Zöldség-Gyümölcs

A mogyorótermesztők listáját fölényesen vezeti Törökország

Agrofórum Online

A globális mogyorótermelői listán Törökország vezet, méghozzá a második helyezetthez képest egy nagyságrenddel nagyobb adattal. Olaszország a második listán, a harmadik pedig Azerbajdzsán. A magyarországi termés 170 tonnát tett ki.

Egy év alatt 776 ezer tonna mogyorót termesztettek Törökországban, amely első ebben a rangsorban a világon. Korábbi sajtóhírek szerint a török termés jelentős részét egyetlen vállalat, a Ferrero vásárolja fel. A cég a Nutella mogyorókrémhez használja fel ennek nagy részét, a termék 13 százaléka mogyoró.

A mogyorótermelői világranglista dobogójára Olaszország és Azerbajdzsán fért még fel 98,5 ezer és 53,8 ezer tonnával. Az első tízbe Európából Spanyolország és Franciaország fért be. Az spanyoloknak a kilencedik helyre volt elég a 12,4 ezer tonna, míg a franciáknak a tizedikre a 11,7 ezer tonna mogyoró – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát. A tömegadatokba a mogyoró héját is beleszámítják.

A legtöbb mogyorót exportáló ország a termelők közt első Törökország, amely több mint 197 ezer tonnát ad el külföldi vevőknek. Második Olaszország 25,6 ezer tonnával, harmadik pedig Azerbajdzsán 22 ezer tonnával. Az exportlistán Európából a hatodik, a hetedik, a nyolcadik és a kilencedik helyet szerezte meg egy-egy ország a TOP 10-ben. Hollandia a hatodik 7,4 ezer tonnás exporttal, őket Németország követi 5,6 ezer tonnával, majd Spanyolország jön 1,5 ezer és a Csehország 1,4 ezer tonnával.

A legtöbb mogyorót importáló ország tízes listáján Németország az első 65,4 ezer tonnával. Olaszországban a második legnagyobb a behozatal 59,2 ezer tonnával, majd Franciaország következik 23,3 ezer tonnával. Ezután Oroszország, az Svájc és Hollandia következik az import-rangsorban. Lengyelország nyolcadik, Spanyolország pedig tizedik.

A FAO adatai szerint Magyarországon 170 tonna mogyorót termett 2019-ben, így elég messze voltunk az első tíztől. A hazai adat néhány éves távlatban növekedés, ugyanis 2014-ben 53 tonna volt a hazai adat. 1997 óta egyébként ebben az 50-170 tonnás sávban mozgott a magyar termés. Az azt megelőzően évtizedekben valamivel magasabb volt a hazai adat, 1992-ben 390 tonna, 1969-ben pedig például 327 tonna.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

Vannak a mogyorónak is különböző fajtái?

2023. január 27. 04:36

Szeretném megkérdezni, hogy vannak-e a mogyorónak is különböző fajtái? Mit lehet tudni ezekről?

Hogyan tároljuk a héjas gyümölcsöket?

2020. október 25. 10:51

A héjas vagy más néven a kopáncsos-gyümölcsűek közé tartozik a dió, mogyoró, mandula és a gesztenye is.

Így készül a házi pörkölt mandula, mogyoró

2022. április 17. 09:36

A pörkölt mandula és mogyoró sokféleképpen ízesíthető, így akár kiváló vendégvárónak is.

Miért penészedik meg a mogyoró termése?

2024. szeptember 14. 11:10

Miért penészedik meg a bokron a mogyoró terméseinek java? Az utóbbi években nem tudunk érdemi mennyiségben egészséges mogyorót szedni, pedig sok lehetne a termés.