Megdöbbentő mértékű pazarlásról tanúskodnak egy általános iskolai menzán végzett felmérés eredményei.
Olaszországban a táplálkozási szakértők által vezetett MyWaste-Plate projekt eredményei szomorú képet festenek az iskolai étkeztetésről: a menzákon minden nap az ételek 40%-át dobják ki.
Mit jelent ez?
Ez egyrészt a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden harmadik tányérból egy tányér kárba vész, másrészt még fontosabb, hogy a gyerekek az étkezéshez kapott összes gyümölcsöt és a zöldséget szinte soha nem eszik meg.
Ezeket az eredményeket egy fiumicinoi oktatási intézmény 700 diákjának iskolai étkezési szokásai alapján szűrték le. A kutatók, a menzai tányérok vizsgálatával, megállapították, hogy a zöldségköretek 60%-a, míg a gyümölcsök csaknem 35%-a a kukában végzi.
Milyen lehetőség van a pazarlás mérséklésre?
A MyWaste-Plate program célja, hogy növelje az egészséges táplálkozás és az élelmiszer-hulladék csökkentésének szükségessége iránti tudatosságot a környezet védelme érdekében.
Olaszországban a közelmúltban több ilyen jellegű program is indult, például Emilia-Romagna tartományban az „Io non rifiuti” (Nem pazarlok) kezdeményezés, amelynek célja az általános iskolai étkezdékben a gyümölcs- és zöldségpazarlás csökkentése. Ennek érdekében a diákok egy könnyen visszazárható zacskót kapnak, hogy az ebéd során el nem fogyasztott gyümölcsöt hazavihessék.
A pazarlás oka
A témában egy olasz táplálkozási szakértő is nyilatkozott, aki szerint, ha a zöldségköretek 60%-a és a gyümölcsök 40%-a a tányéron marad, az nem az igények helytelen előrejelzése miatt keletkezett maradék vagy pazarlás problémája, hanem abból ered, hogy a termék egyszerűen nem elég vonzó a fogyasztók számára.
Hogy ez magának a terméknek, az étkezési szokásoknak vagy ezek együttes hatásának a következménye-e, azt mindenképpen részletesen tisztázni kell, mielőtt további iskolagyümölcs programok kerülnének indításra.
(Forrás: FruitVeB)