Zöldség-Gyümölcs

Almakalauz: melyik fajta mire jó?

Agrofórum Online

Nem egyszerű a válasz, hiszen más almát jó megenni, és mást a gyümölcslevesbe tenni. Megint más almafajta finom a pitében és más a sültek oldalára tűzve. Az egyik intenzív ízű, a másik jól eltartható. Mitől jó akkor egy alma, és melyek a legfinomabb fajták?

Régen három almafajta uralta a piacot: a pirosas, mindenki által ismert jonatán, az aranysárga golden és a kásás húsú starking, ezeken kívül pedig ismert volt a zöld alma kategóriája (amiről kevesen tudják, hogy a héja miatt gluténtartalmú gyümölcsnek számít). Aztán jött a híres, különleges Fuji alma, amely hatalmas volt, és halványsárgás-zöld, viszony lédús és szőlőízű. Ritkán lehetett kapni, de akkor mindenki megvette – és egy életre megjegyezte.

Ma már se szeri, se száma az almafajtáknak, a boltokban kapható választék hatalmasra duzzadt. De akkor hogyan döntsük el, hogy melyik fajta jó sütésre, melyik főzésre, és melyik a legfinomabb nyersen? Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a leggyakoribb almafajtákat, és jeleztük, melyiket mire érdemes felhasználni a konyhában íz, állag, főzési tulajdonságok szempontjából.

ALMA TÍPUSANYERSENPITEKÉNTSÜTVESZÓSZKÉNTLEKVÁRKÉNTMEGJEGYZÉS
Baldwinsavanykás, ropogós, kiváló sütéshez
Braeburnropogós, általános használatra jó
Cameoropogós, savanykás, lédús
Cortlandsavanykás, ropogós; lassan barnul
Mutsuédes, kemény
Empireédes, ropogós, kemény
Fuji    édes, ropogós, lédús
Gála    enyhe ízű, édes, ropogós
Golden Deliciousédes, lédús, legjobb általános célra
Granny Smithsavanykás, ropogós, lédús,  salátákhoz kitűnő
Honey Crisp édes, ropogós
Idared          ❤️❤️❤️savanykás, ropogós, kemény, jól tárolható
Jonagoldédes és savanykás
Jonathanédes, savanykás
McIntoshXXédes, lédús, kevésbé kemény
Pink Ladyédes, ropogós
Red DeliciousXXXXneutrális, ropogós
Rome Beautyédes, ropogós
Staymanlédús, savanykás, jól tárolható

Jelmagyarázat:

Nagyon ajánlott: ★

Ajánlott: ✅

Nem ajánlott: X

Összefoglalva:

  • Nyers fogyasztásra és salátákhoz – Az egyéni ízlések és preferenciák széles skálán változnak, hiszen mindenki maga dönti el, hogy édes vagy savanykás almát szeret enni. Jelenleg a Fuji és a Honey Crisp a legnépszerűbb fajták.
  • Pitékhez és sütéshez – Csak olyan almákat válasszon, amelyek megőrzik a formájukat főzés közben. A Golden Delicious, Baldwin, Cortland és idared almák tökéletesen alkalmasak erre a célra.
  • Szószokhoz – Válasszon édesebb almákat. A gála, Rome Beauty, Stayman és Golden Delicious remek ízt ad a szószoknak és mártásoknak.
  • Smoothie-khoz – A legjobb erre a célra a Honey Crisp, mivel egyszerre édeskés és savanykás.
  • Fagyaszthatóság – Ez nem szerepel a táblázatban, de a következő fajták fagyaszthatók: Golden Delicious, Rome Beauty, Stayman, Jonathan, Granny Smith.

Természetesen az a jó, ha mindenki kikísérletezi, neki melyik fajta finomabb egy pitében, melyiktől lesz krémesebb a leves, selymesebb a szósz, melyik ízlik jobban nyersen és melyiket tenné a sültek mellé. Ahány alma, annyi íz, állag, illat és forma. Érdemes minél többet kipróbálni, és ha eddig egy megszokott kedvencünk volt csupán, az új ízek felé nyitni.

Forrás: https://www.theyummylife.com/Apple_Fact_Sheet

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Carnadine – új, folyékony rovarölő permetezőszer repcében és almában (videó)

2023. április 12. 14:24

A szokásosnál 25%-kal több acetamiprid hatóanyag hektáronként.

Van megoldás a léalmaválságra?

2018. október 22. 08:43

Tapasztalatok igazolják, hogy amikor egy határidős szerződést vezetnek be egy mezőgazdasági termékpiacon, akkor a piaci szeplők képesek lesznek megoldani azokat a problémákat, amelyekkel hosszú ideje küzdöttek.

Tűzelhalás betegségre számíthatunk az almatermésű gyümölcsösökben

2019. április 13. 08:36

A kórokozó baktérium korábban zárlati (karantén) státuszú volt, ami ellen hatóságilag irányított, kötelező védekezést kellett folytatni valamennyi termelőnek. A betegség ellen ma is szükséges fellépni, de a növényvédő szeres kezelések csak pontos időzítés és megfelelő kijuttatás mellett biztosítanak védelmet.

Mi okozhatja az almafán rozsdabarna, zárva maradó virágbimbók megjelenését?

2019. április 27. 04:38

K. György kérdése: Almafáim virágai között találtam rozsdabarna színű virágbimbókat, amik nem nyíltak ki. Mi okozhatta ezt? Mikor kell védekezni ellene?