Zöldség-Gyümölcs

A vertikális gazdaságok környezetre gyakorolt hatásának vizsgálata

Agrofórum Online

Valóban igaz-e az az állítás, miszerint a vertikális gazdálkodás fenntarthatóbb, mint a hagyományos mezőgazdaság, vagy ha alaposabban szemügyre vesszük a számokat, más eredményre jutunk?

Cecilia Stanghellini és David Katzin 2023 szeptemberében megjelent új kutatása a vertikális gazdálkodás fenntarthatósággal kapcsolatos kijelentéseit elemzi veszi górcső alá, különös tekintettel a termesztett növények energiafelhasználására és termelékenységére nézve.

A tanulmány rámutat, hogy a vertikális gazdálkodásban nem lehet a kalóriabevitel szempontjából létfontosságú alapnövényeket gazdaságosan termeszteni. A leveles zöldségeket ugyanakkor lehet, és termesztik is ezzel az egyre népszerűbb és elterjedtebb módszerrel.

A rendelkezésre álló szakértői adatok alapján számszerűsítették a vertikális gazdaságok éves termelési potenciálját és az ehhez kapcsolódó villamosenergia-fogyasztást. A kutatók a villamosenergia-termelésre vonatkozó számok segítségével rámutattak, hogy kétséges, miszerint a városi vertikális mezőgazdasági termelés klímabarátabb lenne, mint a távolabbi területekről érkező szállítmányozási lehetőségek.

Valójában csupán vágyálom, hogy az „ingyenes és nem szennyező” napfénytől való „megszabadulás” ne járjon semmilyen környezetkárosító költséggel, még a legjobb világítótestek esetében sem.

Noha a vertikális gazdálkodás lényegesen csökkenti a vízfelhasználást és elkerüli a vegyszer-kibocsátást, ezek az előnyök az üvegházakban is elérhetők, és gyakran nem ellensúlyozzák a villamosenergia-fogyasztás környezetre gyakorolt hatását.

A vertikális gazdálkodásban lehetőség van hiánypótló növénytermesztésre, vagy más gyakorlati okokból is alkalmazható. Ugyanakkor a most készített felülvizsgálat megkérdőjelezi azt az állítást, hogy a vertikális mezőgazdasági termelés a természeténél fogva környezetbarátabb lenne, mint a hagyományos mezőgazdaság.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Agrárminisztérium: fókuszban a tudásalapú Közös Agrárpolitika

2022. április 8. 13:00

A KAP Stratégia tervek Agrártudás és Innovációs Rendszereiről ülésezett 20 tagország képviselője Hollandiában.

Szemlélet- és gyakorlatváltás a vízgazdálkodásban

2023. május 25. 16:22

Szemlélet- és gyakorlatváltás szükséges a vízgazdálkodásban – fogalmazták meg a szakemberek azon a konferencián, melyen a Debreceni Egyetem MÉK Víz- és Környezetgazdálkodási Intézete vízszolgáltatókkal és -felhasználókkal tekintette át a szakterület kihívásait és trendjeit.

Sertéstenyésztés - magasabb szintre kell lépni

2021. március 3. 08:36

A Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának (jogelőd Kaposvári Egyetem) és a Debreceni Egyetem konzorciuma egy jelentős, 4 éven átívelő növénytermesztési és takarmánygyártási, valamint -felhasználási kutatás-fejlesztési projektet indított 2016 őszén, amit a Széchenyi 2020 Program keretében, az Európai Unió és Magyarország Kormánya társfinanszírozásával – 1,935 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással – valósított meg. A projekt legfontosabb eredményeiről Krzyzewsky Nórával, a Bonafarm Csoport minőségirányítási és kutatásfejlesztési igazgatójával, egyben a projekt vezetőjével, Tossenberger Jánossal, a projekt szakmai vezetőjével, Dobos Attilával, a Debreceni Egyetem AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ vezetőjével és Tenke Jánossal, a Bóly Zrt. sertéságazati takarmányozási vezetőjével beszélgettünk.

Repülőgépes távérzékelés a szántóföldi nitrogénfelhasználás optimalizálásáért

2022. március 5. 04:36

A növényzet által visszavert sugárzás sok információt tartalmaz, melyekből a fotoszintézisre, nitrogénellátottságra, levélfelületre lehet következtetni.