7℃ 3℃
december 11. Árpád, Árpádina, Damazusz
Zöldség-Gyümölcs

Almakalauz: melyik fajta mire jó?

Agrofórum Online

Nem egyszerű a válasz, hiszen más almát jó megenni, és mást a gyümölcslevesbe tenni. Megint más almafajta finom a pitében és más a sültek oldalára tűzve. Az egyik intenzív ízű, a másik jól eltartható. Mitől jó akkor egy alma, és melyek a legfinomabb fajták?

Régen három almafajta uralta a piacot: a pirosas, mindenki által ismert jonatán, az aranysárga golden és a kásás húsú starking, ezeken kívül pedig ismert volt a zöld alma kategóriája (amiről kevesen tudják, hogy a héja miatt gluténtartalmú gyümölcsnek számít). Aztán jött a híres, különleges Fuji alma, amely hatalmas volt, és halványsárgás-zöld, viszony lédús és szőlőízű. Ritkán lehetett kapni, de akkor mindenki megvette – és egy életre megjegyezte.

Ma már se szeri, se száma az almafajtáknak, a boltokban kapható választék hatalmasra duzzadt. De akkor hogyan döntsük el, hogy melyik fajta jó sütésre, melyik főzésre, és melyik a legfinomabb nyersen? Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a leggyakoribb almafajtákat, és jeleztük, melyiket mire érdemes felhasználni a konyhában íz, állag, főzési tulajdonságok szempontjából.

ALMA TÍPUSANYERSENPITEKÉNTSÜTVESZÓSZKÉNTLEKVÁRKÉNTMEGJEGYZÉS
Baldwinsavanykás, ropogós, kiváló sütéshez
Braeburnropogós, általános használatra jó
Cameoropogós, savanykás, lédús
Cortlandsavanykás, ropogós; lassan barnul
Mutsuédes, kemény
Empireédes, ropogós, kemény
Fuji    édes, ropogós, lédús
Gála    enyhe ízű, édes, ropogós
Golden Deliciousédes, lédús, legjobb általános célra
Granny Smithsavanykás, ropogós, lédús,  salátákhoz kitűnő
Honey Crisp édes, ropogós
Idared          ❤️❤️❤️savanykás, ropogós, kemény, jól tárolható
Jonagoldédes és savanykás
Jonathanédes, savanykás
McIntoshXXédes, lédús, kevésbé kemény
Pink Ladyédes, ropogós
Red DeliciousXXXXneutrális, ropogós
Rome Beautyédes, ropogós
Staymanlédús, savanykás, jól tárolható

Jelmagyarázat:

Nagyon ajánlott: ★

Ajánlott: ✅

Nem ajánlott: X

Összefoglalva:

  • Nyers fogyasztásra és salátákhoz – Az egyéni ízlések és preferenciák széles skálán változnak, hiszen mindenki maga dönti el, hogy édes vagy savanykás almát szeret enni. Jelenleg a Fuji és a Honey Crisp a legnépszerűbb fajták.
  • Pitékhez és sütéshez – Csak olyan almákat válasszon, amelyek megőrzik a formájukat főzés közben. A Golden Delicious, Baldwin, Cortland és idared almák tökéletesen alkalmasak erre a célra.
  • Szószokhoz – Válasszon édesebb almákat. A gála, Rome Beauty, Stayman és Golden Delicious remek ízt ad a szószoknak és mártásoknak.
  • Smoothie-khoz – A legjobb erre a célra a Honey Crisp, mivel egyszerre édeskés és savanykás.
  • Fagyaszthatóság – Ez nem szerepel a táblázatban, de a következő fajták fagyaszthatók: Golden Delicious, Rome Beauty, Stayman, Jonathan, Granny Smith.

Természetesen az a jó, ha mindenki kikísérletezi, neki melyik fajta finomabb egy pitében, melyiktől lesz krémesebb a leves, selymesebb a szósz, melyik ízlik jobban nyersen és melyiket tenné a sültek mellé. Ahány alma, annyi íz, állag, illat és forma. Érdemes minél többet kipróbálni, és ha eddig egy megszokott kedvencünk volt csupán, az új ízek felé nyitni.

Forrás: https://www.theyummylife.com/Apple_Fact_Sheet

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Milyen kihívásokkal néz szembe az almaágazat? Konferenciát szerveznek

2023. február 13. 13:36

Március második felében szakmai konferenciát szerveznek, melyen az almaágazatot érintő aktuális kérdéseket veszik számon.

Már támad a vértetű is?

2019. július 26. 07:36

G. Krisztina kérdése: A csatolt képeket nem nálam fotóztam, de rá két hétre a saját almafámon is megtaláltam, kevésbé súlyos formában. Fehér, nedves pamacsok, szabad szemmel nem látni, mi van bennük?

Terméskiesést okoz a hőség az olasz almatermelésben

2019. augusztus 30. 13:02

A Prognosfruit legfrissebb adatai szerint Olaszország az EU második legnagyobb almatermelője.

Balaton Open – nyílt, nemzetközi párlatverseny

2018. március 23. 06:59

Izgalmas, újszerű, formabontó párlatversenyt szervez egy maroknyi csapat.