Zöldség-Gyümölcs

Az iskolások berzenkednek a zöldségektől és gyümölcsöktől, repülnek a kukába a finomságok Olaszországban

Agrofórum Online

Megdöbbentő mértékű pazarlásról tanúskodnak egy általános iskolai menzán végzett felmérés eredményei.

Olaszországban a táplálkozási szakértők által vezetett MyWaste-Plate projekt eredményei szomorú képet festenek az iskolai étkeztetésről: a menzákon minden nap az ételek 40%-át dobják ki.

Mit jelent ez?

Ez egyrészt a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden harmadik tányérból egy tányér kárba vész, másrészt még fontosabb, hogy a gyerekek az étkezéshez kapott összes gyümölcsöt és a zöldséget szinte soha nem eszik meg.

Ezeket az eredményeket egy fiumicinoi oktatási intézmény 700 diákjának iskolai étkezési szokásai alapján szűrték le. A kutatók, a menzai tányérok vizsgálatával, megállapították, hogy a zöldségköretek 60%-a, míg a gyümölcsök csaknem 35%-a a kukában végzi.

Milyen lehetőség van a pazarlás mérséklésre?

A MyWaste-Plate program célja, hogy növelje az egészséges táplálkozás és az élelmiszer-hulladék csökkentésének szükségessége iránti tudatosságot a környezet védelme érdekében.

Olaszországban a közelmúltban több ilyen jellegű program is indult, például Emilia-Romagna tartományban az „Io non rifiuti” (Nem pazarlok) kezdeményezés, amelynek célja az általános iskolai étkezdékben a gyümölcs- és zöldségpazarlás csökkentése. Ennek érdekében a diákok egy könnyen visszazárható zacskót kapnak, hogy az ebéd során el nem fogyasztott gyümölcsöt hazavihessék.

A pazarlás oka

A témában egy olasz táplálkozási szakértő is nyilatkozott, aki szerint, ha a zöldségköretek 60%-a és a gyümölcsök 40%-a a tányéron marad, az nem az igények helytelen előrejelzése miatt keletkezett maradék vagy pazarlás problémája, hanem abból ered, hogy a termék egyszerűen nem elég vonzó a fogyasztók számára.

Hogy ez magának a terméknek, az étkezési szokásoknak vagy ezek együttes hatásának a következménye-e, azt mindenképpen részletesen tisztázni kell, mielőtt további iskolagyümölcs programok kerülnének indításra.

(Forrás: FruitVeB)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Új cégek csatlakoztak a Hazai alapanyagok a magyar menzán programhoz

2018. december 2. 12:09

A program bővülése azt mutatja, hogy a szolgáltatási ág piaci szereplői magukévá tették a kormány célkitűzését, hogy a közétkeztetést jó minőségű, biztonságos hazai alapanyagokkal kell ellátni.