Zöldség-Gyümölcs

Banánból készült komposztálható póló

Agrofórum Online

Első blikkre pontosan úgy néz ki, mint bármely boltban kapható póló vagy trikó anyaga. Fehér vagy vajszínű, lágy esésű, puha, finom tapintású. Hogy miből készül? Meghökkentő módon: banánból. És ha hihetünk a híreknek, sokkal jobb, mint a pamut vagy bármely szintetikus anyagú textil.

A svájci Bananatex textilipari vállalat biológiai úton lebomló, könnyű pólószövetet hozott létre az Abacá banán növények szárából, amelyet a cég első ízben 2018-ban mutatott be a szakmai- és a nagyközönségnek. 

A Bananatex által „feltalált” szövet úgy készül, hogy az Abacá növény szárából rostokat nyernek ki, amelyeket aztán péppé főznek. Ebből egy tajvani székhelyű cégnél fonalat készítenek, amelyet aztán textillé alakítanak, kiszabnak és végtermékké varrnak (jobbára trikókat és pólókat készítenek belőle).

Az életciklusa végén a Cradle to Cradle arany minősítéssel rendelkező textília komposztálható – a komposztban 10 hét alatt, a tengervízben pedig 16 hét alatt bomlik le teljesen biodiverz módon.

A Bananatex célja, hogy a textilgyártás fenntarthatóságának témájával foglalkozva a nyersanyagok felhasználására, a természeti erőforrásokra és a ruházati cikkek életciklusára irányítsa a figyelmet. A márka szerint a Bananatex textília szakítási és kopásállósági értékei „a természetben a legmagasabbak közé tartoznak”, és ez lehetővé teheti, hogy helyettesítse a pamutot és a szintetikus anyagokat.

A legújabb szövet a korábbi változatokhoz képest puhább kézérzetű és sokoldalúbb, ami a márka szerint növeli a ruházati termékeken belüli alkalmazási lehetőségeket.

A legfontosabb kihívás a textil kifejlesztése során az volt, hogy olyan pólót kapjunk, amelynek mosásstabilitása és rugalmassági értékei összehasonlíthatóak a piacon már létező anyagokéval – nyilatkozta a Bananatex.

(Fotó: Javad_esmaeili/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Neveljünk otthon édes ízt adó növényeket, hogy legyen cukor helyett megoldásunk!

2023. január 16. 05:36

Íme pár cukorpótló megoldás, amit akár otthon is megnevelhetünk, előállíthatunk!

Indiában termesztik a legtöbb banánt

2021. január 26. 06:27

Globális szinten India a legnagyobb banántermesztő ország, Kína a második, a harmadik helyet pedig Indonézia szerezte meg.

A banán ára csökkent, a citromé nőtt

2019. január 31. 08:15

A citrom nagykereskedelmi ára 6 százalékkal 403 forint/kilogrammra emelkedett, míg a lime-é 7 százalékkal 900 forint/kilogrammra csökkent 2019 első négy hetében az előző év azonos időszakához képest.

Hogyan készítsük fel a banánnövényt a hideg évszakra?

2024. október 28. 11:10

Míg a föld feletti részek télen elpusztulnak, a rizóma a föld alatt áttelel, és tavasszal újra kihajt, ha megfelelően védve volt.