módja lehet a magas vérnyomás kezelésének. De még sok-sok betegen végzett vizsgálatra van szükség, mielőtt ez a megközelítés a magas vérnyomás orvosilag ajánlott kezelésévé válhat.

„Ez a kutatás bebizonyította, hogy a napi természetes táplálékból származó nitrátmennyiség ugyanolyan hatékony lehet a vérnyomás csökkentésében, mint a gyógyszeres beavatkozás. Az a legjobb, hogy ezt a mennyiséget céklából és más zöld leveles zöldségekből tudjuk bevinni” – mondta a kutatást vezető Amrita Ahluwalia professzor.

„Azok számára, akik a nitrátot be akarják építeni a napi étrendjükbe, az a trükk, hogy nem szabad megfőzni a zöldségeket, mivel a nitrát vízben oldódik. A párolás, a pirítás és a préselt gyümölcslé formájában történő fogyasztás tökéletes megoldás lehet. Úgy gondolom, igen vonzó már maga a lehetőség is, hogy ma már nem csak gyógyszerekkel, de természetes termékekkel is csökkenthetjük a vérnyomást” – tette hozzá a szakember.

„Ez az érdekes tanulmány a kutatócsoport korábbi vizsgálataira épül, és arra az eredményre jutott, hogy napi egy pohár céklalé bevitele csökkentheti a vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedőknél – még azoknál is, akiknek a magas vérnyomását gyógyszeres kezeléssel nem tudták kontrollálni – mondta Dr. Shannon Amoils, a tanulmányt finanszírozó British Heart Foundation vezető kutatási tanácsadója. – A következő lépés az lesz, hogy megnézzük, megismételhető-e ez az eredmény a magas vérnyomásban szenvedők egy sokkal nagyobb csoportjánál, hosszabb időn keresztül.”

Az eredményeket a Hypertension című tudományos magazinban tették közzé.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

Zöldséges vetésforgóban másodnövényként jól termeszthető a cékla

2024. június 7. 14:10

A cékla fényigénye nagy, az árnyékos környezet (pl. köztestermesztés) kevésbé a termés tömegére, inkább minőségére van kedvezőtlen hatással.

Ezeket vethetjük még most a veteményesbe

2022. július 31. 15:36

Régen volt egy olyan szokás, hogy július 15. után már nincs vetés, csak betakarítás. De ahogy változik az időjárás, úgy lesz igaz az is, hogy érdemes lehet még most is magot vetni a kertbe, ha hosszú ősz végén szüretelni szeretnénk.

A cékla sokoldalú felhasználása

2020. február 4. 04:36

A cékla egészségre gyakorolt hatása: jelentős a cukor-, pekitin- és C-vitamin-tartalma. Védi az erek falait, így csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések és a stroke kialakulásának esélyét. Csökkenti a koleszterinszintet.

Nyugodtan a földben lehet hagyni télire ezeket a zöldségeket

2024. november 16. 14:10

Megfelelő takarással ezek a növények a talajban hagyva is frissek maradhatnak, így akár télen is folyamatosan fogyaszthatók.