Zöldség-Gyümölcs

Banánból készült komposztálható póló

Agrofórum Online

Első blikkre pontosan úgy néz ki, mint bármely boltban kapható póló vagy trikó anyaga. Fehér vagy vajszínű, lágy esésű, puha, finom tapintású. Hogy miből készül? Meghökkentő módon: banánból. És ha hihetünk a híreknek, sokkal jobb, mint a pamut vagy bármely szintetikus anyagú textil.

A svájci Bananatex textilipari vállalat biológiai úton lebomló, könnyű pólószövetet hozott létre az Abacá banán növények szárából, amelyet a cég első ízben 2018-ban mutatott be a szakmai- és a nagyközönségnek. 

A Bananatex által „feltalált” szövet úgy készül, hogy az Abacá növény szárából rostokat nyernek ki, amelyeket aztán péppé főznek. Ebből egy tajvani székhelyű cégnél fonalat készítenek, amelyet aztán textillé alakítanak, kiszabnak és végtermékké varrnak (jobbára trikókat és pólókat készítenek belőle).

Az életciklusa végén a Cradle to Cradle arany minősítéssel rendelkező textília komposztálható – a komposztban 10 hét alatt, a tengervízben pedig 16 hét alatt bomlik le teljesen biodiverz módon.

A Bananatex célja, hogy a textilgyártás fenntarthatóságának témájával foglalkozva a nyersanyagok felhasználására, a természeti erőforrásokra és a ruházati cikkek életciklusára irányítsa a figyelmet. A márka szerint a Bananatex textília szakítási és kopásállósági értékei „a természetben a legmagasabbak közé tartoznak”, és ez lehetővé teheti, hogy helyettesítse a pamutot és a szintetikus anyagokat.

A legújabb szövet a korábbi változatokhoz képest puhább kézérzetű és sokoldalúbb, ami a márka szerint növeli a ruházati termékeken belüli alkalmazási lehetőségeket.

A legfontosabb kihívás a textil kifejlesztése során az volt, hogy olyan pólót kapjunk, amelynek mosásstabilitása és rugalmassági értékei összehasonlíthatóak a piacon már létező anyagokéval – nyilatkozta a Bananatex.

(Fotó: Javad_esmaeili/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

A klímaváltozás fenyegeti a banán jövőjét

2025. május 30. 16:10

Klímaváltozás miatti hőhullámok, vízhiány és trópusi betegségek veszélyeztetik a banántermelést, ami drágulást és ellátási gondokat okozhat.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Január és február

2023. február 14. 05:37

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!

Felháborítóan olcsó a banán, de ez lassan megváltozhat

2023. október 9. 07:40

Szó szerint a világ másik feléről, Ecuadorból érkezik hozzánk a banán, amely így is csupán harmadával drágább például a helyben megtermelt almánál. Hogyan lehetséges ez, és meddig tartható fenn?

A banán ára csökkent, a citromé nőtt

2019. január 31. 08:15

A citrom nagykereskedelmi ára 6 százalékkal 403 forint/kilogrammra emelkedett, míg a lime-é 7 százalékkal 900 forint/kilogrammra csökkent 2019 első négy hetében az előző év azonos időszakához képest.