Zöldség-Gyümölcs

Banánból készült komposztálható póló

Agrofórum Online

Első blikkre pontosan úgy néz ki, mint bármely boltban kapható póló vagy trikó anyaga. Fehér vagy vajszínű, lágy esésű, puha, finom tapintású. Hogy miből készül? Meghökkentő módon: banánból. És ha hihetünk a híreknek, sokkal jobb, mint a pamut vagy bármely szintetikus anyagú textil.

A svájci Bananatex textilipari vállalat biológiai úton lebomló, könnyű pólószövetet hozott létre az Abacá banán növények szárából, amelyet a cég első ízben 2018-ban mutatott be a szakmai- és a nagyközönségnek. 

A Bananatex által „feltalált” szövet úgy készül, hogy az Abacá növény szárából rostokat nyernek ki, amelyeket aztán péppé főznek. Ebből egy tajvani székhelyű cégnél fonalat készítenek, amelyet aztán textillé alakítanak, kiszabnak és végtermékké varrnak (jobbára trikókat és pólókat készítenek belőle).

Az életciklusa végén a Cradle to Cradle arany minősítéssel rendelkező textília komposztálható – a komposztban 10 hét alatt, a tengervízben pedig 16 hét alatt bomlik le teljesen biodiverz módon.

A Bananatex célja, hogy a textilgyártás fenntarthatóságának témájával foglalkozva a nyersanyagok felhasználására, a természeti erőforrásokra és a ruházati cikkek életciklusára irányítsa a figyelmet. A márka szerint a Bananatex textília szakítási és kopásállósági értékei „a természetben a legmagasabbak közé tartoznak”, és ez lehetővé teheti, hogy helyettesítse a pamutot és a szintetikus anyagokat.

A legújabb szövet a korábbi változatokhoz képest puhább kézérzetű és sokoldalúbb, ami a márka szerint növeli a ruházati termékeken belüli alkalmazási lehetőségeket.

A legfontosabb kihívás a textil kifejlesztése során az volt, hogy olyan pólót kapjunk, amelynek mosásstabilitása és rugalmassági értékei összehasonlíthatóak a piacon már létező anyagokéval – nyilatkozta a Bananatex.

(Fotó: Javad_esmaeili/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

A klímaváltozás fenyegeti a banán jövőjét

2025. május 30. 16:10

Klímaváltozás miatti hőhullámok, vízhiány és trópusi betegségek veszélyeztetik a banántermelést, ami drágulást és ellátási gondokat okozhat.

Vaníliafagylalt ízű kék banán a hazai piacon

2024. május 31. 12:10

Különlegesség, de nem ritkaság a vaníliaízű és fagylaltállagú kék banán, amely itthon is beszerezhető és termeszthető. Tegyen vele egy próbát!

Neveljünk otthon édes ízt adó növényeket, hogy legyen cukor helyett megoldásunk!

2023. január 16. 05:36

Íme pár cukorpótló megoldás, amit akár otthon is megnevelhetünk, előállíthatunk!

Banánhéjat megenni, na még mit nem?!

2021. június 13. 08:36

Az ok, amiért ennek az egyébként hétköznapi alapanyagnak a fogyasztására irányul jelenleg a figyelem, kettős: egyrészt a nem elégszer hangsúlyozható élelmiszer-pazarlás visszaszorításának igénye, másrészt a vegetáriánusok körében a hús pótlása.