Nem egyszerű a válasz, hiszen más almát jó megenni, és mást a gyümölcslevesbe tenni. Megint más almafajta finom a pitében és más a sültek oldalára tűzve. Az egyik intenzív ízű, a másik jól eltartható. Mitől jó akkor egy alma, és melyek a legfinomabb fajták?
Régen három almafajta uralta a piacot: a pirosas, mindenki által ismert jonatán, az aranysárga golden és a kásás húsú starking, ezeken kívül pedig ismert volt a zöld alma kategóriája (amiről kevesen tudják, hogy a héja miatt gluténtartalmú gyümölcsnek számít). Aztán jött a híres, különleges Fuji alma, amely hatalmas volt, és halványsárgás-zöld, viszony lédús és szőlőízű. Ritkán lehetett kapni, de akkor mindenki megvette – és egy életre megjegyezte.
Ma már se szeri, se száma az almafajtáknak, a boltokban kapható választék hatalmasra duzzadt. De akkor hogyan döntsük el, hogy melyik fajta jó sütésre, melyik főzésre, és melyik a legfinomabb nyersen? Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a leggyakoribb almafajtákat, és jeleztük, melyiket mire érdemes felhasználni a konyhában íz, állag, főzési tulajdonságok szempontjából.
ALMA TÍPUSA | NYERSEN | PITEKÉNT | SÜTVE | SZÓSZKÉNT | LEKVÁRKÉNT | MEGJEGYZÉS |
Baldwin | ✅ | ★ | ★ | ✅ | ✅ | savanykás, ropogós, kiváló sütéshez |
Braeburn | ★ | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ropogós, általános használatra jó |
Cameo | ★ | ★ | ★ | ★ | ✅ | ropogós, savanykás, lédús |
Cortland | ★ | ★ | ★ | ★ | ✅ | savanykás, ropogós; lassan barnul |
Mutsu | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | édes, kemény |
Empire | ★ | ✅ | ✅ | ✅ | ✅ | édes, ropogós, kemény |
Fuji | ★ | ✅ | ✅ | ★ | ✅ | édes, ropogós, lédús |
Gála | ★ | ✅ | ✅ | ★ | ✅ | enyhe ízű, édes, ropogós |
Golden Delicious | ★ | ★ | ★ | ★ | ✅ | édes, lédús, legjobb általános célra |
Granny Smith | ★ | ★ | ★ | ★ | ✅ | savanykás, ropogós, lédús, salátákhoz kitűnő |
Honey Crisp | ★ | ★ | ★ | ★ | ★ | édes, ropogós |
Idared ❤️❤️❤️ | ✅ | ★ | ✅ | ★ | ✅ | savanykás, ropogós, kemény, jól tárolható |
Jonagold | ★ | ✅ | ★ | ★ | ✅ | édes és savanykás |
Jonathan | ✅ | ★ | ★ | ✅ | ✅ | édes, savanykás |
McIntosh | ★ | X | X | ★ | ✅ | édes, lédús, kevésbé kemény |
Pink Lady | ✅ | ✅ | ✅ | ★ | ✅ | édes, ropogós |
Red Delicious | ✅ | X | X | X | X | neutrális, ropogós |
Rome Beauty | ✅ | ★ | ★ | ★ | ✅ | édes, ropogós |
Stayman | ✅ | ✅ | ✅ | ★ | ✅ | lédús, savanykás, jól tárolható |
Jelmagyarázat:
Nagyon ajánlott: ★
Ajánlott: ✅
Nem ajánlott: X
Összefoglalva:
- Nyers fogyasztásra és salátákhoz – Az egyéni ízlések és preferenciák széles skálán változnak, hiszen mindenki maga dönti el, hogy édes vagy savanykás almát szeret enni. Jelenleg a Fuji és a Honey Crisp a legnépszerűbb fajták.
- Pitékhez és sütéshez – Csak olyan almákat válasszon, amelyek megőrzik a formájukat főzés közben. A Golden Delicious, Baldwin, Cortland és idared almák tökéletesen alkalmasak erre a célra.
- Szószokhoz – Válasszon édesebb almákat. A gála, Rome Beauty, Stayman és Golden Delicious remek ízt ad a szószoknak és mártásoknak.
- Smoothie-khoz – A legjobb erre a célra a Honey Crisp, mivel egyszerre édeskés és savanykás.
- Fagyaszthatóság – Ez nem szerepel a táblázatban, de a következő fajták fagyaszthatók: Golden Delicious, Rome Beauty, Stayman, Jonathan, Granny Smith.
Természetesen az a jó, ha mindenki kikísérletezi, neki melyik fajta finomabb egy pitében, melyiktől lesz krémesebb a leves, selymesebb a szósz, melyik ízlik jobban nyersen és melyiket tenné a sültek mellé. Ahány alma, annyi íz, állag, illat és forma. Érdemes minél többet kipróbálni, és ha eddig egy megszokott kedvencünk volt csupán, az új ízek felé nyitni.