Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Másodpercek alatt kielemzi a paradicsomot egy telefonos alkalmazás

Másodpercek alatt kielemzi a paradicsomot egy telefonos alkalmazás

Agrofórum Online

Bár szobanövényekre már számos applikáció kapható, amely segít a növények gondozásában, ezúttal megjelent az első agrár-applikáció, amely mélyreható analízist képes adni a terményekről, méghozzá fotó alapján.

A kutatók és a nemesítők számára fontos a zöldség-gyümölcs tulajdonságainak felmérése és nyilvántartása. Ezt jelenleg manuálisan végzik, ami időigényes és meglehetősen szubjektív. A Wageningen Egyetem és Kutatási Központ növényházi kertészet és virághagymák üzletága olyan alkalmazást fejleszt okostelefonokhoz, amely néhány másodperc alatt képes felmérni egy paradicsom nagyságát és alakját. Az alkalmazás úgynevezett megkülönböztethetőségi, egyöntetűségi és stabilitási vizsgálatokra használható.

Az alkalmazást mélytanulás segítségével betanították a paradicsom felismerésére és a bogyó kerületének meghatározására. Ez lehetővé teszi, hogy a számítógépes képalkotó alkalmazás gyorsan feltérképezze a paradicsom számos változóját, például a méretét, térfogatát, súlyát és a szár méretét. Az alkalmazás a paradicsom alakjáról is információt nyújt.

Az alkalmazás használata rendkívül egyszerű és gyors. Az applikáció ugyanis néhány másodpercen belül kielemzi a lefényképezett paradicsomot. Ha a paradicsom mellett egy QR-kódot is lefényképezünk, az alkalmazás a fényképet a kapcsolódó fényképekkel is csoportosítani tudja. Az alkalmazás letölthető lesz a Google Play Store-ból, és hamarosan elérhető lesz az Apple App Store-ban is.

A WUR hamarosan bemutatja az alkalmazást a Nemzetközi Informatikai Képalkotó Konferencián (többek között 2023 októberében Párizsban). Az alkalmazás kifejlesztése az európai Horizon2020 projekt keretében zajlik: INnovations in plant VarIety Testing in Europe (INVITE). Az alkalmazás továbbfejlesztése után a WUR más gyümölcs- és zöldségfélék képfelismerő alkalmazását is ki kívánja fejleszteni.

A MoRPH (Mobile-based Rapid PHenotyping) nevű applikáció egyelőre csak egy zárt felhasználói kör részére elérhető, tesztelési jelleggel.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Uborka termesztése kezdőknek

2024. június 13. 08:40

Amatőr kertészeknek is sikerélményt és bőséges termést ad az uborka, ha ezeket az egyszerű tanácsokat betartják.

Gyümölcstisztítás szódabikarbónás vízzel

2024. június 12. 07:10

Az egyik legnépszerűbb trend követői szerint nem elég csapvízzel lemosni a boltokban és a piacokon kapható zöldségeket és gyümölcsöket.

Egészségesebb a bio zöldség-gyümölcs, mint a nem bio?

2024. június 11. 07:10

Egy magyar kutatás éppen erre, a biotermékek egészséges mivoltának kérdésére kereste – és meg is adta – a választ.

Az üvegházak egyre nagyobb területet fednek le a Földön

2024. június 6. 13:10

Az üvegházi termesztés globálisan nő, mutatták ki egy tanulmányban. A trendnek számos előnye van, de a negatív hatásaira kevesebb figyelem irányul.

Egy paradicsom lett a legjobb biotermék

2021. május 16. 11:09

A World Food Innovation Awards a spanyol Monterosa paradicsomot találta a legjobb természetes és bioterméknek.

Mit és hogyan érdemes utóérlelni?

2022. október 24. 05:36

Október és november magasságában a töveken maradt terményt már sok esetben zölden szedjük le. Nézzük, mit és hogyan érdemes utóérlelni?

Hódítanak a tájfajta paradicsompalánták

2023. április 21. 13:51

Újra hódíthatnak a kiskertekben a zamatos ízeket ígérő tájfajta, bio paradicsompalánták.

Hajtatott zöldségnövények talajhőmérséklet-igénye

2021. október 20. 04:36

A meleg igényes zöldségfajok esetében (uborka, sárgadinnye, paprika, tojásgyümölcs, paradicsom) a közeg hőmérsékletének 10 °C-al való növelése - de csak bizonyos határok között (!), az úgynevezett biológiai küszöbértéktől a hőoptimumig - megkétszerezi a vízfelvételt.