Zöldség-Gyümölcs

Az iskolások berzenkednek a zöldségektől és gyümölcsöktől, repülnek a kukába a finomságok Olaszországban

Agrofórum Online

Megdöbbentő mértékű pazarlásról tanúskodnak egy általános iskolai menzán végzett felmérés eredményei.

Olaszországban a táplálkozási szakértők által vezetett MyWaste-Plate projekt eredményei szomorú képet festenek az iskolai étkeztetésről: a menzákon minden nap az ételek 40%-át dobják ki.

Mit jelent ez?

Ez egyrészt a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden harmadik tányérból egy tányér kárba vész, másrészt még fontosabb, hogy a gyerekek az étkezéshez kapott összes gyümölcsöt és a zöldséget szinte soha nem eszik meg.

Ezeket az eredményeket egy fiumicinoi oktatási intézmény 700 diákjának iskolai étkezési szokásai alapján szűrték le. A kutatók, a menzai tányérok vizsgálatával, megállapították, hogy a zöldségköretek 60%-a, míg a gyümölcsök csaknem 35%-a a kukában végzi.

Milyen lehetőség van a pazarlás mérséklésre?

A MyWaste-Plate program célja, hogy növelje az egészséges táplálkozás és az élelmiszer-hulladék csökkentésének szükségessége iránti tudatosságot a környezet védelme érdekében.

Olaszországban a közelmúltban több ilyen jellegű program is indult, például Emilia-Romagna tartományban az „Io non rifiuti” (Nem pazarlok) kezdeményezés, amelynek célja az általános iskolai étkezdékben a gyümölcs- és zöldségpazarlás csökkentése. Ennek érdekében a diákok egy könnyen visszazárható zacskót kapnak, hogy az ebéd során el nem fogyasztott gyümölcsöt hazavihessék.

A pazarlás oka

A témában egy olasz táplálkozási szakértő is nyilatkozott, aki szerint, ha a zöldségköretek 60%-a és a gyümölcsök 40%-a a tányéron marad, az nem az igények helytelen előrejelzése miatt keletkezett maradék vagy pazarlás problémája, hanem abból ered, hogy a termék egyszerűen nem elég vonzó a fogyasztók számára.

Hogy ez magának a terméknek, az étkezési szokásoknak vagy ezek együttes hatásának a következménye-e, azt mindenképpen részletesen tisztázni kell, mielőtt további iskolagyümölcs programok kerülnének indításra.

(Forrás: FruitVeB)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hihetetlen, Somogyban még mindig árulnak magyar görögdinnyét

2024. október 18. 16:10

Minőségét tekintve a mag környékén kicsit már kásás a dinnye, de a húsállaga teljesen elfogadható a termelő szerint.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

Ne hagyjuk a gyümölcsöt a földön!

2024. október 10. 09:40

A már emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsben található szerves anyag remekül komposztálható, de néhány állat is szívesen csemegéz belőle.

Mi is termeszthetünk pak choit, sőt, el is tehetjük télire

2024. október 6. 08:10

A pak choi vagy bordáskel egy izgalmas leveleszöldség-alternatíva, amelyet érdemes megkóstolni, sőt, a termesztése is egyszerű.

Új cégek csatlakoztak a Hazai alapanyagok a magyar menzán programhoz

2018. december 2. 12:09

A program bővülése azt mutatja, hogy a szolgáltatási ág piaci szereplői magukévá tették a kormány célkitűzését, hogy a közétkeztetést jó minőségű, biztonságos hazai alapanyagokkal kell ellátni.