Zöldség-Gyümölcs

Almakalauz: melyik fajta mire jó?

Agrofórum Online

Nem egyszerű a válasz, hiszen más almát jó megenni, és mást a gyümölcslevesbe tenni. Megint más almafajta finom a pitében és más a sültek oldalára tűzve. Az egyik intenzív ízű, a másik jól eltartható. Mitől jó akkor egy alma, és melyek a legfinomabb fajták?

Régen három almafajta uralta a piacot: a pirosas, mindenki által ismert jonatán, az aranysárga golden és a kásás húsú starking, ezeken kívül pedig ismert volt a zöld alma kategóriája (amiről kevesen tudják, hogy a héja miatt gluténtartalmú gyümölcsnek számít). Aztán jött a híres, különleges Fuji alma, amely hatalmas volt, és halványsárgás-zöld, viszony lédús és szőlőízű. Ritkán lehetett kapni, de akkor mindenki megvette – és egy életre megjegyezte.

Ma már se szeri, se száma az almafajtáknak, a boltokban kapható választék hatalmasra duzzadt. De akkor hogyan döntsük el, hogy melyik fajta jó sütésre, melyik főzésre, és melyik a legfinomabb nyersen? Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a leggyakoribb almafajtákat, és jeleztük, melyiket mire érdemes felhasználni a konyhában íz, állag, főzési tulajdonságok szempontjából.

ALMA TÍPUSANYERSENPITEKÉNTSÜTVESZÓSZKÉNTLEKVÁRKÉNTMEGJEGYZÉS
Baldwinsavanykás, ropogós, kiváló sütéshez
Braeburnropogós, általános használatra jó
Cameoropogós, savanykás, lédús
Cortlandsavanykás, ropogós; lassan barnul
Mutsuédes, kemény
Empireédes, ropogós, kemény
Fuji    édes, ropogós, lédús
Gála    enyhe ízű, édes, ropogós
Golden Deliciousédes, lédús, legjobb általános célra
Granny Smithsavanykás, ropogós, lédús,  salátákhoz kitűnő
Honey Crisp édes, ropogós
Idared          ❤️❤️❤️savanykás, ropogós, kemény, jól tárolható
Jonagoldédes és savanykás
Jonathanédes, savanykás
McIntoshXXédes, lédús, kevésbé kemény
Pink Ladyédes, ropogós
Red DeliciousXXXXneutrális, ropogós
Rome Beautyédes, ropogós
Staymanlédús, savanykás, jól tárolható

Jelmagyarázat:

Nagyon ajánlott: ★

Ajánlott: ✅

Nem ajánlott: X

Összefoglalva:

  • Nyers fogyasztásra és salátákhoz – Az egyéni ízlések és preferenciák széles skálán változnak, hiszen mindenki maga dönti el, hogy édes vagy savanykás almát szeret enni. Jelenleg a Fuji és a Honey Crisp a legnépszerűbb fajták.
  • Pitékhez és sütéshez – Csak olyan almákat válasszon, amelyek megőrzik a formájukat főzés közben. A Golden Delicious, Baldwin, Cortland és idared almák tökéletesen alkalmasak erre a célra.
  • Szószokhoz – Válasszon édesebb almákat. A gála, Rome Beauty, Stayman és Golden Delicious remek ízt ad a szószoknak és mártásoknak.
  • Smoothie-khoz – A legjobb erre a célra a Honey Crisp, mivel egyszerre édeskés és savanykás.
  • Fagyaszthatóság – Ez nem szerepel a táblázatban, de a következő fajták fagyaszthatók: Golden Delicious, Rome Beauty, Stayman, Jonathan, Granny Smith.

Természetesen az a jó, ha mindenki kikísérletezi, neki melyik fajta finomabb egy pitében, melyiktől lesz krémesebb a leves, selymesebb a szósz, melyik ízlik jobban nyersen és melyiket tenné a sültek mellé. Ahány alma, annyi íz, állag, illat és forma. Érdemes minél többet kipróbálni, és ha eddig egy megszokott kedvencünk volt csupán, az új ízek felé nyitni.

Forrás: https://www.theyummylife.com/Apple_Fact_Sheet

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Balaton Open – nyílt, nemzetközi párlatverseny

2018. március 23. 06:59

Izgalmas, újszerű, formabontó párlatversenyt szervez egy maroknyi csapat.

A francia almatermesztőket is hátrányosan érinti az olcsó lengyel alma

2019. október 15. 11:36

Lengyelországban oly mértékben felfutott az almatermesztés, hála az uniós támogatásnak és az infrastruktúra fejlődésének, hogy az exporttal szemben a francia gazdák védtelennek érzik magukat.

Gyümölcsösültetvény-összeírás: tarolt az alma és a meggy - feljövőben a bodza

2018. május 29. 11:27

A felmérés közel 15 ezer gyümölcstermesztő gazdaság több mint 37 ezer ültetvényére terjedt ki.

„Almát eszem, ropog a fogam alatt”…

2018. szeptember 17. 13:44

Az alma a legértékesebb gyümölcseink közé tartozik. A csecsemőket is először reszelt almával szoktatják a szilárd ételekhez a kiváló étrendi és emésztést javító hatása miatt.