Zöldség-Gyümölcs

Banántermesztés Magyarországon: már elkezdődött, nem álom

Agrofórum Online

A Balaton partján lassan leáldozik a fenyő és a tuja ideje, így előtérbe kerülnek az olyan egzotikus növények, mint például a banán.

A banán trópusi növény, ami elsősorban azt jelenti, hogy a 26–30 fokos hőmérsékletet kedveli (vagyis nem fagyálló), és legalább havi 100 mm csapadék szükséges a fejlődéséhez. 9-10 hónapos korában virágzik, majd a termése 3 hónap alatt érik be.

A Magyarországra érkező banán nagy része Ecuadorban terem, és mivel óriási távolságra kell szállítani, ezért zölden szedik le. Idehaza érlelőkamrákban, etiléngáz segítségével változik sárgává, ami persze nem teljesen képes kiváltani a természetes folyamatokat.

Feltehetőleg a siófoki Magyar Bálint is azért vállalkozott házilagos banántermesztésre, hogy belekóstolhasson a gyümölcs igazi ízébe. A lelkes termelő máris trópusi fákat vizionál a Balaton partjára, ám ehhez a klímaváltozásnak kissé előrébb haladottnak kellene lennie.

Magyar Bálint a „privát esőerdejét” Balatonkilitiben hozta létre, és a látogatók valóban egy dzsungelben érezhetik magukat. Megterem itt a kék, a piros és a tigriscsíkos banán is, vagyis a termelő tudatosan törekszik a sokszínűségre.

Nála a banánok a második, harmadik évben fordulnak termőre, hetente növesztenek több méteres levelet, bár ehhez ideális klíma, valamint intenzív trágyázás és öntözés szükséges, és kiváló minőségű tőzegtalaj.

A 2022-es hőség és aszály – nem teljesen váratlan módon – a banánokat is megviselte, Magyar Bálintnak takargatnia kellett a növényeket, hogy ne menjenek tönkre. Véleménye szerint egyébként a ma még egzotikusnak tartott növényeknek igenis van jövőjük Magyarországon, hiszen máris látható, hogy a Balaton környékén például lassan leáldozik a fenyő és a tuja ideje.

https://www.facebook.com/watch/?v=529019035051272

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Hogyan készítsük fel a banánnövényt a hideg évszakra?

2024. október 28. 11:10

Míg a föld feletti részek télen elpusztulnak, a rizóma a föld alatt áttelel, és tavasszal újra kihajt, ha megfelelően védve volt.

Banánhéjat megenni, na még mit nem?!

2021. június 13. 08:36

Az ok, amiért ennek az egyébként hétköznapi alapanyagnak a fogyasztására irányul jelenleg a figyelem, kettős: egyrészt a nem elégszer hangsúlyozható élelmiszer-pazarlás visszaszorításának igénye, másrészt a vegetáriánusok körében a hús pótlása.

Növénydzsungel a lakásban a téli szürkeség ellen

2023. január 13. 05:37

Ha esztétikus növénytengert akarunk a lakásban kialakítani, akkor kellenek karakteres nagy növények, és több közepes és kis méretű is. Így lesz harmonikus a kompozíció.

Indiában termesztik a legtöbb banánt

2021. január 26. 06:27

Globális szinten India a legnagyobb banántermesztő ország, Kína a második, a harmadik helyet pedig Indonézia szerezte meg.