Zöldség-Gyümölcs

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

Agrfórum Online

Az alma az egyik legsokoldalúbb gyümölcsünk: frissen, sütve, főzve vagy reszelve is kiváló. Mégis, a szezon végén gyakran előfordul, hogy több gyümölcsünk marad, mint amit frissen el tudunk fogyasztani vagy tárolni.

Ilyenkor érdemes a fagyasztást választani – hiszen így megőrizhetjük az ízeket, az illatokat és az alapanyagot a téli hónapokra is. A helyes előkészítéssel és tárolással a fagyasztott alma akár egy évig is felhasználható marad, anélkül, hogy minősége jelentősen romlana.

Mikor érdemes fagyasztani az almát?

Az alma fagyasztása akkor javasolt, ha a gyümölcs már érett, de még nem túlérett állapotban van. A túlérett alma a fagyasztás során szétesik, levet enged és elveszíti jellegzetes ízét. A frissen szedett, feszes húsú gyümölcs a legjobb alapanyag, különösen, ha olyan fajtákról van szó, mint az Idared, a Jonathan vagy a Golden.

Ezek a fajták jól bírják a feldolgozást, és kiolvasztás után is megőrzik kellemes ízüket. A fagyasztás egyben megoldás lehet a hűtőkapacitás hiányára is.

Előkészítés lépésről lépésre

A fagyasztás sikere a gondos előkészítésen múlik. Elsőként mindig válogassuk át az almát: a sérült, ütődött, romlásnak indult darabokat ne használjuk, mert ezek a hibák a fagyasztás után is megmaradnak! Ezután alapos mosás és szárítás következik. A gyümölcsöt hámozva vagy héjjal együtt is fagyaszthatjuk, attól függően, mire szeretnénk felhasználni. Süteményekhez például érdemes a héjat eltávolítani, míg turmixokhoz vagy pürékhez akár egészben is maradhat.

A magházat mindig távolítsuk el, majd szeleteljük vagy daraboljuk fel a gyümölcsöt! A barnulás elkerülése érdekében a frissen vágott almaszeleteket érdemes néhány csepp citromlével, esetleg kevés aszkorbinsavval meglocsolni. Ez nemcsak a színét őrzi meg, hanem segít a C-vitamin tartalom megóvásában is.

Hogyan fagyasszuk le?

A feldarabolt almát célszerű előfagyasztani. Ehhez a darabokat egy sütőpapírral bélelt tálcára kell fektetni, és néhány órára a mélyhűtőbe tenni. Így az almaszeletek külön-külön fagynak meg, és nem ragadnak össze. Amikor már teljesen megfagytak, áttehetjük őket jól záródó fagyasztózacskóba vagy dobozba.

Érdemes a csomagokat adagokra osztani – például 250 vagy 500 grammos egységekbe – attól függően, hogy egy alkalommal mennyit szoktunk felhasználni. Fontos, hogy a csomagolásból minél több levegőt kiszorítsunk, mert az oxigén jelenléte rontja a gyümölcs minőségét. A fagyasztott alma –20 °C körüli hőmérsékleten 8-12 hónapig is eláll. Ennél hosszabb idő után ugyan még fogyasztható marad, de íze, illata és állaga fokozatosan romolhat.

Mire használhatjuk a fagyasztott almát?

A fagyasztott alma nem őrzi meg teljesen ropogós textúráját, ezért a nyers fogyasztás helyett érdemesebb feldolgozni. Kiváló alapanyaga süteményeknek, pitéknek, rétesnek, kompótnak vagy gyümölcsmártásnak.

Ha reszelt formában fagyasztottuk le, akkor kiolvasztás után rögtön használható tölteléknek. A szeletelt változat jól működik turmixokban, zabkásában vagy joghurtban is. Kiolvasztás nélkül is feldolgozható, ha például almás pitébe kerül – így az állaga is jobb marad, mintha felengedve dolgoznánk fel.

Kiemelt kép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Krumpliról bátran váltott, és ezzel keres nagy pénzt egy gazda

2025. október 15. 13:10

A klímaváltozás komoly kihívást jelent minden mezőgazdasági termelőnek, bátor ötletekkel azonban lehet fordítani a szerencsén.

Megőrült a szamóca: virágzik októberben!

2025. október 9. 11:10

A szamóca októberi virágzása ma már nem ritkaság – de vajon miért „bolondul meg” a növény, és hogyan kezeljük helyesen ezt a helyzetet?

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

2019. január 30. 04:36

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást indukálunk).

Napi egy alma a menopauzát is távol tartja?

2023. szeptember 1. 09:10

Az utóbbi években végzett kutatások rávilágítottak arra, hogy a közmondásos napi egy almának valóban rengeteg jótékony hatása van a testünkre. Segíti a koleszterinszint csökkentését, jelentős szerepet játszhat a súlycsökkentésben, megelőzhető vele a sztrók, az Alzheimer-kór, és az is kiderült, hogy a menopauza kellemetlen tüneteit is mérsékli.

Minden a gyümölcsösök lombtrágyázásáról – Fókuszban az alma

2024. július 5. 17:10

A lombtrágyázás nagy előnye, hogy a talajtulajdonságok nem befolyásolják, serkenti a gyökerek tápanyagfelvételét, és hatékonyabb a felszívódás.

Kísérjük figyelemmel a kártevők rajzását – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. március 21. 07:10

A gyümölcsészek ezekben a napokban aggódva figyelik a reggeli hőmérsékleti adatokat, lesz-e fagy, és mekkora kárt okozhat. A már elvirágzott és éppen most virágzó mandula és kajszi ültetvényekben jogos a félelem.