Bár első blikkre nem mondható szépségesnek egy céklagumó, annál egészségesebb. A legfrissebb kutatások szerint ugyanis már napi egy csésze céklalé fogyasztása is jelentősen csökkentheti a magas vérnyomást – épp ugyanannyira, mint az e célra felírt gyógyszerek.
Legalábbis ezt állítja a londoni székhelyű Queen Mary Egyetem kutatócsoportja, akik megállapították, hogy azoknál a magas vérnyomású betegeknél, akik naponta 250 ml céklalevet ittak, a tesztidőszak végére a vérnyomás szintje visszatért a „normális” tartományba.
A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának egyik legfőbb kockázati tényezője, amely infarktust vagy agyvérzést okozhat. A cékla e lenyűgöző pozitív hatását a benne lévő nitrát okozza, amely más zöld leveles zöldségekben, például a kelkáposztában és a lila káposztában is megtalálható.
Ez – a 64 önkéntes bevonásával végzett – vizsgálat szolgáltatja az első bizonyítékot arra, hogy a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél az étrend nitrátokkal való kiegészítése tartósan csökkenti a vérnyomást.
A csökkenés mértéke hasonló volt, mint a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek segítésével elért eredmények. A céklalevet fogyasztó betegeknél nem észleltek káros mellékhatásokat.
Az eredmények azt sugallják, hogy a nitrát bevezetése az étrendbe egyszerű és hatékony módja lehet a magas vérnyomás kezelésének. De még sok-sok betegen végzett vizsgálatra van szükség, mielőtt ez a megközelítés a magas vérnyomás orvosilag ajánlott kezelésévé válhat.
„Ez a kutatás bebizonyította, hogy a napi természetes táplálékból származó nitrátmennyiség ugyanolyan hatékony lehet a vérnyomás csökkentésében, mint a gyógyszeres beavatkozás. Az a legjobb, hogy ezt a mennyiséget céklából és más zöld leveles zöldségekből tudjuk bevinni” – mondta a kutatást vezető Amrita Ahluwalia professzor.
„Azok számára, akik a nitrátot be akarják építeni a napi étrendjükbe, az a trükk, hogy nem szabad megfőzni a zöldségeket, mivel a nitrát vízben oldódik. A párolás, a pirítás és a préselt gyümölcslé formájában történő fogyasztás tökéletes megoldás lehet. Úgy gondolom, igen vonzó már maga a lehetőség is, hogy ma már nem csak gyógyszerekkel, de természetes termékekkel is csökkenthetjük a vérnyomást” – tette hozzá a szakember.
„Ez az érdekes tanulmány a kutatócsoport korábbi vizsgálataira épül, és arra az eredményre jutott, hogy napi egy pohár céklalé bevitele csökkentheti a vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedőknél – még azoknál is, akiknek a magas vérnyomását gyógyszeres kezeléssel nem tudták kontrollálni – mondta Dr. Shannon Amoils, a tanulmányt finanszírozó British Heart Foundation vezető kutatási tanácsadója. – A következő lépés az lesz, hogy megnézzük, megismételhető-e ez az eredmény a magas vérnyomásban szenvedők egy sokkal nagyobb csoportjánál, hosszabb időn keresztül.”
Az eredményeket a Hypertension című tudományos magazinban tették közzé.