22℃ 11℃
szeptember 19. Vilhelmina, Januáriusz, Dorián
Zöldség-Gyümölcs

A vertikális gazdaságok környezetre gyakorolt hatásának vizsgálata

Agrofórum Online

Valóban igaz-e az az állítás, miszerint a vertikális gazdálkodás fenntarthatóbb, mint a hagyományos mezőgazdaság, vagy ha alaposabban szemügyre vesszük a számokat, más eredményre jutunk?

Cecilia Stanghellini és David Katzin 2023 szeptemberében megjelent új kutatása a vertikális gazdálkodás fenntarthatósággal kapcsolatos kijelentéseit elemzi veszi górcső alá, különös tekintettel a termesztett növények energiafelhasználására és termelékenységére nézve.

A tanulmány rámutat, hogy a vertikális gazdálkodásban nem lehet a kalóriabevitel szempontjából létfontosságú alapnövényeket gazdaságosan termeszteni. A leveles zöldségeket ugyanakkor lehet, és termesztik is ezzel az egyre népszerűbb és elterjedtebb módszerrel.

A rendelkezésre álló szakértői adatok alapján számszerűsítették a vertikális gazdaságok éves termelési potenciálját és az ehhez kapcsolódó villamosenergia-fogyasztást. A kutatók a villamosenergia-termelésre vonatkozó számok segítségével rámutattak, hogy kétséges, miszerint a városi vertikális mezőgazdasági termelés klímabarátabb lenne, mint a távolabbi területekről érkező szállítmányozási lehetőségek.

Valójában csupán vágyálom, hogy az „ingyenes és nem szennyező” napfénytől való „megszabadulás” ne járjon semmilyen környezetkárosító költséggel, még a legjobb világítótestek esetében sem.

Noha a vertikális gazdálkodás lényegesen csökkenti a vízfelhasználást és elkerüli a vegyszer-kibocsátást, ezek az előnyök az üvegházakban is elérhetők, és gyakran nem ellensúlyozzák a villamosenergia-fogyasztás környezetre gyakorolt hatását.

A vertikális gazdálkodásban lehetőség van hiánypótló növénytermesztésre, vagy más gyakorlati okokból is alkalmazható. Ugyanakkor a most készített felülvizsgálat megkérdőjelezi azt az állítást, hogy a vertikális mezőgazdasági termelés a természeténél fogva környezetbarátabb lenne, mint a hagyományos mezőgazdaság.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A birsalmasajt recept, amitől mindenki elolvad

2025. szeptember 18. 15:10

A birsalmasajt nemcsak hagyományos magyar csemege, hanem rostokban és vitaminokban gazdag, egészséges finomság is.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

A jövő steakje moszatból, rizsből és borsóból készül

2018. november 29. 05:33

A kísérletek egyik célja a fenntartható fejlődés. Mivel a húsok iránti igény folyamatosan nő, így az állattartás és a hússzállítás során kibocsátott gázoké is. Ezek a termékek fenntarthatóság szempontjából kifejezetten negatív példák, és Giuseppe Scionti nem véletlenül helyettesíti őket borsóból és rizsből kinyert fehérjékkel, aminosavakkal.

Generatív modell segítségével beszélik a növények nyelvét

2023. május 31. 13:16

A Hortiya széleskörű nyelvi modellt alkalmaz a biokémiai technológiákban, hogy ezáltal is hozzájáruljon az élelmiszer-termelés „zöldebbé tételéhez”.

Lehet-e tervezni a torma csípősségét?

2022. február 12. 10:36

A torma csípősségéért felelős hatóanyag egy nagyon jó gombaölő szer is, ezen sokkal relevánsabban lehet megvizsgálni a növény-gomba interakciót, mint a sztenderd modellnövények esetében.

Széles körű, rovarokkal szembeni rezisztenciát eredményező géneket fedeztek fel

2021. augusztus 5. 07:39

A Wageningen Egyetem kutatói a lúdfű (Arabidopsis thaliana) esetében olyan géneket tártak fel, amelyek a zöld őszibarack-levéltetűn (Myzus persicae) kívül egyéb levéltetvek és liszteskefélék (Aleyrodidae) családjába tartozó fajok ellen is hatékony védelmet nyújtanak.