Zöldség-Gyümölcs

Az alma barna foltjai: ezt kell tudni róla

Agrofórum Online

Ősszel sok kerttulajdonos tapasztalja, hogy az egyébként egészségesnek tűnő alma héján barna foltok jelennek meg. Ezek a tünetek aggasztóak lehetnek, de a háttérben nem feltétlenül fertőzés áll.

Cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakoribb okokat, valamint azt is megmutatjuk, hogyan lehet őket elkülöníteni és kezelni.

Keserűfoltosság – amikor a kalcium hiányzik

Az alma héján megjelenő kerek, besüppedő barna foltok gyakran az úgynevezett sztippesedés (keserűfoltosság) jelei. Ez nem fertőző betegség, hanem élettani eredetű rendellenesség, amit a kalcium hiánya idéz elő. A foltok átmérője jellemzően 2-10 mm, alattuk a gyümölcshús szivacsos, száraz lehet.

A tünetek különösen gyakoriak nagy gyümölcsű fajták esetében, főként, ha túl korán szüreteltek, vagy a fák víz- és tápanyagellátása nem megfelelő. A kalciumhiány gyakran abból ered, hogy a talajban lévő kalcium nem hozzáférhető a növény számára – például alacsony pH vagy túlzott kálium-magnézium túlsúly miatt.

Varasodás és egyéb gombás betegségek

Amennyiben a barna foltok szabálytalan alakúak, terjednek, esetleg penészesednek, gombás fertőzés is szóba jöhet. A leggyakoribb ezek közül a varasodás (Venturia inaequalis), amely esős, párás időszakban fertőz. A gyümölcsön kezdetben apró, zöldes-fekete foltok jelennek meg, amelyek később összefolynak, megkeményednek és berepedezhetnek.

Szintén előfordulhat keserű rothadás vagy feketegombás fertőzés, főként sérült vagy túlérett gyümölcsön. Ezek a betegségek elsősorban esztétikai problémát okoznak, de komoly tárolási veszteségeket is előidézhetnek.

Hogyan különböztessük meg?

Az élettani eredetű foltok jellemzően tárolás közben jelennek meg erőteljesebben, nem fertőződnek tovább, és a hús is szárazabb marad alattuk. Ezzel szemben a gombás betegségek által okozott foltok már a fán is megjelennek, gyakran puhábbak, nedvesebbek, sőt szétterjedhetnek.

Védekezés – célzottan és megelőzően

A keserűfoltosság ellen legjobban a kalcium lombtrágyázással és talajmunkákkal lehet védekezni. Érdemes már a terméskötődés után elkezdeni a kezeléseket, és az aszályos időszakokban öntözni. A talaj pH-értékének optimalizálása (6,2-6,8 között) és a kiegyensúlyozott tápanyag-utánpótlás (nem túl sok kálium!) kulcsfontosságú.

A gombás fertőzések ellen rendszeres növényvédelmi kezelésekkel, rezisztens fajták választásával és szellős koronakialakítással lehet hatékonyan védekezni. Fontos a lehullott lomb és gyümölcs eltávolítása is, mivel ezek a kórokozók áttelelésének fő forrásai.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Krumpliról bátran váltott, és ezzel keres nagy pénzt egy gazda

2025. október 15. 13:10

A klímaváltozás komoly kihívást jelent minden mezőgazdasági termelőnek, bátor ötletekkel azonban lehet fordítani a szerencsén.

Megőrült a szamóca: virágzik októberben!

2025. október 9. 11:10

A szamóca októberi virágzása ma már nem ritkaság – de vajon miért „bolondul meg” a növény, és hogyan kezeljük helyesen ezt a helyzetet?

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Miért barnul meg az alma gyümölcshúsa a magház körül?

2024. január 21. 04:38

A tavalyi almatermések húsa belül megbarnult, a héjon semmi tünet nem látható, ránézésre egészségesnek látszanak a gyümölcsök. A barnulás a magok körül fejlődött ki, nem egyenletes a megjelenése. Mi lehet a baj? Szeretném a jövőben megelőzni a betegséget.

Az Essex grófságból hazánk kertjeiig – olvasóink kedvenc történelmi almái

2019. február 19. 08:36

Újabb három történelmi almafajta kerül bemutatásra, melyeket még ma is örömmel emlegetnek hazánkban, sőt, még akár termesztik is őket. Ezek a fajták a London pepin, a Bőralma és a Pónyik alma.

Alma- és körteültetvények pollenadó nélkül?

2019. március 20. 07:39

Alma- és körteültetvényekben porzófajták alkalmazása nagyobb mértékű gyümölcskötődést eredményez, de fokozhatja a kötődött termések heterogenitását is, illetve nehezítheti a termésritkítás kivitelezését. Porzófajták nélkül megfelelő méhkaptár elhelyezésével sikeres lehet az almatermesztés. Körteültetvényekben pedig porzófajta hiánya esetében a megfelelő metszés, növénykondicionálás és gibberellinek alkalmazásával segített terméskötődés eredményezhet megfelelő termésmennyiséget.

Az alma tápanyag-utánpótlása

2018. május 20. 13:00

Legkedveltebb gyümölcsünk tápanyag-utánpótlása nemcsak a növény egészsége miatt fontos, így érhetünk el megfelelő fizikai tulajdonságokat a gyümölcsnél, jó ízt és eltarthatóságot is.