Zöldség-Gyümölcs

A cukkini betakarítását is fenyegeti a szárazság

Agrofórum Online

Németországban az alsó-szászországi zöldségtermesztők a szárazság miatt küzdenek a termésért. "A kiadások rendkívül megnőttek" - mondja Erich Klug, a Hannoveri Mezőgazdasági Kamarától. A szárazság korlátok közé szorítja a zöldségtermesztőket. Sok mindent fel kell áldozni, nehéz a munkásokat megfelelő számban összeszervezni. Növekszik a költségnyomás. A gazdálkodók panaszkodnak, hogy túl sok termést dobnak ki, korábban ez nem volt ilyen mennyiségű.

Az öntözés, a magasabb műtrágya- és gázolajárak nehezítették a gazdák dolgát. „Igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a termést betakaríthassák, de a zöldségek nem kerülnek maguktól a dobozba a szállítások előtt” – hangsúlyozta a zöldségszakértő. A legtöbbet kézzel kellett leszedni. – Nem tudunk lépést tartani a permetezéssel sem. A zöldség túl korán virágzik, mert a magas hőmérséklet stresszt okozott. A meleg időt jól tűrő mediterrán zöldségek mellett 50 hektáron burgonyát, céklát és babot is termesztenek.

Oliver Garde német gazdálkodónak körülbelül hetente egyszer kell öntöznie a cukkini növényeket a lüneburgi járásbeli Bardowick földjein. Ellenkező esetben a betakarítás elvész. „Idén problémáink vannak a vízzel” – mondja Garde felesége, amikor megvizsgálja a földeket, és többször is megmutatja azokat a növényeket, amelyek túl kevés vizet kaptak.

A múlt században állítólag körülbelül 200 növekvő cég működött Bardowickban, amelyek az Elbán keresztül szállították Hamburgba áruikat – írta cikkében a proplanta német agráráoldal. A szerzetesek először zöldséget termesztettek a falu kolostorának környékén lévő sötét talajon, és adták tovább tudásukat. „Évekkel ezelőtt a talaj sokkal nedvesebb volt” – mondja Oliver Garde. – Most változik a klíma, amit megérezni.

Még mindig kézzel szüretelik le a termést, de sok cukkinit már ki kellett dobni. Vannak zöldségek, amelyek megbarnulnak, ezért eladhatatlanná válnak. „Túl sokat dobnak ki, mert nem felel meg a normának” – mondja Frauke Garde. – Nehéz a helyzetünk, át kell gondolni, hogyan folytatódjon a termesztés a következő években – tette hozzá.

12-14 romániai alkalmazott dolgozik és él a bardowicki farmon. A közelgő ukrajnai háború miatt nehéz vagy nagyon sokáig nem találnak segítőket. A legtöbben gyorsan hazatérnek, mert aggódnak a családjukért.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

2025. augusztus 2. 16:10

Egy génvariáns tehető felelőssé az uborkák hosszának növekedéséért – ez új lehetőségeket nyit a nemesítés és a termesztés előtt.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Európában egyértelműen Németország számít a burgonya otthonának

2021. augusztus 21. 12:01

Németországhoz tartozik az Európai Unió burgonyabetakarításának több mint 21 százaléka.

Már közel sincs kolbászból a kerítés a németeknél

2023. november 2. 09:10

És akkor most nem az emelkedő energiaárakra, csökkenő szociális kiadásokra kell gondolnunk, hanem ténylegesen arra, hogy a német polgárok jelentős része tudatosan kevesebb húst fogyaszt napjainkban, mint tíz évvel ezelőtt.

Nagy István: „a technikai fejlesztések terén szeretnénk Németországra támaszkodni”

2023. február 13. 15:33

Németország hagyományosan a legfontosabb gazdasági partner Magyarországnak az agrárterületen is.

Egy szőlőfajta története - Teutonoktól a Rizling nemzedékig

2019. április 28. 06:34

A fajta népszerűségének és sikerének fenntartása érdekében a Német Borászati Intézet létrehozta a „Rizling nemzedék” elnevezésű szervezetet, amely a 35 évesnél fiatalabb gazdákat buzdítja a rizling kultúra fejlesztésére, ápolására.